ReportajSocial

Prima primărie a Tîrgu Mureșului își redobândește locul în istorie

Clădirea Muzeului din Cetate ascunde poveștile orășenești și militareLucrările la fostul Comisariat Militar din Cetate sunt aproape de finalizare

Povestea clădirii fostului Comisariat Militar din Cetatea medievală a municipiului Tîrgu Mureș, aflată în administrarea Muzeului Județean Mureș, va fascina vizitatorii pe care îi va atrage. Mai ales, dacă aceasta va fi bine țesută cu istoriile de viață ale celor care timp de secole au populat-o. Până ca aceasta să fie cunoscută a presupus munca serioasă și asiduă a restauratorilor, a meșterilor și a tuturor celor care i-au scos la lumină frumusețea și istoria. Lucrările de restaurare, modernizare și reabilitare se cifrează la peste 2,3 milioane de lei și au fost suportate din bugetul Consiliului Județean Mureș. Doar în 2015, 110 mii de lei din fondurile județene vor fi alocate reabilitării clădirii și altor lucrări, astfel încât, în acest an, această investiție să fie finalizată, iar mureșenii și turiștii să se bucure de această clădire de poveste.

Ancadramentele renascentiste au făcut drum lung spre lumină În 2008 a început reabilitarea clădirii care adăpostise zeci de ani Centrul de Recrutare din județul Mureș, iar înainte vreme fostul Comisariat Militar al armatei austriece și, mai târziu, austro-ungare. Bineînțeles, ca la orice muncă de acest fel, surprizele nu au încetat să apară.

„În prima fază părea să fie o clădire de secol XIX cu o fațadă destul de unitară. Evident după cercetare s-a identificat că și această clădire are mai multe etape de construcție. Spre surpriza și satisfacția noastră am identificat că și aici sunt două clădiri de secol XVII, care efectiv au dat forma clădirii – cele două aripi – care au fost legate cu o clădire în mijloc și așa s-a format o fațadă. Una dintre clădiri, pe partea vestică, spre oraș, am descoperit că este clădirea primei primării din Tîrgu Mureș”, ne povestește Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș după ce ne așezăm confortabil la o masă veche, de secol XVII, restaurată și adusă pentru a întregi un ansamblu arhitectural cu mobilier din aceeași epocă.

Iar povestea despre primăria a cărui amplasament nu era cunoscut continuă. „Știam din surse scrise că, în secolul XVII, Tîrgu Mureșul avea o primărie în cetate și după ce armata austriacă ocupă cetatea și, efectiv, elimină orășenii din cetate, aceștia în repetate rânduri cer de la Guvernatorul Transilvaniei de la Alba Iulia să le fie redată clădirea frumoasă, din piatră, așa cum este menționată în documente. Evident fiind comandament militar nu au avut șansa să o redobândească. Această clădire a rămas comandament militar până în 2007, după aceea am avut șansa să fim noi cei care redescoperim această primărie, dispărută. Era o clădire solidă din piatră și nici austriecii nu demolau dacă nu era absolut necesar”, ne explică directorul muzeului.

Șemineul restaurat a fost adus de la Medieșu Aurit la DumbrăvioaraRedescoperită, la restaurare, această ruină a fostei primării a avut nevoie de o atenție sporită. „În cetate am avut nevoie, în primul rând, de restauratori în picturi murale și pentru piatră, cele mai importante fiind ancadramentele renascentiste ale Primăriei vechi pe care le-am descoperit într-o ușă zidită, care făcea legătura între sala de ședințe și bucătărie, ușa a fost desființată între timp, iar în perioada barocă, acestea au fost desființate, fațada a fost uniformizată pentru a da un aspect unitar. Noi am refăcut fațada fostei primării, am și marcat-o cu o culoare diferită și cred că este singura fațadă din Tîrgu Mureș care are un aspect renascentist”, precizează Soós Zoltán.

Pietrele care au fost utilizate pentru ancadramente provin din ateliere clujene, au fost făcute la comandă și transportate cu căruța aici și apoi montate.

Vechea primărie avea trei încăperi – o sală de conferințe, o bucătărie și o temniță și, probabil, era și o arhivă a orașului păstrată aici.

Valoarea descoperirii este cu atât mai importantă cu cât este printre puținele primării din această perioadă păstrate, mai sunt în marile orașe – Sibiu sau Brașov, chiar și Sighișoara, dar în altele acestea au fost distruse – cum e fosta clădire a primăriei din Cluj-Napoca. Este și motivul pentru care, anul viitor, primăria de secol XVII va beneficia, probabil, de o prezentare mai aparte, mai ales că se împlinesc 400 de ani de când Târgu Mureșul a fost ridicat la rangul de oraș liber regesc în timpul Principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen.

Una dintre expozițiile temporare care animă muzeulVechea primărie a fost preluată apoi de armată, iar clădirea renascentistă a fost transformată și a devenit una reprezentativă pentru epoca barocă.

„După aceasta era important să prezentăm și faza barocă și faza de secol XIX, mai ales faza de secol XIX reprezenta încă interes pentru noi. În aripa din mijloc am găsit salonul pentru ofițeri care a fost decorat cândva în a doua jumătate a secolului XIX și noi am refăcut acest decor pictat cu șablon. Este o curiozitate culturală, nu avem prea multe unități militare păstrate din perioada barocă cu asemenea dotări. Trebuie știut că în armata austriacă dar și în cea austro-ungară, ofițerii erau de origine nobiliară, scăpătați de obicei, și modul lor de viață trebuia să continue și în interiorul armatei”, subliniază directorul Muzeului Județean Mureș.

Piese ornamentale cu istorie nobiliară

La etajul I al clădirii a fost amenajată o sală de conferințe care se poate închiria pentru diverse evenimente, sala fiind dotată cu aparatură audio-video. Cu toate acestea și aici se simte foarte puternic amprenta de secol XVII-XVIII prin mobilierul și alte piese valoroase cu care este dotată încăperea.

Astfel, aici sunt expuse câteva piese care sunt de importanță majoră în colecțiile muzeului și a căror expunere nu a fost posibilă până acum. Imediat lângă ușă, vizitatorii sau participanții la evenimente pot admira un șemineu cu o arhitectură deosebită.

„Este un șemineu foarte frumos din Renașterea târzie, din anul 1750, provine din castelul Medieșu Aurit, din județul Satu Mare, era parte componentă a castelului renascentist Báthory – Lonyai și contele Teleki Sámuel a moștenit pe linie maternă acest castel și nu l-a folosit, nu avea familie, copii și, probabil, nu a petrecut foarte mult timp pe proprietățile lui, în afară de Dumbrăvioara, și atunci a adus piesele mai reprezentative din Medieșu Aurit la Dumbrăvioara. După naționalizare, în 1947, colecțiile din castele au ajuns pe mâinile colecționarilor, dar piesele mai mari pe care nimeni nu le dorea au ajuns la muzee. Acestea au zăcut zeci de ani în curtea de la Muzeul de Științele Naturii, am restaurat piesa, și-a redobândit aspectul inițial și am decis să fie expusă aici și să dea un aspect aparte acestei săli de conferințe”, ne explică Soós Zoltán.

Prezența șemineului este întregită cu o altă piesă importantă, o masă de secol XVII care provine tot de la familia Teleki și o ladă de zestre, din secolul XVIII, din zona Sighișoarei și care, probabil, a aparținut unei familii de patricieni sași, mai înstăriți, ornată cu steme ale familiei și reprezentări simbolice – leu, cerb și o inscripție în latină. Lada de zestre va trece prin procesul de restaurare, iar reprezentanții muzeului speră să identifice elementele importante decorative.

Aranka - iubita artistului plastic Colecție valoroasă

În sala de conferințe te mai atrage ceva, și anume picturile și grafica de pe pereți. Lucrările alcătuiesc, de fapt, o colecție de picturi și grafică, respectiv acuarelă care sunt rodul talentului artistului plastic Vida Árpád. Pictorul a trăit la începutul secolului XX și este considerat unul dintre pictorii importanți postimpresioniști din Tîrgu Mureș. Din nefericire, deși a avut o activitate bogată, a murit chiar atunci când începuse să fie cunoscut. Se întâmpla în 1914 când Vida Árpád avea doar 31 de ani. Suferea de tuberculoză, boală care la începutul secolului XX nu era curabilă, pe care probabil o contractase de la iubita sa, Aranka.

„Ca să îl sprijine, primarul de atunci al Tîrgu Mureșului, Bernády György și alți târgumureșeni i-au cumpărat lucrările. Din anii 60, lucrările au fost adunate de colectivul din muzeu, așa că astăzi avem peste 120 de lucrări, cea mai mare și cea mai completă colecție a sa”, ne povestește directorul muzeului.

Colecția este valoroasă mai ales că o parte a lucrărilor pictorului târgumureșean au dispărut. „Se spune că Vida Árpád a murit de două ori, având în vedere că majoritatea tablourilor sale din ulei au fost distruse în Al Doilea Război Mondial. Acestea erau transportate cu un tren la o expoziție din Budapesta, trenul a fost bombardat și lucrările au fost distruse”, subliniază Soós Zoltán.

Iar poveștile care s-au țesut în jurul Muzeului din Cetate sunt mult mai multe și la fel de interesante și cu o altă ocazie le vom aduce în fața ochilor

Știați că…

… Municipiul Tîrgu Mureș de astăzi a avut de-a lungul timpului mai multe primării? Prima e considerată cea din Cetatea Medievală. Următoarea a fost edificată pe locul unde astăzi se află statuia ecvestră a lui Avram Iancu. Apoi, edilii orașului s-au mutat unde astăzi mai supraviețuiește Casa de Modă. Dinainte de perioada interbelică și între cele două războaie mondiale, Primăria își avea sediul în Palatul Administrativ, clădire ridicată în timpul mandatului lui Bernády György . Din anii 60, municipalitatea funcționează în actualul imobil construit de către fostul primar Emil Aurel Dandea.

… rangul de oraș liber regesc însemna că acel oraș avea dreptul să aibă propriul jude? În 1616, târgumureșenii, în urma obținerii, de către oficialii de atunci, a acestui rang puteau să își rezolve problemele de orice natură la judele orașului, nu mai trebuiau să meargă la scaun, comitat sau la Guvernatorul Transilvaniei sau mai rar la Curtea Regală. Mai mult, judele reprezenta orașul în forul legislativ de la acea vreme.

… motivele populare ce se regăsesc pe piesele de mobilier și nu numai din secolele XVI-XVII aveau multiple semnificații? Aceste motive populare erau foarte îndrăgite, spre exemplu, leul apărea pe diverse piese și obiecte pentru că semnifica dârzenia, curajul. Cerbul era asociat cu noblețea și eleganța.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close