Sanatate

Peste 275.000 de asigurați din județ vor primi cardul la domiciliu

A rodica biroDirectorul de Relații Contractuale din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureș, Rodica Biro, a anunțat joi, 11 septembrie, într-o conferință de presă, că la nivelul județului Mureș vor primi cardurile naționale de asigurări sociale de sănătate peste 275.000 de asigurați, pentru a căror distribuție se va achita suma de 940.679,92 lei.

 Cardul, în plic recomandat

În urma semnării contractului cu Poșta Română, asiguratul va primi cardul de sănătate acasă, cu confirmare de primire, împreună cu o scrisoare de informare. De asemenea, cardurile se emit pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani. „În urma semnării contractului subsecvent de servicii între Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș și Compania Națională Poșta Română, contract semnat la data de 3 septembrie, demarează procedura de distribuire a cardurilor naționale de asigurări sociale de sănătate către asigurați. Atribuirea distribuției cardului câștigată de către Poșta Română presupune distribuirea cardurilor prin expedierea la adresa beneficiarului, adică a asiguratului. Asiguratul primește un plic recomandat, deci cu confirmare de primire, care conține cardul național și o scrisoare de informare despre ceea ce reprezintă acest card național. Poșta Română se obligă prin contractul semnat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate să efectueze și alte servicii pe lângă cele de transmitere a plicului: va prelua și va sorta trimiterile poștale, va asigura transportul trimiterilor colectate la beneficiar către mediul rural și mediul urban conform adresei beneficiarului, livrarea trimiterilor poștale se face cu confirmare de primire, sortarea trimiterilor poștale este obligația Poștei Române și sortare înseamnă         eliminarea cardurilor pentru persoane decedate, precum și distribuția cardurilor persoanelor cu date de identificare schimbate. La data semnării contractului a fost menționat numărul aproximativ al cardurilor care vor fi distribuite pentru județul Mureș și anume 276.866 de carduri, iar pentru fiecare plic Casa de Asigurări de Sănătate achită 2,74 lei plus TVA și suma estimativă pe care va trebui să o achităm până la sfârșitul acestui an este aproximativ 940.679,92 lei. Numărul de carduri este estimativ pentru că baza de date se actualizează, cardurile se emit pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani”, a precizat ec. Rodica Biro.

Asiguratul, sfătuit să fie atent când primește plicul acasă

B card Directorul de Relații Contractuale din cadrul CJAS Mureș le-a transmis oamenilor să fie atenți când primesc plicul, având în vedere că multe corespondențe pot fi ignorate. Cardurile se vor iniția la furnizorii de servicii medicale, iar costurile cititoarelor de card pot varia între 60 și 350 lei, bani care nu vor fi acoperiți de Casă. Aceasta a spus că responsabilitatea Poștei Române este mare, în condițiile în care în cazul pierderii unui plic, Poșta va trebui să plătească de zece ori prețul plicului. În plus, conform contractului, Poșta Română se obligă să efectueze minimum două prezentări la domiciliul asiguratului, iar acestea vor fi dovedite pe bază de aviz de transmitere. „Poșta Română se obligă să efectueze minimum două prezentări la domiciliul asiguratului, iar acestea vor fi dovedite pe bază de aviz de transmitere, care va conține informații clare. Asiguratul trebuie să se uite cu atenție, pentru că în general cetățenii primesc corespondențe de altă natură. Acest aviz de transmitere va conține explicația „plic cu card național de asigurări de sănătate”. Poșta Română are ca termen de distribuție 20 de zile în două prezentări. Reprezentatul Poștei trebuie să solicite persoanei care preia cardul un act de identitate și în cazul în care persoana are un împuternicit legal, atunci trebuie să prezinte acea dovadă. Contractul încheiat cu Poșta Română este valabil până la 31 decembrie. Cardurile se inițiază la furnizorii de servicii medicale. Cititoarele de card pot să fie cu tastatură și fără tastatură cu prețuri cuprinse între 60 și 350 lei. Costurile cititoarelor nu sunt acoperite de către Casa de Asigurări de Sănătate. Responsabilitatea pe care o au cei de la Poșta Română este foarte mare. Ei plătesc de zece ori prețul dacă pierd un card, deci nu este nu este un contract care să nu fie tratat cu foarte mare atenție și pot să vă spun că am avut o întâlnire la semnarea contractului cu reprezentantul din județ al Poștei Române. Dialogul este deschis între noi, orice problemă vom avea o s-o discutăm, dar responsabilitatea preluată prin acest contract este foarte mare”, a menționat ec. Rodica Biro.

 Cardul de sănătate, dovada că pacientul a fost la medic

În ceea ce privește codul PIN al cardului, acesta poate fi modificat, iar printre beneficiile implementării cardului se numără dovada că pacientul a efectuat serviciul medical, ceea ce înseamnă o mai bună gestionare a întregului sistem. „Este de preferat ca fiecare persoană să înțeleagă că acest card trebuie păstrat cu grijă, el conține un cod PIN care poate fi modificat și în general formatul pe care îl are este suficient de rezistent, însă toată lumea ar trebui să aibă foarte mare grijă, să nu se deterioreze pentru că odată cu deteriorarea se poate să nu mai funcționeze. Va fi mai greu în mediul rural și pentru persoanele în vârstă care accesează mai des să aibă foarte mare grijă să nu îl piardă și să fie păstrat în condiții de securitate, pentru că altfel nu va putea fi utilizat. Până la această dată nu s-au constatat probleme, nu au fost declarate carduri pierdute. Nu s-au constatat nici probleme tehnice până acum. Informația de pe card dovedește faptul că pe CNP-ul respectiv a fost accesat un serviciu medical. Este una din măsurile pentru care acest card a fost implementat și inițiat, aceea de a avea o garanție referitoare la accesul real al pacientului la serviciul medical. Într-adevăr, fără card nu vei putea face dovada că ai efectuat serviciul respectiv și nici raportarea în sistemul informațional nu va fi preluată”, a spus ec. Rodica Biro.

750 de contracte cu furnizorii de servicii medicale

La nivelul județului Mureș sunt în prezent 750 de contracte cu furnizorii de servicii medicale, iar în privința procesului de distribuție al cardurilor, reprezentanții CJAS Mureș au spus că există un grafic pentru fiecare județ care trebuie respectat, însă cel mai probabil cardurile vor începe să fie distribuite la sfârșitul lunii septembrie. „În legătură cu numărul de cititoare necesare la nivelul județului, acest lucru depinde de fiecare furnizor. La această dată avem 750 de contracte cu furnizorii de servicii medicale, dar în aceste situații nu intră în cadrul dispozitivelor medicale. Sunt categorii de servicii care nu cred că vor intra în discuție foarte repede. Momentan este importantă asistența medicală primară, deci medicii de familie, farmaciile, unitățile sanitare cu paturi și ambulatoriul de specialitate (…) Există un grafic de preluare al cardurilor și acesta a început cu luna septembrie. Încă nu ne-a fost comunicată perioada în care trebuie să ne prezentăm fiecare județ, dar sunt pregătite deja și în funcție de un grafic ne vom prezenta la București pentru preluare”, a continuat ec. Rodica Biro.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close