Social

Târgu-Mureş, cel mai curat centru universitar

collageJudeţul Mureş este clasificat, conform ultimelor statistici oficiale, drept un judeţ de risc mediu în ceea ce priveşte consumul de droguri, dintre centrele universitare însă, municipiul Târgu-Mureş este printre cele mai „curate” din acest punct de vedere, susţine Aleodor Roman, coordonatorul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Mureş (CPECA). Asta se datorează şi eforturilor celor de la CPECA, concretizate prin multiplele acţiuni organizate cu şi pentru tinerii mureşeni.

 Concursul, alternativă sănătoasă

Concursul naţional „Mesajul meu antidrog”, înscris în aceste eforturi, şi derulat în şcolile de pe întreg teritoriul judeţului, şi-a desemnat câştigătorii joi, 21 mai, în cadrul unei festivităţi intime. Aproximativ 100 de lucrări au participat la concursul organizat pe două secţiuni, de arte vizuale şi o secţiune de eseu literar. În urma jurizării, 9 elevi de diferite vârste vor reprezenta judeţul la faza naţională a concursului. „Concursul este o alternativă sănătoasă la consumul de droguri. Îndemnăm tinerii să participe la activităţi creative în locul consumului de droguri de orice fel”, declară coordonatorul CPECA. La secţiunea arte vizuale, dedicată elevilor de gimnaziu, Simon Zsuzsanna, de la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin a câştigat premiul I, Luciana Danciu, de la „Vasile Netea” din Deda câştigând la aceeaşi secţiune, dedicată liceenilor. Tot un reghinean, Alexandru Marius Pop, de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”, a câştigat premiul I la secţiunea eseu literar. Aceştia au fost urmaţi, în ordine, de gimnaziştii Laura Maloş, de la „Bernady Gyorgy” şi de Daniela Paşcan, de la „Vasile Netea”, de liceenii Andra Opriş de la „Petru Maior” din Reghin şi Orban Erika, de la „Lucian Blaga”, arte vizuale, şi de Diana Maria Crişca, de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Şincai” şi Ana Maria Ceontea, de la „Lucian Blaga”, la secţiunea eseu.

 „Dumnezeu ne-a creat liberi”

Lucrările de la secţiunea de arte vizuale au fost toate atât inspirate, cât şi inspiratoare. Tinerii au reuşit prin desen şi coloristică să exprime cât se poate de fidel tema concursului din acest an, „Colorează-ţi viaţa altfel…fără droguri”. Luciana Danciu, de exemplu, deşi departe de a fi o profesionistă în artele plastice, a avut o lucrare foarte elaborată. Pe lângă premiul şi diploma câştigate, ea consideră că cel mai mare câştig este experienţa. „Am învăţat singură să pictez. În plus este prima mea participare la un concurs de acest gen. Am încercat să exprim cât mai multe prin desen”, explică tânăra, conştientă şi de mesajul concursului, pe care promite să-l tranfere prietenilor şi cunoştinţelor. „Din păcate ştiu că sunt destul de mulţi tinerii care se droghează, chiar de la vârste foarte fragede. Viaţa este atât de frumoasă, plină de culoare, nu avem nevoie de droguri să o înfrumuseţeze”, spune Laura Maloş care, deşi doar în clasa a VI-a, a avut o viziune foarte matură în lucrarea cu care a participat la concurs. Foarte emoţionată, Orban Erika este şi foarte fericită. „Tocmai când am început lucrarea mi-am pierdut vopselurile şi a trebuit să mă descurc altfel. Am dorit să simbolizez libertatea versus robia drogurilor. Dumnezeu ne-a creat liberi, ne-a dat şi dreptul de a alege şi trebuie să alegem inteligent”, spune tânăra reghineancă. Aceasta îşi aminteşte de cunoştinţele care au uzat de această dependenţă, aceste amintiri inspirând-o în lucrare.

2 014 Trupul există pentru a se bucura de frumuseţe

Premiile cu care au fost recompensaţi tinerii au fost în ton cu secţiunea la care au participat, cei de la arte vizuale primind diverse ustensile de pictură, cei de la eseu fiind premiaţi, deocamdată, cu cărţi. „Am acceptat cu mare drag participarea la acest concurs, literatura fiind printre pasiunile mele. Ştiu suficient despre droguri. Distrug vieţi. Cu asta cred că am spus totul”, spune Alexandru Pop, câştigătorul secţiunii literare. A fost însă mult mai elocvent în lucrarea câştigătoare. „Nu voi picta preponderent cu negru, gri sau maro, precum cei care trăiesc în întuneric şi sunt sclavii unor vicii trecute, care le-au devenit cătuşe. (…)Folosesc culoare verde, care reprezintă un loc liniştit şi viu, precum trupul meu, cel care nu este legat de nimic anume, ci există pentru a se bucura de frumuseţea vieţii”, scrie Alexandru în lucrarea câştigătoare. Lucrarea lui, împreună cu celelalte 8 premiate joi, vor participa în august la faza naţională, jurizarea urmând a fi realizată de către Agenţia Naţională Antidrog împreună cu Ministerul Educaţiei. Câştigătorii etapei naţionale vor fi anunţaţi în septembrie.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close