Social

Colonelul Judea, contestat de camarazii de la Cultul Eroilor

DSC_1988Sala mare a Cercului Miltar Mureş a găzduit miercuri, 15 aprilie, Adunarea Generală a flialei Mureş a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “General Ştefan Guşă”, prilej cu care a fost analizată activitatea asociaţiei desfăşurată în anul 2014, respectiv planul de activităţi pentru anul în curs.

Anul Veteranilor de Război

DSC_1962Printre invitaţi s-a numărat colonelul Mircea Şuta, comandantul  Brigăzii 6 Operaţii Speciale “Mihai Viteazul” care a subliniat buna colaborare cu Asociaţia Cultul Eroilor Mureş. “Sunt ferm convins că vom păstra buna colaborare care o avem cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor  Mureş, vă asigurăm de toată stima şi onoarea pe care o acordăm asociaţiei şi eroilor în sine. Vă asigurăm de tot sprijinul nostru, pentru orice gen de manifestare pe care o doriţi să o organizăm îmăreună. Am şi început acest lucru anul trecut, în cadrul Lunii Eroilor în care am reuşit să acoperim 33 de localităţi. În acest an ne dorim să acoperim mai multe comune. În acest sens, vom acoperii alte 29 de primării până pe data de 29 aprilie, rămânănd ca în partea a doua a lunii septembrie, până în 20 octombrie, să acoperim restul comunelor, în funcţie de solicitările care vor veni şi din partea primăriilor. De asemenea, este pornită o campanie, aceea de a ne omagia veteranii, având în vedere că 2015 a fost numit şi “Anul Veteranilor de Război”, cu o serie de vizite care le-am desfăşurat la domiciulul acestor veterani. Pe 29 aprilie ne gândim să facem ceva cum nu a mai fost la Târgu-Mureş, să adunăm cât mai mulţi veterani la o manifestare specială dedicată lor”, a spus colonelul Mircea Şuta.

Laude şi critici de la “centru”

DSC_1964Din partea conducerii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” a fost prezent vicepreşedintele acesteia, colonel Constantin Chiper, care a subliniat atât realizările filialei mureşene, cât şi deficienţele care trebuie remediate în perioada următoare. “Cele 95 de Cărţi de Aur scoase de Asociaţia Cultul Eroilor din Mureş fac ca judeţul Mureş să fie pe primul loc, la mare distanţă de celelalte judeţe. Consider atunci că aveţi 95 de subfiliale, dar nu am reţinut câte cercuri Cultul Eroilor aveţi în şcoli. Rog din suflet, dacă nu aveţi încheiat un protocol cu Inspectoratul Şcolar, să-l faceţi cât mai repede. Nu am reţinut să aveţi un astfel de protocol. Noi, la nivel central, avem un astfel de protocol cu Ministerul Educaţiei, şi atunci pe baza recomandărilor făcute de Biroul Executiv Central, toate filialele trebuie să încheie un protocol cu Inspectoratele Şcolare. S-a spus că au fost făcute tot felul de evenimente, dar nu am auzit dacă au fost invitaţi şi elevi. Aşa ar fi corect, să vină şi reprezentanţi din şcoli”, a spus colonelul Constantin Chiper.

“Să fim mai activi, mai prezenţi”

DSC_1969Au urmat discuţii, printre cei care au pus degetul pe rană fiind reprezentanţii tanchiştilor, respectiv ai Clubului Ofiţerilor de Tancuri Mureş. “Să nu ne amăgim. Tot spunem că facem ceva, dar de fapt nu facem nimic. Domnul colonel Judea este camaradul meu, îl respect, dar nu mai poate şi trebuie o dată să se retragă. S-a spus de elevi, de Inspectoratul Şcolar, acolo trebuie să mergem. Nu putem continua tot aşa, odată trebuie să începem, să fim mai activi, mai prezenţi. Trebuie să fim prezenţi, în sate, în comune, în cătune, nu să stăm pe nu ştiu unde. Am fost secretar cu propaganda la Divizia 6 Tancuri unde mi-am făcut datoria. Ştiu ce am făcut, am făcut educaţie, chiar dacă trebuia să mai spui din tot felul de citate, dar nu aveai ce face. Dar acum, astăzi, nu mai putem să stăm imobili. Eu nu ştiu ce vreţi să faceţi. Trebuie să ne adunăm, şi cred că se poate face acest lucru, nu să venim şi să ne lăudăm. Trebuie să facem ceva. Ni s-a prezentat un program exemplar al evenimentelor, dar ce se întâmplă cu ele? Nu trebuie să ne lăudăm, trebuie să încercăm. Asta este marea noastră problemă, că nu vrem să încercăm”, a menţionat colonelul Ioan Cocian, reprezentatul Clubului Ofiţerilor de Tancuri Mureş.

“Lasă nene locul altuia”

DSC_1973Colegul său de arme, colonel Aurel Bochiş, preşedintele Clubului Ofiţerilor de Tancuri Mureş, a fost mai tranşant cerând un suflu nou la conducerea Asociaţiei Cultul Eroilor Mureş. “Toată lumea îl laudă pe colonelul Ioan Judea, care este aproape conţăran cu mine, alături de care am lucrat împreună vreo 20 de ani, cu care am făcut lucruri importante pe linia meseriei. De multe ori i-am spus că omul când nu mai poate lasă locul altuia şi se aşează în poziţia de unde dă sfaturi, de unde îndrumă. Pentru a face mai mult, e nevoie de sprijinul tuturor, nu să cred că eu sunt buricul pământului şi eu rezolv toate problemele, fără mine nu se poate. Nu există aşa ceva. Cimitirele sunt pline de oameni fără de care nu se putea, fără de care societatea se prăbuşeşte. Nu e adevărat, merge înainte, şi fără mine, şi fără domnul Judea, şi fără alţii. Problema este că acei care sunt în frunte să aibă energie, să aibă curaj. Colonelul Judea a făcut foarte multe, dar când ştiu că nu mai pot, las locul altcuiva. Acest Comitet Executiv trebuie să gândească foarte serios cine e la conducere. A fost foarte bun până acum colonelul Judea, dar acum lasă nene locul altuia, că nu se mai poate. Aş vrea mai multă deschidere, nu supărări de vădană nerezolvată. Unii spun că ce tot venim cu critici. Poate mai venim şi noi cu o idee, să meargă lucrurile mai bine. Ascunzându-ne după tot felul de realizări iluzorii, nu facem nimic. Ne lăudăm ca în socialism cu realizări imense şi cu oameni muritori de foame. Cine conduce Cultul Eroilor trebuie să aibă în vedere întreaga masă de oameni, de cultură, de toate genurile, de la ţărani şi până la cine doriţi dumneavoastră. Îl sfătuiesc pe colonelul Judea, pe care îl consider în continuare prietenul meu, să gândească împreună cu echipa sa un comitet de conducere proaspăt, tânăr, deoarece te saturi să tot faci eforturi, fără să ai nicio recompensă, plus că de multe ori celui care îi faci un bine te înjură. Dânsul trebuie să mediteze la aceste aspecte. Dacă nu mai poate, să se facă preşedinte de onoare şi de acolo să dea îndrumări, să lase un colectiv bun, să meargă înainte. Ar face bine dacă ar înţelege acest aspect”, a afirmat colonelul Aurel Bochiş.

“Să cooptaţi oameni noi”

DSC_1968Poziţia colonelului Aurel Bochiş nu a rămas fără urmări, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, colonelul Constantin Chiper, cerându-i colonelului Judea să ia în calcul propunerea de a deveni preşedinte de onoare a  filialei mureşene. “Domnule colonel Judea, să vă gândiţi bine să primiţi înalta răspundere de a fi preşedinte de onoare al acestei filiale mureşene a asociaţiei, pentru tot ce aţi făcut dumneavoastră, şi să cooptaţi oameni noi, sa facem să urnim treburile din loc!”, a precizat colonelul Constantin Chiper.

Tăcut şi fără reacţie

DSC_1958Colonelul Ioan Judea, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Mureş, nu a răspuns atacurilor venite din partea celor prezenţi, rezumându-se doar în a spune că starea de sănătate l-a determinat să nu aibă vreo reacţie . “Una este să faci ceva, alta e să să simţi în suflet ce ai făcut. Vor unii tot felul de schimbări, dar trebuie zi de zi să mergi la tot felul de manifestări. Cultul Eroilor nu mergea doar într-o zi, nu depinde doar de om, ci de mai mulţi factori”, a menţionat colonelul Ioan Judea.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close