InterviuSocial

Petre Berghian, veteranul de război ocrotit de Dumnezeu

1 (1)Veteranul de război Petre Berghian din Târgu Mureş a primit joi, 16 aprilie un frumos cadou la împlinirea celor 92 de ani de viaţă, vizita militarilor mureşeni care care i-au înmânat  o diplomă de onoare şi o plachetă aniversară. Vizită se înscrie în programul „Cinstire  eroilor mureşeni”, demarat de Garnizoana Tîrgu Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în colaborare cu Consiliului Judeţean Mureş, Primăria Municipiului Tîrgu Mureş şi structurile locale aparţinând sistemului naţional de apărare şi ordine publică. Programul reprezintă o punere în practică la nivel local a programului naţional  „Anul Veteranilor de Război”, reglementat prin Hotărârea de Guvern adoptată în data de 11 martie a.c., la iniţiativa Ministerului Apărării Naţionale, în anul în care se aniversează 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. “Această sărbătoare ne oferă nouă, militarilor activi, plăcuta ocazie  de a transmite distinsului veteran de război  Petru Berghian întreaga noastră admiraţie pentru curajul şi devotamentul  faţă de patrie dovedite  pe câmpul de luptă”, a  precizat colonelul Ispas Todea, Şeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Mureş.

Rănit de aviaţia inamică

Petre Berghia s-a născut în localitatea Pogăceaua pe 16 aprilie 1923.  Primăvara lui 1944 avea să-i aducă înrolarea în armată, lucru petrecut pe 20 mai 1944, find repartizat în Regimentul 83 Infanterie. Momentul care avea să-i schimbe viaţa s-a petrecut pe 9 septembrie, 1944  când Petru Berghia este rănit într-un raid al aviaţie germane inamice în zona localităţii Cacova Aiudului, judeţul Alba. “Eram la Compania a 6-a, Regimentul 83 infanterie Trebuiau aduse grenadele. La un moment dat caii ne-au lăsat şi atunci eu, alături de un soltat am fost nevoiţi să ne descurcăm cu civilii  să transportăm aceste grenade. Când ajungeam într-un sat, puteam să forţăm, să luăm un ajutor, dar am convenit în aşa fel încât dacă luam pe cineva dintr-un sat, să-l schimbăm cu altul din următorul  sat. Pe undeva am fost organizator al acestei deplasări a materialului militar. Când am ajuns în localitatea Cacova Aiudului din judeţul Alba am fost atacaţi de trei avioane nemţeşti Stukas. Aeam cu mine în permanenţă Biblia.  Încă din copilărie, neoprotestant fiind, am cunoscut cuvântul lui Dumnezeu, şi la orice eveniment important ziceam  : Doamne, fie voia Ta. Şi în acel moment când trebuia să transportăm grenadele, atacaţi fiind, eram cu Biblia în mână, deschisă la Psalmul 91 şi m-am rugat la Dumnezeu. Atunci am fost rănit în nouă locuri, cel mai grav fiind sub genunchi, unde am avut două schije”, povesteşte Petre Berghian.

“El a fost cel care mi-a purtat de grijă”

2Rănit, Petru Berghian este dus la spitalul militar din Sibiu unde este operat, convins fiind că Dumnezeu a fost cel care la salvat şi menţinut în viaţă “În spitalul din  Sibiu, mi-au fost scoase schijele, unde de asemenea am mulţumit lui Dumnezeu pentru faptul că  am scăpat viu de pe front, şi că El a fost cel care mi-a purtat de grijă. În clipa când am mulţumit lui Dumnezeu ma lăsat orice durere din picior. Acest lucru ma făcut să fiu mai încrezător că există Dumnezeu, că El ne ajută. Toţi care suntem pe pământ, care suntem creştini, e bine să ne punem toată încrederea în El”, povesteşte veteranul.

Tratamentul soldaţilor ruşi

După perioada de spitalizare, veteranul Petre Berghina a avut parte de o întâmplare inedită, avându-i în prim plan  pe soldaţii ruşii, proaspeţii “eliberatori” ai pământului strămoşesc. “Mi-aduc aminte că eram pe trem şi la un moment dat un soldat rus ma întrebat ceva, eu neştiind ce să-i răspuns, necunoscând limba rusă. I-am spus atâta doar că mie frig. Rusul a înţeles că am spus fritz, şi a ridicat arma să mă lovească, crezând că sunt neamţ. Un ofiţer de lângă el i-a prins arma şi a cerut documentele mele. Când i-am arătat biletul de ieşire din spital, s-a convins că sunt român şi mi-a dat drumul să plec”, povesteşe Petre Berghian.

Devotat cuvântului lui Dumnezeu

După terminarea războiului, Petre Berghina s-a aşezat la casa lui, şi-a întemeiat o familie, care numără nu mai puţin de nouă copii, el locuind în prezent  în Târgu Mureş. A fost după război agent agricol, apoi magazioner la fabrica de lapte, în prezent fiind un pensionar devotat credinţei în  Dumnezeu, care se bucură de viaţă alături de familie.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close