Social

Proiect de 5,5 milioane de lei pentru persoane fără loc de muncă

DSC_0898Sala de conferințe a Hotelului Alesia din localitatea Corunca, de pe Calea Sighișoarei nr.397. a găzduit, joi, 23 aprilie, de la ora 11.30, conferința de lansare a proiectului strategic POSDRU cu titlul ” De la subzistență la durabilitate – sustenabil!”. Evenimentul a fost onorat de prezența Ioana Bîta Ghidiu, S.C.Ioanida Tueism SRL D, partener, Dorin Viorel Luca, S.C.Luca Agrotex SRL D, partener, Bogdan Tănase, Asociația pentru Formare, Educație, Dezvoltare – Eurofed, partener, Sabina Andreea, SC. Agrostem SRL, solicitant și Alin Crișan, manager proiect.

” Proiectul se adresează unui număr de 400 de persoane din mediul rural din județele Mureș, Bistrița, Alba și Bihor, a demarat în data de 25 februarie, iar durata de implementare este de 10 luni, se va finaliza înainte de sărbători” a declarat Alin Crișan, manager proiect.

Efecte pozitive pe termen lung

Implementarea proiectului va genera pe termen mediu și lung efecte pozitive asupra grupului țintă îmbunătățind situația profesională și personală a acestora și a familiilor lor prin 400 de persoane din mediul rural, din care 200 de femei, care vor participa la programe integrate și vor beneficia de servicii de informare și consiliere în carieră. Un număr de 360 de persoane, din care 180 de femei vor beneficia de programe de formare profesională adecvate, în domenii nonagricole cerute pe piața regională sau locală; 324 de persoane, din care 162 de femei vor fi certificate în cadrul proiectului; 400 de persoane, din care 200 de femei, vor beneficia de servicii de mediere. Ponderea participării din zonele rurale certificați în cadrul proiectului, care au obținut un loc de muncă, 30 de persoane, (9% din 324), vor fi angajate în alte sectoare decât în agricultura de subzistență. Un număr de 20 de persoane din mediul rural vor demara o afacere pe cont propriu în domenii nonagricole.

”Proiectul este unul strategic, adresat persoanelor din zonele rurale ale Regiunii NV și Centru, zone foste industrializate, ce vizează dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivă. Suntem deschiși spre colaborarea cu autoritățile locale, pentru a ne putea recruta și selecta personalele interesate. Valoarea totală a proiectului este de 5.53 milioane lei, din care 95% este finanțat din fonduri europene, iar 5% este din contribuția proprie a celor implicați în proiect. Absolvenții noștri vor beneficia de o subvenție de 700 de lei.” a declarat Ioana Bîta Ghidiu.

Condiții pentru accesul la cursuri

Pentru a avea acces la cursuri, candidatul trebuie să nu fie angajat, să aibă disponibilitate pentru participare la activitățile proiectului, precum și la activitățile teoretice și practice ale cursurilor, să prezinte actele solicitante la întocmirea dosarului cursantului, să-și dorească să se angajeze în viitorul apropiat, în următoarele 3-6 luni.

 

6000 de ore de formare profesională

Partenerii își propun ca și activități realizarea managementului proiectului, achiziția de bunuri și servicii, informare și promovare, selecție și recrutarea grupului țintă, furnizarea serviciilor de informare în carieră, furnizarea de programe de formare profesională și servicii de mediere pe piața muncii în vederea creșterii ratei de ocupare, act de consiliere și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri în mediul rural. În cadrul proiectului vor exista 6080 de ore de formare profesională de care vor beneficia 360 de persoane din grupul țintă, 324 de persoane vor fi certificate, din care 162 de femei, vor fi eliberate un număr de 324 de certificate și vor fi acordate 360 de subvenții a câte 700 de lei.

Parteneri și solicitant

Primul partener al proiectului este Societatea Națională a Apelor Minerale S.A. înființată în anul 1998, ca urmare a reorganizării unei regii autonome, cu capital integral de stat, cu un efectiv de 150 de angajați, 5 locații regionale și profit în ultimii 3 ani. Al doilea partener este SC Ioanida Turism SRL D-Deda, Târgu Mureș, înființat în anul 2011, ce desfășoară activități în domeniul formării profesionale, consultanță în afaceri, obținerea de finanțări nerambursabile și management, ramuri care conlucrează armonios prin priectare, implemnatre, resurse umane, management și informare. Din anul 2014, firma are certificat sistemul de managementul calității pentru activitatea de formare profesională și consultanță în afaceri, urmărin atât oferirea de soluții moderne, complet inegrate, de înaltă tehnologie, pentru domeniile de formare profesională abordate, cât și deplină satisfacție a clienților. Al treilea partener este SC Luca Agrotex SRL – Mesesenii de Sus, societate comercială care dorește să activeze și în domeniul resurselor umane, de formare și consultanță. Partenerul va asigura modeul de implementare și derulare a proiectului, va asigura pregătirea cadrului tehnic de desfășurare a activităților, va pune la dispoziția proiectului resursele umane necesare pentru desfășurarea activităților și va asigura monitorizarea proiectului. Al patrulea partener este Asociația pentru Formare, Educație, Dezvoltare și Formare EUROFED, -Periș, organizație non-guvernamentală înființată în anul 2012, ce are ca scop formarea, educare și dezvoltaea socio-profesională a tinerilor și adulților. În anul 2012, Asociația a realizat proiectul www.pjobs.ro, portal de anunțuri și oferte de locuri de muncă din instituțiile publice și europene, companii private din țară și străinătate, precum și oportunități de start și dezvoltarea carierei. În cadrul proiectului ”De la subzistență la durabilitate-sustenabil!” solicitant este SC Agrostem SRL, Siliștea Gumești.

Amalia Vasilescu

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close