AdministratieEveniment

Primele piese de aur ale omenirii, expuse la Palatul Culturii

3Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureş va găzdui, în perioada 8 aprilie – 16 mai, expoziţia itinerantă „Aurul şi argintul antic al României”, organizată de Consiliul Judeţean Mureş şi Muzeul Judeţean Mureş, sub egida Ministerului Culturii şi Muzeului Naţional de Istorie al României. Expoziţia cuprinde peste o mie de piese aflate în colecţiile a 32 de muzee din România, iar preţul unui bilet este de 18 lei pentru adulţi şi 12 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Patru piese din Tezaurul de la Pietroasa

Detalii despre manifestare au fost furnizate joi, 2 aprilie, cu ocazia unei conferinţe de presă în cadrul căreia curatorul expoziţiei, Rodica Oanţă Mărghitu de la Muzeul Naţional de Istorie al României, a precizat că ideea a pornit de la o expoziţie organizată la Roma, la sfârşitul anului 2010. „Am trimis scrisori peste tot în ţară, de cele mai multe ori am avut parte de răspunsuri pozitive şi aşa am reuşit la sfârşitul anului 2013 să vernisăm expoziţia la Bucureşti, pe 19 decembrie 2013. Fişele de catalog sunt semnate de peste 70 de colegi de-ai noştri din ţară. Încerc să subliniez faptul că am avut parte de sprijinul tuturor colegilor noştri. Există în expoziţie 184 de piese care sunt din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României”, a precizat Rodica Oanţă Mărghitu. „Am încercat atunci când a fost vorba de tezaure mai mari să selectăm numai câteva piese din respectivele tezaure, dar în catalog şi pe panourile care însoţesc expoziţia am încercat să oferim imaginea per ansamblu”, a completat curatorul expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României”.

Expoziţia este împărţită în şase secţiuni structurate cronologic, iar în Sala Oglinzilor din Târgu-Mureş vor fi prezente patru din cele 12 piese ale Tezaurului de la Pietroasa. „Sunt piese din eneolitic, chiar dacă sunt mai mici, fac parte dintre primele piese de aur ale omenirii. Atunci a început să fie prelucrat aurul. Sunt piese din epoca bronzului, cu tezaure consistente de la Perşinari, Sacoşu Mare, Ostrovu Mare, cu săbii, pumnale şi piese masive. În perioada geţilor preclasici sunt inventare funerare aristocratice, piese de la Peretu, Agighiol, tezaurul de la Cucuteni-Băiceni. Foarte multe dintre tezaurele de argint pot fi văzute în această expoziţie. Avem patru din cele 13 brăţările dacice şi cosoni. Din perioada romană avem podoabe. Avem Tezaurul de la Pietroasa, cloşca cu puii de aur, nu l-am adus pe tot, dar în „Aurul şi argintul antic al României” pot fi văzute patru piese din cele 12”, a menţionat Rodica Oanţă Mărghitu.

2

Judeţul Mureş, pe harta culturală a României

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, s-a declarat foarte mulţumit de prezenţa expoziţiei la Târgu-Mureş şi a transmis mulţumiri atât conducerii Muzeului Judeţean Mureş, cât şi consilierilor judeţeni care au aprobat bugetul necesar organizării evenimentului. „Pentru noi şi pentru România în special este un moment special. Este pentru prima dată când la o expoziţie naţională cooperează 32 de muzee, care aduc în faţa vizitatorilor, în faţa opiniei publice, peste o mie de piese dintre cele mai valoroase ale României, de aur şi argint. Cred că pentru noi toţi este important că Târgu-Mureş este al şaptelea oraş din România care găzduieşte această expoziţie care va fi vernisată în data de 8 aprilie şi va putea fi vizitată până pe 17 mai. Vreau să îi mulţumesc directorului Muzeului Judeţean Mureş, domnului Soos Zoltan, pentru activitatea domniei sale şi pentru contribuţia domniei sale la aducerea acestei expoziţii la Târgu-Mureş. Vreau să mulţumesc Muzeului Naţional de Istorie şi curatorului acestei expoziţii, dar şi consilierilor judeţeni pentru că şi-au dat acordul în legătură cu adoptarea bugetului pe care noi l-am alocat acestei expoziţii. Şi trebuie să ştiţi că paza, asigurarea securităţii acestei expoziţii a însemnat un efort bugetar pentru noi, pentru mureşeni, respectiv pentru Consiliul Judeţean Mureş”, a spus Ciprian Dobre. „Am ţinut foarte mult ca această expoziţie să fie în perioada în care avem „Şcoala Altfel” şi să încercăm să treacă prin Sala Oglinzilor cât mai mulţi copii, cât mai mulţi târgumureşeni. Această expoziţie acoperă 6.000 de ani de istorie pe acest teritoriu”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

1

Efort financiar considerabil

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a subliniat efortul, în special cel financiar, depus de autorităţile judeţene pentru aducerea expoziţiei la Târgu-Mureş. „Pentru noi, Muzeul Judeţean Mureş, este o onoare să găzduim această expoziţie şi este şi o dovadă că am reuşit să ajungem, după ani de zile, pe o hartă culturală a României şi putem găzdui asemenea expoziţii. Desigur, mulţumesc şi domnului preşedinte (Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş – n.r.), respectiv Consiliului Judeţean Mureş, care ne-au sprijinit. Este vorba de circa 120.000 lei care s-au alocat din bugetul Consiliului Judeţean Mureş în acest an, în vederea găzduirii acestei expoziţii. Din această sumă s-a acoperit investiţia referitoare la sisteme de securitate, la cheltuielile de marketing, tipărire şi alte cheltuieli de organizare”, a menţionat Soos Zoltan. „Muzeul Judeţean Mureş o să aibă 16 piese expuse din colecţie, este vorba despre inelul roman de la Deda Bistra şi tezaurul dacic care anul trecut a ajuns în posesia Muzeului. Încă nu este finalizată achiziţia, dar este în curs de finalizare”, a mai spus directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close