PSD execută magistraţii prin PNA

PNA Târgu Mureş încearcă să-şi justifice anchetarea abuzivă a fostului preşedinte al Tribunalului Mureş, judecător Andreea Ciucă  printr-o caricatură de flagrant înscenat l Arestarea a căzut, coincidenţă, la ţanc, după ce Andreea Ciucă a solicitat PNA Mureş să-i explice de ce este anchetată ilegal, respectiv pregătea o conferinţă de presă şoc, în urma căreia câţiva imunitari şi nu numai şi-ar fi făcut bagajele către mititica l Din reality-show-ul regizat cu sprijinul frăţiorului mai mare, PNA Bucureşti, nu lipsesc interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice, anchetele în miez de noapte sau intimidarea administratorilor firmelor aflate în relaţii comerciale cu Tribunalul Mureş l Marin Sandu, şeful PNA Târgu Mureş, ar trebui să ne spună două lucruri: cine a ordonat execuţia şi ce i s-a promis sau cu ce a fost şantajat Viorel Ţibrea

Cum s-a desfăşurat flagrantul, arestarea şi interogatoriul, toate acţiuni de o înaltă ţinută securistă, aţi aflat deja. În loc să constituie o probă inatacabilă, înscenarea luării de mită apare ca un filmuleţ poliţist de doi lei. Iar în lumina dezvăluirilor şocante făcute de colegii de breaslă ai judecătorului Andreea Ciucă, ne-a fost întărită opinia că aceasta a fost victima unor maşinaţiuni politice, respectiv a impotenţei PNA Târgu Mureş de a “produce” niscaiva corupţi. Şi, mergând mai departe, de a distrage atenţia de la cercetarea abuzivă a judecătoarei de către Marin Sandu, şeful PNA Târgu Mureş. Iar această acţiune nu are cum să o justifice, din două motive: nu era de competenţa sa şi nu avea avizul ministrului Justiţiei, Rodica Stănoiu. Faptul că judecătoarea Andreea Ciucă era urmărită de Marin Sandu este susţinut şi de memoriul remis Serviciului Teritorial Târgu Mureş al PNA de către Andreea Ciucă în 21 mai 2003. Şi, la care Marin Sandu nu a fost în stare să formuleze un  răspuns.

Sandu anchetează în ilegalitate

Potrivit surselor noastre, în memoriul adresat de Andreea Ciucă procurorului şef Marin Sandu se arată negru pe alb că PNA o cerceta fără vreun aviz din partea ministrului Justiţiei. Marin Sandu îşi începuse ancheta prin învăluire, audiindu-i pe participanţii la excursia din Egipt de anul trecut din iunie. Deşi, în legătură cu petrecerea concediului de odihnă în Egipt, Andreea Ciucă a prezentat documente justificative, care au fost verificate de Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţiei, de organele de control fiscal-financiar, etc. În ciuda acestor argumente verificate şi răsverificate, Marin Sandu a pornit o cruciadă pe cont propriu. Din care, după umila noastră părere, nu avea cum să afle nimic, din moment ce o cohortă de autorităţi cu atribuţii de control nu au descoperit vreo ilegalitate. De aceea nu ştim pe ce “indicii temeinice” s-a bazat procurorul şef când, aşa cum  s-a speculat, a solicitat ascultarea liniilor telefonice ale judecătorului Ciucă sau a pus-o sub urmărire. Oricum, potrivit OUG 43, fie doar pentru strângerea de probe, procurorul Sandu trebuia să solicite avizul Ministrului Justiţiei. Iar avizul a fost dat în 4 iunie, înaintea arestării. Povestea miroase a abuz PNA.

Sovata – neiubită de procurori

Un alt punct al anchetei abuzive şi ilegale a PNA a avut în vedere licitaţia şi execuţia Centrului de Pregătire şi Perfecţionare a Magistraţilor de la Sovata. Justificată de o ciudă colegială, cunocut fiind faptul că procurorii nu au avut acces la acesta, deşi se afla sub patronajul Ministerului Justiţiei. Astfel că au făcut o pasiune din a pune sub semnul întrebării licitaţia câştigată de firma PREMACO a lui Viorel Ţibrea, plăţile care s-au efectuat, dotările existente, etc. Marin Sandu, în rol de aşa-zis incoruptibil, a început o anchetă, şi în acest caz pe cont propriu. Cel puţin aşa apare la suprafaţă. Cu de la sine putere i-a audiat pe administratorii firmelor care au fost implicate în construirea, amenajarea şi dotarea Centrului. Procurorul ce se vrea imparţial nu a ţinut cont că reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai Inspecţiei Generale şi de Audit Intern al MJ au verificat fiecare operaţiune financiar-contabilă, calitatea lucrărilor, au inventariat dotările, etc. Modul de cheltuire a banului public la Sovata a făcut obiectul controlului anual al Curţii de Conturi, care nu a descoperit nereguli. Cu toate acestea, anul trecut s-a solicitat din nou verificarea, deşi lucrările au fost finalizate, predate şi pe deasupra …verificate. Sub protecţia cui a acţionat Marin Sandu, în afara legii, putem doar presupune. Chiar dacă respectivele persoane nu-şi recunosc implicarea.

PNA Târgu Mureş = zero

Serviciul Teritorial Târgu Mureş al PNA, condus de procurorul Marin Sandu, avea până la arestarea judecătorului Andreea Ciucă, un bilanţ absolut jenant: zero arestări. De fapt, dacă stăm să analizăm, nici după “flagrantul înscenat”, situaţia nu s-a schimbat, PNA Târgu Mureş fiind tot la ruşinoasa cotă zero. Iar, dacă mergem mai departe, până acum Marin Sandu şi echipa sa, au cercetat doar dosare gata instrumentate de colegii lor, procurorii “obişnuiţi” sau de organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei. Şi care dosare, din cauza “competenţei” lucrătorilor PNA, nu au fost soluţionate cu vreo amărâtă de trimitere în judecată. Astfel este cazul traficantului de maşini de lux Opriş, din Satu Mare, în dosarul căruia, vinerea s-a solicitat conexarea, iar lunea următoare îi expira mandatul de arestare. Bineînţeles că procedând ca nişte novici în ai penalului, procurorii PNA nu au avut de ales şi l-au eliberat. Un alt caz de corupţie, cercetat la început de Poliţia Economică şi de Garda Financiară este cel al Mihaelei Predună, administratorul ROMARK, fosta Legume şi Fructe. Suspectată că a pretins şi luat mită, în mai mult de 6 luni de instrumentare a dosarului, procurorii nu au reuşit să demonstreze nimic. Ba mai mult, Marin Sandu ne-a acuzat că i-am fi încurcat ancheta. În dosarul şpăgilor de la RAR Mureş, caz aflat mai întâi în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, din informaţiile noastre beton, PNA nu a făcut până acum nici o arestare. Comisarii GF, suspectaţi de implicare în cazul Riccardi Orlandino, Cristian Aştilean şi Cristian Moldovan, au fost reţinuţi tot prin grija PNA. Împotriva lor nu s-a probat nimic, iar reacţia firească a fost să depună o plângere penală împotriva procurorului Sandu. De fapt, în cazul Riccardi, arestat de un an şi jumătate, procurorii nu au reuşit să întocmească un rechizitoriu în care să dovedească şi săvârşirea altor infracţiuni, în afara evaziunii fiscale, de către italian. Iar evazionişti în libertate avem. O grămadă! Singurul dosar manipulat de PNA cu rezultate este al generalului Matei, dar care a fost, de asemenea, preluat de la colegii procurori obişnuiţi.

Concluzii

Marin Sandu ar trebui să ne răspundă la următoarele întrebări, dacă va putea. Cine a ordonat execuţia? De ce a fost aleasă judecătoarea Andreea Ciucă şi nu alţi magistraţi, care au participat întradevăr la misiuni economice şi nu pe banii lor? De ce nu au fost anchetaţi magistraţii care au judecat anumite procese în care au avut interese economice? Cât timp a fost supravegheată, inclusiv interceptarea convorbirilor? De ce nu a verificat PNA modul de cheltuire a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru realizarea unor obiective de investiţii care arată jalnic, înainte de preluarea mandatului de către Andreea Ciucă? Dacă singura probă care stă în picioare până acum, aşa-zisul flagrant, va fi demontată, va propune PNA drept martori pe Ţibrea care, probabil, este “îmbunat” prin ceva sau pe senatorul cu dosare penale, Dumitru Pop? De ce această înscenare s-a făcut după expirarea mandatului, ţinând cont că arestarea unui preşedinte de Tribunal ar fi avut un impact mai mare? 

Cine este Andreea Ciucă

Data şi locul naşterii: 16 mai 1965, Reghin
Date de stare civilă: căsătorită din 1986 cu Ciucă Dinu, profesor; au un copil, Irina, de 13 ani
Limbi străine: franceza, engleza, maghiara, italiana

După absolvirea Universităţii Babes-Bolyai din Cluj, cu media 9,89 a fost repartizată la Baroul Sibiu, Biroul Mediaş, unde a profesat timp de doi ani ca avocat. A intrat în magistratură prin examenul susţinut la Ministerul Justiţiei în vara anului 1990, iar din luna noiembrie a aceluiaşi an şi-a început cariera la Judecătoria Târgu Mureş. În 1991 a câştigat un concurs pentru participarea la cursurile de formare continuă ale Şcolii Naţionale de Magistratură a Franţei, Secţia Internaţională, de la Paris. La capătul celor 18 luni de studiu a obţinut calificativul final “excepţional”, singurul pentru absolvenţii din Europa ai promoţiei 1993. În 1995 a fost promovată la Tribunalul Mureş şi a susţinut apoi examenele pentru obţinerea gradului profesional. În octombrie 1997 a fost numită preşedinta Tribunalului Mureş, funcţie pe care a părăsit-o în urmă cu câteva săptămâni.

Seminarii, conferinţe, cursuri de pregătire profesională (spicuiri):
Februarie 1995 – cursul de pregătire în domeniul drepturilor omului, organizat de Consiliul Europei şi Şcoala Naţională de Magistratură a Franţei, unde a prezentat referatul “Liberul acces la justiţie – teorie şi jurisprudenţă; drept comparat”.

În aprilie 1998, la Conferinţa miniştrilor de justiţie din Europa, ce a avut loc la Budapesta, a susţinut în limba maghiară referatul cu privire la “relaţia dintre judecător şi mass-media”.
În 1998 a participat la Luxemburg la cursul de pregătire intensivă în domeniul dreptului comunitar.
În noiembrie 1999 a absolvit cursul “Prevenirea şi controlul corupţiei”, organizat la Roma de Institutul Internaţional al Dezvoltării Dreptului.

Publicaţii:
Articole în “Studia Universitatis Napocensis”, “Dreptul”, “Pro Jure”
“Apelul” – lucrare de doctorat aflată sub tipar
Capitolul “Adopţia” va face parte din lucrarea “Justiţia pentru minori”, care va fi editată în septembrie 2003 de către Institutul Naţional al Magistraturii.

Averea familiei Ciucă  
În data de 06.06.2003, Dinu Ciucă a fost din nou chemat la sediul PNA Mureş pentru a da o nouă declaraţie. “De avere”. Iată proprietăţile:
1 apartament cu 3 camere în cartierul 22 Decembrie.
1 casă în cartierul 22 Decembrie. Au fost enumerate şi sursele din care a fost cumpărată casa – vânzarea unui apartament aparţinând părinţilor Andreei, vânzarea a 2 terenuri proprietatea părinţilor Andreei şi 4.000 USD din aceeaşi sursă.
1 autoturism Volkswagen Passat, an fabricaţie 1995
nu au conturi bancare
De menţionat că, în urma percheziţiei, nu s-au găsit sume de bani, bijuterii sau alte valori cu preţ ridicat. De asemenea, în urma percheziţiei, procurorii PNA Mureş “au pierdut” cheia de la apartamentul familiei Ciucă.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close