Educatie

În problema bilingvismului CNCD s-a exprimat în privința școlilor

1-Foto 1Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a emis, în 16 iulie 2014, Hotărârea Nr. 415 în dosarul 654 din 2013 ca răspuns la Petiția nr. 5806/06.09.2013 formulată de Asociația Mișcarea Angajament Civic (CEMO) din Tîrgu Mureș. Hotărârea este mai actuală decât oricând pentru că asociația a acuzat în această săptămână Direcția Școli din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș pentru o circulară care le-a fost remisă directorilor unităților de învățământ prin care aceștia din urmă li se aduce la cunoștință că este interzisă amplasarea de inscripții și alte afișaje în acestea fără acordul direcției. Scandalul vine după cel din primăvară când voluntari ai CEMO au fost sancționați contravențional pentru montarea de inscripții bilingve cu denumirea străzilor pe mai multe imobile, iar proprietarii acestora au fost somați să înlăture indicatoarele pentru că altfel vor fi amendați cu sume între 30.000 și 50.000 de lei pentru încălcarea legislației în domeniul publicității.

 

Asociația Mișcarea Angajament Civic a sesizat, în 2013, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării reclamând mai multe unități școlare – licee, gimnazii și grădinițe – pentru nerespectarea drepturilor lingvistice referitoare la peisajul lingvistic și informarea elevilor și părinților și în limba minorităților naționale din cadrul instituțiilor de învățământ reclamate. CNCD a hotărât că faptele pe care CEMO le-a reclamat nu sunt probate, în schimb a interpretat situația juridical privind capetele de cerere formulate.

Astfel, CNCD a susținut că deoarece unitățile de învățământ sunt subordonate autorităților publice locale, acestora li se aplică prevederile Legii Nr. 215 din 2001, republicată, privind administația publică locală.

Un al doilea principiu enunțat de CNCD a fost cel referitor la aplicabilitatea Cartei limbilor regionale sau minoritare, membrii Colegiului Director arătând că unitățile de învățământ oferă servicii publice, iar în consecință li se aplică prevederile cartei.

Referitor la dreptul de informare inclusiv în limbile minorităților, Colegiul director a arătat că școlile și grădinițele trebuie să asigure comunicarea informațiilor și în limba minorităților, acolo unde minoritatea reprezintă cel puțin 20 % din populația localității. Informațiile în limbile minorităților ar trebui să se regăsească inclusiv pe paginile de internet ale autorităților publice locale și, implicit, pe cel al unităților de învățământ care oferă servicii publice.

Astfel Colegiul Director a conchis următoarele: „Inscripționarea bilingvă a instituțiilor de învățămănt este o formă de comunicare cu exteriorul, care trebuie să se supună prevederilor Legii nr.215/2001, astfel condiția de a utiliza o limbă minoritară este ca minoritatea respectivă să atingă pragul de 20 % din comunitatea locală. În interiorul școlii informațiile trebuie să se ofere în limba beneficiarilor (limbile în care se desfășoară educația). Cerința unei societăți multiculturale este de a oferi spațiu liber limbilor, limbile secțiilor de predare trebuie promovate prin informațiile de interes public, prin evenimente școlare etc., ele nu pot fi închise în spatele ușilor acelor clase în care se predă în limbi minoritare. Comunicarea și în interior a informațiilor de interes public, către părinți și elevi, trebuie să se realizeze în limba beneficiarilor”.

De asemenea, CNCD a considerat că denumirea claselor, laboratoarelor, birourilor și a altor încăperi din incinta unităților de învățămănt trebuie afișate și în limbile beneficiarilor.

1-Foto 2 Inscripțiile în școli, interzise

Nu am amintit de Hotărârea Nr. 415 a CNCD fără motiv. În această săptămână, Asociația Mișcarea Angajament Civic a reacționat în mass-media față de o circulară remisă școlilor de către Direcția Școli din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș în 16 iulie. Circulara, susțin voluntarii CEMO, a fost trimisă după ce în Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” (n.r. fosta Școală Generală Nr. 8 din cartierul Unirii) au fost montate, în luna iunie, inscripții și autocolante bilingve cu denumiri din școală – secretariat, direcţiune, cabinet medical, bibliotecă, clasă, precum şi denumiri de siguranţă: ieşire, atenţie scări etc. În aceasta, Horațiu Lobonț, directorul adjunct al Direcției Școli, susținea că: „În unităţile de învăţământ se promovează diferite materiale menite a destabiliza armonia si buna înţelegere între concetăţeni şi în acest caz între elevii oraşului”. În consecință, directorul le-a transmis directorilor de școli să nu accepte şi să nu afişeze inscripţii primite de la persoane străine ca donaţie în unităţile de învăţământ pentru că altfel vor fi sancționați administrativ și contravențional și că acestea ar fi interzise de Legea nr. 215 din 2001.

„Legea amintită nu specifică nici o amendă, şi chiar prevede ca în instituţiile subordonate Primăriei Tîrgu Mureş inscripţiile trebuie să fie bilingve. În mod straniu, inscripţiile din Primăria Tîrgu Mureş sunt bilingve, dar directorul adjunct al Direcţiei Şcoli afirmă că bilingvismul este antilegal şi sancţionabil”, a arătat în replică semnatarul comunicatului, Barabás Miklós, voluntar al asociației.

De cealaltă parte, directorul adjunct al Direcției Școli ne-a răspuns că adresa nu viza inscripțiile bilingve ci orice tip de afișaj care este amplasat fără acordul direcției. „Referirea a constat în aceea că afişe sau plăcuţele cu caracter permanent amplasate în şcoli să aibă acordul Direcţiei Şcoli. În urma vizitelor inspectorilor din cadrul Direcţiei Şcoli la diferite instituţii de învăţământ s-au identificat o serie de inscripţionări amplasate fără acordul nostru ca şi proprietari de drept ai clădirilor. Mai mult, s-au identificat afişe care promovau evenimente ale unor cluburi, discoteci sau acţiuni care contravin profilului educaţional al imobilelor şi nu aduc beneficii educaţionale elevilor de ciclu gimnazial. Având în vedere cele constatate, am luat decizia de a fi consultaţi şi de a ne solicita acordul pentru orice amplasare de plăcuţe cu caracter permanent”, a comentat Horațiu Lobonț situația.

CEMO a solicitat Direcției Școli să arate cum a aplicat în şcoli articolele din legea 215/2001 referitoare la drepturile minorităţilor, anunțând că va sesiza CNCD, iar pentru faptul că unitățile școlare au fost amenințate cu articole inexistente o va acționa în judecată

De cealaltă parte, Horațiu Lobonț consideră că: „afirmaţiile Asociaţiei Mişcarea Angajament Civic sunt de natură de a dezinforma opinia publică şi de a denatura realitatea situaţiei de fapt şi de a calomnia autoritatea locală, în speţă Direcţia Şcoli. Credem că acţiunea membrilor Asociaţiei Mişcarea Angajament Civic este una cu tentă electorală, pentru promovarea imaginii, lucru care nu are nimic în comun cu destinaţia clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea unităţile şcolare, aceste acţiuni fiind de altfel interzise în şcoli. În consecinţă, vom acţiona (informând forurile competente) de fiecare dată când considerăm că se încalcă normele de drept”.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close