Social

Numărul consumatorilor de droguri, în creştere

Ora altfel 1Substanţele psihotrope şi cannabisul rămân în topul celor mai consumate droguri în judeţul Mureş, rezultă dintr-o statistică a Centrului Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Mureş. Din statistica amintită rezultă şi faptul îngrijorător în 2014 aproape s-au dublat cazurile înregistrate de noi consumatori de droguri, fiind sesizate 47 de cazuri.

Judeţul Mureş, zonă cu risc mediu

CPECA Târgu-Mureş a asigurat în 2014 asistenţă pentru 57 de consumatori, faţă de 39 de beneficiari în 2013. În ceea ce priveşte consumul, cele mai multe persoane au consumat substanţe psihoactive şi cannabis şi alte substanţe. „În anul 2014, la nivelul centrului s-au acordat servicii de asistenţă pentru un număr de 57 de beneficiari, în comparaţie cu anul 2013 când s-a acordat pentru un număr de 39 de beneficiari. Dintre aceşti beneficiari, 47 au fost nou intraţi în 2014 faţă 23 nou intraţi în anul 2013. Cei mai mulţi au fost consumatori de substanţe cu proprietăţi psihoactive 23 de persoane şi consumatori de cannabis 18 persoane”, a precizat Aleodor Roman, coordonator CPECA Mureş. Judeţul Mureş este considerat o zonă de risc mediu, cu o pondere între 1% şi 4,9%, alături de judeţele Timiş, Bihor, Constanţa, Sibiu şi Botoşani. în ceea ce priveşte consumul de droguri, potrivit statisticii amintite. Cu aceste cifre în faţă, volumul mare de activităţi de prevenire şi evaluare a fost nu doar justificat, cât necesar.

Activităţi în “Şcoala Altfel”

Specialiştii de la CPECA Mureş au fost alături de elevi şi în săptămâna dedicată “Şcolii Altfel”, derulând, în perioada 6 – 10 aprilie, mai multe activităţi educative. Aceştia au răspuns astfel intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor şcolarizaţi, prin stimularea participării la acţiuni variate, de prevenire a consumului de droguri. În cadrul activităţii „Ora antidrog altfel”, aceştia organizat întâlniri interactive cu elevii şi preşcolarii, vizionări de filme şi spoturi antidrog, dar şi discuţii libere în funcţie de caracteristicile psihologice ale vârstei, de interesele şi aptitudinile copiilor. Activităţile s-au desfăşurat la Liceul Vocaţional de Artă, la Liceul Tehnologic “Electromureş”, Grădiniţa nr. 16, Şcoala Gimnazială nr. 4 din Municipiul Reghin, precum şi la Gimnaziul “Tudor Vladimirescu”. De asemenea, prin formatorii săi autorizaţi, au desfăşurat şi un curs de formare adresat psihologilor şcolari din judeţul Mureş. Acestea sunt doar cele mai recente activităţi organizate de către CPECA, a arătat coordonatorul CPECA Mureş, Aleodor Ion Roman. Acesta a subliniat că, în 2014, la nivelul judeţului s-au desfăşurat nu mai puţin de 2 proiecte şi 4 campanii naţionale, precum şi 5 proiecte judeţene. Acestora li se adaugă şi 3 cursuri de formare, precum şi alte activităţi specifice, de informare, educare şi conştientizare, pe scurt, de prevenire. Rezultatele au fost pe măsură, mii de elevi participând la activităţi. Concursul “Mesajul meu antidrog” a implicat aproximativ 5.000 de elevi, rezultând şi un loc 3 la faza naţională a concursului. În ce priveşte priorităţile Centrului pentru anul în curs, Aleodor Roman susţine continuarea şi dezvoltarea activităţilor desfăşurate, şi prin atragerea de fonduri din surse publice sau private. “Dorim să continuăm activităţile de informare a tuturor celor ce pot fi implicaţi în activităţile de prevenire şi reducere a cererii de droguri, dar şi a celor care pot fi implicaţi în activitatea de asistenţă a consumatorilor de droguri licite şi ilicite”, a încheiat coordonatorul Centrului.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close