PoliticSocial

Prinţesa Muna al Hussein, „Doctor Honoris Causa” al UMF Târgu-Mureş

1AAlteţei Sale Regale, Prinţesa Muna al Hussein a Iordaniei, mama Regelui Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei, i-a fost decernat joi, 21 mai, cel mai înalt titlu academic, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.

Distincţia vine ca o recunoaştere a meritelor Prinţesei Muna Al Hussein în dezvoltarea asistenţei medicale, precum şi pentru implicarea într-un mare număr de acţiuni umanitare. Prinţesa s-a declarat adânc onorată de titlul primit de la una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase Universităţi din România. „Lumea tocmai s-a transformat din era informaţiei în cea a cunoaşterii. O educaţie de calitate, oferită de Universităţi renumite, ca a Dumneavoastră, este agentul acestei transformări. În decursul istoriei, educaţia a dat putere maselor şi a dus schimbarea în lume. Specialiştii în sănătate sunt cei care pun în practică multe dintre descoperirile epocii şi ajută la dezvoltarea spitalelor de mâine. Niciuna dintre aceste descoperiri nu ar fi fost posibilă fără educaţie”, a declarat Prinţesa Muna Al Hussein, la primirea distincţiei.

Schimburi de studenţi şi cadre didactice

Senatul Universităţii a fost cel care a decis, în data de 20 aprilie, la propunerea Consiliului de Administraţie, acordarea supremului titlu academic Alteţei Sale Regale, a declarat preşedintele Senatului UMF, prof. dr. Constantin Copotoiu. Cu aceeaşi ocazie, Senatul UMF a hotărât acordarea aceluiaşi titlu de „Doctor Honoris Causa” preşedintelui Universităţii din Iordania, prof. dr. Ekhleif Y. Tarawneh.

Festivitatea a avut loc la deschiderea celui de-al şaselea Congres Româno-Iordanian, care se desfăşoară sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Prinţesa Muna a Iordaniei precum şi al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Congresul face parte din seria de evenimente dedicate celebrării a 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii şi este o aniversare cu totul deosebită, a declarat rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei. „Este o aniversare deosebită pentru că, dincolo de înaltul patronaj al Casei Regale, vor fi prezenţi peste 160 de medici iordanieni, care şi-au făcut studiile în România, precum şi preşedintele Universităţii din Iordania, prof. dr. Ekhleif Y. Tarawneh”, a precizat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

1

Protocol de colaborare

Acesta a dat detalii şi despre semnarea protocolului de colaborare pe termen lung între cele două Universităţi.

Din partea UMF Târgu-Mureş au participat: prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – rector, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu – preşedintele Senatului, prof. univ. dr. Varii Camil – prorector, prof. univ. dr. Borda Angela – prorector, prof. univ. dr. Dan Dobreanu – prorector, prof. univ. dr. Daniela Munteanu – decanul Facultăţii de Farmacie şi prof. univ. dr. Mariana Păcurar – decanul Facultăţii de Medicină Dentară, iar din partea iordaniană au fost prezenţi Alteța Sa Regală, Prinţesa Muna Al Hussein, Prof. dr. Ekhleif Tarawneh -preşedintele Universităţii Iordaniene, Prof. dr. Muawyah Bdour, decanul Facultăţii din Universitatea Iordaniană, dr. Ali Hyasat, ministrul Sănătăţii din Iordania, Excelența Sa dl. Saker Malkawi, ambasadorul Iordaniei în România, dr. Rowaida Al- Ma’aitah, Da’ed Shokeh şi dr. Muntaha Gharaibeh.

De asemenea, au mai participat Excelența Sa dl. Bogdan Filip, ambasadorul României în Regatul Hasemit al Iordaniei, Radu Podgorean, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, conf. univ. dr. Florin Buicu, deputat şi preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor şi dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. „Acesta presupune un plan de dezvoltare pe zona ştiinţifică, didactică, însemnând schimburi de studenţi şi de cadre didactice, luând în acest context şi faptul că astăzi, prinţesa Muna şi preşedintele Universităţii vor primi titlul de doctor honoris causa al Universităţii. Sunt peste 2500 de medici care au terminat studiile în România şi care vorbesc româneşte din perioada şcolarizării lor. Noi dorim să reînnodăm acest fir”, a subliniat rectorul UMF.

„Laudatio”, citit de dr. Cristian Boeriu

Doctorul Cristian Boeriu, cel care a preluat de la Raed Arafat funcţia de preşedinte al Comisiei de medicină de urgenţă şi dezastre, a fost cel care a rostit „laudatio” cu ocazia decernării titlului către ASR Prinţesa Muna al Hussein. Acesta s-a declarat onorat, şi a vorbit atât despre familia distinsei oaspete, cât mai ales despre implicarea acesteia în asistenţa medicală, precum şi despre multiplele recunoaşteri internaţionale cu care a fost recompensată. „Este un moment foarte special. Cred că este de datoria noastră, ca academicieni, să recunoaştem munca excepţională a unui om excepţional şi în acelaşi timp, să aducem excelenţa în Universităţile din România. Prin acordarea titlului de „Doctor Honoris Causa” Alteţei Sale, noi nu doar recunoaştem activitatea remarcabilă”, a declarat Boeriu. Aceasta este a treia vizită a Prinţesei Muna al Hussein în România.

2

50 de ani de relaţii diplomatice româno-iordaniene

În ce priveşte preşedintele Universităţii din Iordania, prof. dr. Ekhleif Y. Tarawneh, acesta conduce cea mai mare, cea mai veche şi cea mai prestigioasă Universitate din Iordania. Ce reprezintă această întâlnire pentru UMF Târgu-Mureş, precum şi pentru România în general, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. „Pentru România este o întâlnire foarte importantă, pentru că denotă continuitatea relaţiilor cu Iordania, în acest an sărbătorindu-se 50 de ani de relaţii diplomatice între România şi Iordania. În al doilea rând, este o continuitate a Congresului, care a început acum şase ani la iniţiativa domnului ambasadorul României în Iordania, Onofrei, după care am început Conferinţă în Iordania. De atunci, Congresul se desfăşoară, alternativ, când în Iordania, când în România. Acum doi ani a fost la Iaşi, iar acum, în premieră, la Târgu-Mureş”, a precizat Raed Arafat. Iordania are peste 12.000 de absolvenţi ai Universităţilor din România, dintre care aproximativ 3.500 sunt medici. „Asta arată cât de importantă este această relaţie, atât la nivel universitar cât şi la nivel guvernamental. Vizita Alteţei Sale Regale Muna Al Hussein este extrem de importantă, pentru că este a doua oară deja, arătând cât de mare importanţă dă Iordania acestei relaţii şi bineînţeles, reciproc şi România. Prinţesa este foarte implicată în domeniul asistenţei medicale”, a subliniat Raed Arafat.

În ce priveşte avantajele protocolului de colaborare încheiat cu această ocazie, Arafat a subliniat că sunt cele două sisteme de sănătate sunt complementare. „Medicina iordaniană este de nivel înalt. Sunt anumite domenii, cum este cel al transplanturilor, al chirurgiei cardiace, al neurochirurgiei, care sunt extrem de avansate în Iordania, mai ales în serviciile regale. Sunt şi domenii în care s-ar putea spune că România este mai avansată, dar în acest domeniu aceste comparaţii sunt relative. Pot însă să spun că medicina iordaniană este una foarte veche. Există chiar şi faimosul oraş medical al regelui Hussein, care este o formă de spital militar, mult mai complex, care are toate specialităţile, şi unde transplantul renal şi cardiac se practică deja din anii ’70”, a adăugat Raed Arafat.

În urma protocolului încheiat, vor funcţiona, pe parcursul a mai multor ani, multiple schimburi atât de cadre didactice cât şi de studenţi. Studenţii iordanieni sunt şi în prezent bine reprezentaţi în Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close