EvenimentSocial

Un deal de la Isla prinde viaţă

Picture 14324

Ştiţi zilele acelea în care ai senzaţia că faci lucrurile bine şi că faci lucruri bune? Eu aşa m-am simţit ieri după ce am săpat două gropi şi am “impământat” câţiva puieţi. E adevărat, astfel de acţiuni ar trebui să rămână poate anonime, poate vă puteţi întreba multe despre participanţi, dar ştiu că pe costişa de la Isla, dacă se prind, vom avea din toamnă mulţi stejari, goruni şi alţi arbori de care să avem grijă.

Fără semnal la telefon, încălcaţi cu cizme de cauciuc şi cu hârleţul în mână elevi şi studenţi şi câteva zeci de angajaţi ai Jandarmeriei, Poliţiei, Armatei, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai organizatorilor – Instituţiei Prefectului şi ai “finanţatorului” de puieţi – Direcţia Silvică au plantat ieri un hectar de teren cu stejar, gorun şi alte specii de arbori. Fiecare participant a fost conştient că pădurile României au nevoie de astfel de gesturi după jafurile ce se întâmplă prin codrii noştri.
Printre cei prezenţi au fost reprezentanţii Poliţiei mureşene, atât din partea inspectoratului cât şi a poliţiei municipale.
Cms. şef Alexandru Cîmpeanu, adjunctul inspectorului şef a recunoscut că nu a stat pe gânduri: „Am acceptat fără nicio reţinere, cu plăcere această activitate de împădurire, natura este foarte importantă, pe care o iubim cu toţii, vorbim cu toţii despre ea, doar afirmativ, dar cu orice ocazie unii o poluează, încercăm să facem un lucru bun pentru natură şi până la urmă pentru noi, pentru că noi beneficiem de aceste activităţi şi de frumuseţile naturii”. Nici alţi colegi, ofiţeri de la Judiciar, Ordine Publică, şeful Poliţiei Municipale nu s-au dat înapoi de la muncă.
“Am răspuns la solicitarea colegilor de la Direcţia Silvică, ne bucurăm de timp, de natură. Este o acţiune foarte importantă, ar trebui să fie un exemplu şi să se desfăşoare în toate instituţiile”, ne-a delarat. cms. şef Ioan Damaschin, şeful Poliţiei Municipiului Tîrgu Mureş.

Ecologişti la liceu

Nişte oaspeţi aparte au fost studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea „Petru Maior”, precum şi elevii de la Liceul Gheorghe Şincai din Tîrgu Mureş, 20 de tineri. „Ne-am gândit să mobilizăm şi câţiva copii, au răspuns absolut entuziast. Natura trebuie protejată, în primul rând pentru faptul că avem nevoie de un aer curat, de apă curată şi de un mediu sănătos şi prietenos. Dacă nu ne gândim la a repara aceste greşeli, în viitor vine deşertul peste noi, ceea ce nu ne dorim”, a susţinut Ştefan Someşan, inspector şcolar general.
Medic anestezist de profesie şi directorul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, dr. Claudiu Puiac înţelege cât de importantă e sănătatea pentru fiecare dintre noi. „Pentru om, cel mai important este să fie sănătos. Ca să fie sănătos, credem că are nevoie de un mediu curat. Aşa cum la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, întreg colectivul pe care eu îl reprezint se luptă pentru sănătatea oamenilor, toţi cei care suntem aici luptăm pentru sănătatea oamenilor. Sper ca aceste acţiuni să fie mai dese şi să aibă un succes cât mai mare”, ne-a spus Claudiu Puiac.
Col. Dorin Oltean, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” însoţit de 10 colegi aflaţi în afara orelor de program speră că tinerii arbori plantaţi să se prindă aşa cum s-a întâmplat la Cuci, unde pompierii au participat la o altă acţiune de împădurire acum doi ani. „Ne bucurăm că ne putem aduce şi noi contribuţia la această împădurire. Nu este nimic dificil, dacă vrei, mă bucur că s-au adunat atât de mulţi colegi de la toate instituţiile şi sper să fie o activitate care o să se repete şi în viitorul apropiat”, a spus şeful ISU.

Gândul bun la rădăcină

Acţiunea, intitulată „Plantăm pentru viitorul planetei” a plecat de la prefectul Lucian Goga. „Ideea mi-a venit în luna ianuarie, am vrut să dăm un exemplu şi sper să dăm un exemplu tuturor concetăţenilor din judeţ, suprafaţa pădurilor trebuie gestionată bine, trebuie înlocuită cea exploatată, această lună este o lună propice plantărilor din ceea ce ne-a spus Direcţia Silvică, o dată ce mi-a venit ideea, am apelat la sprijinul Direcţiei Silvică şi conducerea acesteia s-a arătat extrem de interesată de acest proiect, după aceea am făcut apel şi la alte instituţii. Am vrut să fie un exemplu, pentru că planeta, din punctul meu de vedere, nu poate exista fără pădure, fără apă, fără gestionarea corespunzătoare a deşeurilor. Dacă nu ne îngrijim de toate acestea, urmaşii noştri nu vor avea un viitor”, consideră acesta.
Principalele specii utilizate pentru acţiunea de împădurire a dealului, pe care s-a luat decizia de substituire, ne-a informat directorul Direcţiei Silvice, dr. Ilie Covrig. „În perioada 15 martie – 15 aprilie, luna plantării arborilor, Direcţia Silvică desfăşoare acţiuni similare cu cea de astăzi, pentru a conştientiza populaţia de importanţa plantării de arbori şi menţinerii pădurilor. Pădurea, după cum spune multă lume, este viaţă”, a subliniat directorul silvicultorilor.
Dacă vă întrebaţi dacă e o treabă uşoară să plantezi arbori, trebuie să recunosc că nu e tocmai simplă şi că am obosit. Pentru unii, cu antrenament mai mult, a fost floare la ureche sau arbore la ureche.
„Nu ştiu cât de dificilă este pentru unii, pentru majoritatea cred că nu este pentru că suntem obişnuiţi cu astfel de activităţi, eu personal am lucrat într-un domeniu asemănător înainte să lucrez în Poliţie, în horticultură”, ne-a spus cms. şef Alexandru Cîmpeanu, arătându-ne că ne mai poate surprinde cu unele informaţii neştiute.
Pentru alţi participanţi, săpatul şi plantatul a fost muncă de echipă şi atunci acţiunea a fost, de asemenea, mai uşoară. „Având în vedere că am avut un partener foarte bun la plantatul puieţilor, atunci a fost uşor. Nu este dificil, este un pic neobişnuit pentru mine, dar este un lucru bun, sper să ne întoarcem la toamnă aici să vedem ce surprize am avut cu împădurirea”, ne-a spus managerul general Claudiu Puiac.
Ligia VORO

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close