Politic

“GPS-ul” UDMR îşi reconfigurează traseul

Brassai În 2000, în UDMR aveau loc ultimele prealegeri pentru stabilirea candidatului organizaţiei la alegerile pentru Primăria Tîrgu Mureş.7000 de alegători au participat atunci şi l-au desemnat pe Fodor Imre, edilul municipiului la acea dată, drept candidat în urma competiţiei internă cu avocatul Kincses Előd. După 15 ani, acest mecanism a fost din nou pus în funcţiune şi vine să se înscrie în linia noii strategii UDMR de a relaţiona cu electoratul, strategie pusă în discuţie la Congresul de la Cluj Napoca din 17-18 aprilie.

 Rep.: De ce a fost important Congresul UDMR de la Cluj Napoca pentru organizaţia pe care o conduceţi?

Brassai Zsombor: A fost important nu doar pentru noi, ci pentru întreg UDMR pentru că a fost anunţată o reconfigurare a traseului – dacă ne gândim la un GPS. Ţelurile nu s-au schimbat, dar modalitatea de a face politică trebuie schimbată este clar. Mă bucur mult că preşedintele Kelemen Hunor şi preşedinţia care a anunţat această schimbare au ajuns la concluzia că trebuie să reconfigurăm modul de a face politică şi asta chiar dacă, cu ocazia congresului, am fost lăudaţi de către toţi politicienii români prezenţi, pentru că suntem parteneri serioşi. Însă în relaţia cu electoratul nostru trebuie să reproiectăm modul de a face politică.

 

Rep.: Ce a determinat această reconfigurare, a scăzut interesul electoratului pentru UDMR sau pentru politică în general?

B.Zs.: Şi electoratul nostru este într-o stare pe care o regăsim în societatea românească, într-o stare de letargie, hai să îi zicem, faţă de politicieni, deci gradul de credibilitate a politicului de fapt este foarte scăzut, iar UDMR se confruntă cu aceste probleme, e clar. Sigur, legătura cu electoratul nu este una bună, primim prea multe critici, la unele alegeri a scăzut dramatic prezenţa şi aşa nu se poate continua. Pentru noi, pragul electoral de 5 % este o ameninţare de fiecare dată.

 

Rep.: Veţi milita în continuare pentru scăderea pragului electoral?

B. Zs.: Şi aceasta este o acţiune importantă, pentru ca în procesul de legiferare să fie scăzut pragul electoral la 3 %, la 4 %, pe logică că, dacă 3 persoane au posibilitatea să facă un partid politic, pentru ca democraţia să fie mai dezvoltată, atunci trebui redus şi pragul electoral. Dar din punctul nostru de vedere nu acest aspect este cea mai importantă acţiune politică, ci să ne recâştigăm electoratul.

 

Rep.: De ce aveţi probleme cu electoratul din punctul dvs. de vedere, are legătură cu dosarele de corupţie sau sunt alte motive?

B. Zs.: Corupţia nu este o problemă prea mare în UDMR pentru că şi colegii care, din păcate, au fost condamnaţi, majoritatea oamenilor crede că decizia instanţelor atât în cazul lui Nagy Zsolt cât şi în cazul lui Markó Attila nu a fost una corectă. În cazul nostru nu aceasta e problema. La Congres am spus că eu aşa simt că oamenii şi-au pierdut răbdarea, dacă noi trebuie să ne reconfigurăm traseul, atunci nu este din cauză că am greşit destinaţia, ţelul etc., ci trebuie să găsim calea cea mai scurtă, oamenii acum vor ca problemele lor, chiar şi etnice, să fie rezolvate. Oamenilor li se pare că numai vorbim despre asta, dar nu suntem eficienţi în politică.

 

Rep.: Concret, cum veţi răspunde acestei solicitări a electoratului de a fi eficienţi, de a le rezolva mai repede problemele?

B. Zs.: Cel mai important este de a avea o comunicare clară şi eficientă cu electoratul, în acest sens trebuie să facem ceva ca legătură dintre noi şi ei să fie mult mai strânsă şi o comunicare bună rezolvă problema. Acest lucru este cel mai important. Un al doilea lucru este să fim între oameni, şi această doleanţă se poate rezolva prin organizarea de forumuri, manifestări, evenimente ş.a.m.d. unde avem posibilitatea de a comunica direct cu oamenii. Acestea sunt câteva metode la care ne-am angajat cu prilejul acestui congres, eu cred că aşa trebuie să facem, noi, conducerea judeţeană a UDMR, am încercat să schimbăm puţin mentalitatea, să schimbăm metoda şi cred că suntem pe drumul cel bun.

 

Rep.: Face parte din acest program şi organizarea prealegerilor pentru stabilirea candidaţilor pentru primării în 2016, proces aflat în acest moment în derulare n Tîrgu Mureş?

B. Zs.: În ultimii 15 ani am fost contestaţi de electorat de foarte multe ori, că metoda de a alege candidatul nu este una clară şi nu se bazează pe o consultare largă a electoratului. Noi, cu prealegerile acestea, am încercat să răspundem la aceste doleanţe care în ultimii 15 ani de foarte multe ori au fost formulate. Acum suntem în faza de depunere a candidaturilor, astfel că, până la sfârşitul lunii aprilie, cei care vor să candideze trebuie să îşi depună candidatura prin prezentarea inclusiv a 1350 de semnături cu care dovedesc sprijinul din partea electoratului. Deocamdată trebuie să vă mărturisesc că sunt puţin dezamăgit, fiindcă, după părerea mea, prea puţini s-au înregistrat pe lista celor cu drept de vot şi eu cred că credibilitatea acţiunii este afectată de această prezenţă scăzută. Ar fi bine ca la prealegeri să participe cel puţin 10 % din electorat (n.a. în jur de 6.000 de alegători de etnie maghiară), dar până acum s-au înscris doar 650 de persoane. Asta mă dezamăgeşte şi poate, dacă numărul celor care se înregistrează în săptămânile viitoare nu va creşte, ar trebui să ne gândim să prelungim termenul deoarece această acţiune are la bază ideea ca nu politicul, ci electoratul să spună pe cine vor să sprijine drept candidat la alegerile de anul viitor.

 

Rep.: Cine s-a înscris până acum?

B. Zs.: Până acum, doi şi-au anunţat candidatura, din partea UDMR, Soós Zoltán, care face parte din conducerea judeţeană a UDMR, este directorul Muzeului Judeţean şi consilier local în Consiliul Local Tîrgu Mureş, şi, din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, preşedintele judeţean – Portik Vilmos. Dar s-ar putea ca până la sfârşitul lunii aprilie să mai apară şi alţii dacă am înţeles bine, mai sunt şi alţii care strâng semnături şi acest lucru este foarte bine pentru că aşa reuşim să ajungem la acel scop pentru care organizăm aceste prealegeri şi anume ca electoratul să aibă posibilitatea să aleagă dintre mai mulţi candidaţi.

 

Rep.: Nu se regăsesc doi dintre tinerii politicieni ai UDMR, Peti Andrei şi Vass Levente, care se arătau interesaţi de o eventuală candidatură la Primăria Tîrgu Mureş, ce s-a întâmplat?

B. Zs.: Şi eu sunt surprins, mai ales în ceea ce-l priveşte pe domnul Peti care este viceprimar de doi ani de zile, oamenii îl cunosc, are premise bune. Am rămas surprins că nu vrea să intre în acest concurs.

A consemnat Ligia VORO

Congresul pe scurt

La Congresul UDMR de la Cluj Napoca, delegaţii au operat câteva modificări în statutul organizaţiei. Funcţia de vicepreşedinte executiv al UDMR a fost desfiinţată, funcţie deţinută de către deputatul Borbély Lázsló care anunţase însă de ceva vreme că nu îşi mai dorea o funcţie politică.

Delegaţii au mai adoptat Rezoluția privind evoluțiile economice, monetare și fiscal, elaborată de către deputatul Iuliu Winkler, în care apare că: “indicatorii macroeconomici ai României sunt stabili, sunt îndeplinite criteriile de convergență de la Maastricht, inflația este în scădere, sistemul bancar este stabil și sănătos, dar, în ciuda acestei situații, investițiile infrastructurale se realizează mult prea lent, gradul de ocupare a forței de muncă nu s-a îmbunătățit semnificativ, tinerii fiind cea mai afectată categorie din acest punct de vedere, iar emigrarea și fenomenul ”brain drain” ating proporții alarmante”. 

Alte idei din rezoluţie sunt: reforma urgentă a administrației fiscale, prin definirea concretă și clară a competențelor autorităților privind controlul și îndrumarea, pronunțându-se pentru informatizarea cât mai grabnică a autorităților fiscal, nevoia acordării unui sprijin eficient pentru sectorul IMM care să fie însoțit de reducerea birocrației și a poverii fiscale, simplificarea proiectelor europene dedicate atât micilor întreprinzători cât și microîntreprinderilor, reducerea imediată a TVA și pentru menținerea pe termen mediu a cotei unice de impozitare în domeniul impozitului pe venit și profit, folosirea cât mai eficientă a fondurilor europene care joacă un rol important în accelerarea creșterii economice și a ritmului modernizării, încurajând simplificarea regulilor achizițiilor publice și debirocratizarea accesului la finanțările europene.

Mai mult, UDMR îşi doreşte dezbaterea și adoptarea, în Parlamentul României, a unei legi privind strategia energetică națională, dar și a unui cadru juridic modern, precum și o strategie privind resursele minerale.  

În încheiere s-a arătat în rezoluţie că UDMR își reafirmă susținerea pentru aderarea la zona euro și salută îndeplinirea criteriilor de convergență nominală, subliniind nevoia asigurării condițiilor necesare pentru o creștere economică anuală de 4-5% pentru realizarea convergenței reale pe termen mediu.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close