EducatieSocial

Parteneriat între UMF Târgu-Mureş şi Universitatea din Iordania

1Centrul de Simulare pentru studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş a găzduit joi, 21 mai, de la ora 12.00, vizita Prinţesei Muna al Hussein a Iordaniei și Alteței Sale Regale Principesei Moştenitoare Margareta, însoțite de rectorul UMF, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei și secretarul de stat dr. Raed Arafat.

Centru de Simulare modern

O oportunitate pentru viitorii medici de a învăţa manoperele şi tehnicile de bază, de a simula situaţii patologice şi de a consulta aşa-zişii bolnavi, Centrul de Simulare cuprinde trei departamente. Departamentul „Basic Skills” cuprinde simulatoare, „task trainers”, concepute special pentru exersarea unor proceduri și manopere medico-chirurgicale de bază, de exemplu auscultație, efectuarea de injecții, bandaje, mici manopere chirurgicale sau avansate, respective abord venos central, cricotraheotomie.

Al doilea departament este de simulare avansată, dotat cu două dintre cele mai avansate simulatoare medicale existente, respectiv HPS (Human Patient Simulation) și SimBaby, care permit exersarea unei game vaste de simulări de complexitate medie sau ridicată interesând pacienți de vârstă adultă sau copii. Al treilea departament se numeşte ”Pacientul standardizat”, în cadrul căruia se organizează consultații medicale simulate, după scenarii prestabilite, în scopul deprinderii cunoștințelor necesare practicii medicale. În cadrul Centrului, studenţii consultă bolnavi fictivi, respectiv actori sau studenți care interpretează roluri, sunt înregistraţi şi filmaţi, iar la final sunt evaluaţi pentru modul în care tratează pacientul. Clădirea în care funcționează Centrul a fost renovată din temelii, pentru a atinge nişte circuite şi o anume formă de organizare.

Şcoala de medicină din România, apreciată în Iordania

Tot joi, 21 mai, de la ora 13.30, Rectoratul UMF Târgu-Mureş i-a reunit într-un cadru protocolar pe ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății al Iordaniei, Ali Hyasat, deputatul PSD conf. univ. dr. Florin Buicu – preşedintele Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, secretarul de stat dr. Raed Arafat și rectorul UMF, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, întâlnire care a reliefat excelentele relaţii de cooperare existente între cele două state, precum și dorinţa ambelor părţi de a valorifica şi diversifica această colaborare.

La școala românească de medicină s-au pregătit mii de studenți și medici de pe toate meridianele, care au dus faima ei peste tot. Iordania este o țară cu peste 3.000 de medici, absolvenți în România, care vorbesc foarte bine românește, țin foarte mult la țara noastră și pun mare preț pe colaborarea pe linie medicală cu România. Mulți absolvenți de medicină din România sunt în poziții cheie în administrația iordaniană, începând cu ministrul sănătății și continuând cu șefi de clinici, departamente de spitale din Iordania, relația de colaborare fiind eficientă de ambele părți. ”Ne bucurăm  de vizita Alteței Sale Regale Prințesa Muna și de vizita Ministrului Sănătății, omologul iordanian, plăcerea este cu atât mai mare cu cât sunt foarte mulți absolvenți de medicină românească în Iordania. cetățeni iordanieni. Această ediție a congresului va fi un prilej de a întări relațiile între cele două state, între cele două ministere, iar domnul Arafat care a fost sufletul întâlnirii dintre foștii absolvenți și conducerile ministerelor, este chiar mulțumit pentru că este unul din proiectele duse la îndeplinire care s-a dezvoltat foarte mult. E un eveniment important, ori de câte ori întâlnesc un absolvent de facultate românească care ajunge în astfel de poziții, este o confirmare a valorii școlii românești”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

În cursul dimineții, acesta a avut o întâlnire cu prof. univ. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. În luna aprilie 2015, ministrul Sănătăţii își exprima felicitările echipei care a efectuat primul transplant de cord din anul 2015, datorită căruia un om a primit o a doua șansă la viață.

2

Dragoste la prima vedere

Înaltul funcționar de stat din Iordania a mulţumit pentru călduroasa atmosferă cu care a fost primit şi a apreciat rolul important pe care îl are continuitatea colaborării rodnice între cele două state, continuitate care are baze solide şi prinde tot mai adânc rădăcini în timp. În acest parteneriat româno-iordanian, de cinci ani se organizează un congres de către medici, care promovează valorile ţării noastre necontenit. ”M-am îndrăgostit de țara asta, primul an de studii l-am făcut în Târgu-Mureș, dar le-am încheiat în Timișoara. Sunt mândru că am terminat studiile în România, iar acum, după 40 de ani, vizitez din nou orașul unde am trăit un an și am cunoscut oameni pe care i-am iubit cu adevărat. Conferința se desfășoară în fiecare an alternativ, în Iordania și România, avem peste 3.000 de medici absolvenți de facultăți de medicină în România, tot în România a absolvit și secretarul general al Ministerului Sănătății din Iordania, cât și ministrul pentru Relația cu Parlamentul”, a afirmat Ali Hyasat, ministrul Sănătății din Iordania.

Aceste exemple stau mărturie a faptului că oricine poate deveni model pentru generaţiile de tineri, dacă izbuteşte să convingă, prin prestigiul profesional, prin generozitatea împărtăşirii experienţei şi prin respectul pe care, oferindu-l, îl primeşte din partea oamenilor.

Moment important pentru medicina mureşeană

Vizita oaspeţilor din Iordania a fost apreciată în termeni pozitivi de conf. univ. dr. Florin Buicu, preşdintele Comisie de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor. “Trăim azi momente care ne fac mândri că suntem mureşeni. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş este locul în care autorităţi române şi iordaniene, Casa Regală a României şi a Iordaniei, universitatea din Regatul Hasemit al Iordaniei, miniştrii Sănătăţii din România şi Iordania, parlamentari din România şi Iordania, specialişti din diverse specialităţi participă la Congresul medical româno-iordanian. Este prilejul în care prin semnarea protocolului între cele doua universităţi continuă tradiţia de colaborare româno-iordaniană. Am petrecut momente deosebite atât la semnarea protocolului dar şi în prezenta celor doi miniştri, domnul Nicolae Bănicioiu şi excelenţa sa domnul Ali Hyasat, care a petrecut în perioada de specializare un an la Târgu-Mureş. Cei doi miniştri au vizitat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, sistemul integrat de urgenţă fiind prezentat chiar de cel care a conceput acest sistem, dr. Raed Arafat. De asemenea, domnul ministru Nicolae Bănicioiu a participat şi a aflat de la conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş, de la domnul profesor Horaţiu Suciu, de la doamna profesor Togănel, nevoile pe care sistemul de sănătate din Târgu-Mureş, cardiologia şi chirurgia cardiovasculară pediatrică le au pentru a performa în continuare. La nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, domnul manager Claudiu Puiac şi domnul director Florin Crăciun au discutat cu domnul ministru Nicolae Bănicioiu şi domnul secretar de stat Raed Arafat despre finanţarea de la Banca Mondială pentru blocurile operatorii, secţia de ATI şi unitatea de arşi care vor permite îndeplinirea condiţiilor pentru Spitalul Regional. La Târgu-Mureş avem Spital Regional iar finanţarea de la Banca Mondială este de peste 15 milioane de euro. De asemenea, tot din finanţarea Băncii Mondiale, Secţia de radioterapie/oncologie a Spitalului Judeţean va beneficia de aproximativ 5 milioane de euro. În calitate de deputat de Târgu-Mureş, în calitate de conferenţiar în cadrul Universităţii de Medicină, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, dar şi în calitate de medic, am participat la toate aceste momente. Îmi doresc să văd puse în practică aceste investiţii pentru sistemul de sănătate mureşean, iar colaborarea universitară medicală semnată azi să nu fie singulară. În această perioadă se desfăşoara şi Zilele Târgumureşene dar este şi sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, şi pe această cale daţi-mi voie să transmit La Mulţi Ani tuturor celor care poartă aceste nume şi tuturor târgumureşenilor”, a declarat deputatul social-democrat Florin Buicu.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close