Săli de spart banii

Firme apropiate PSD şi UDMR au câştigat 67 de miliarde de lei la licitaţiile pentru construcţia sălilor de sport din judeţul Mureş * ACOMIN Cluj Napoca a recoltat şi din Mureş lucrările de execuţie a două săli de sport * Clujenii au ajuns la cifra maxim admisă: 22 * AMARAD şi Termogaz Company, fidele baronilor gazului şi petrolului, dar fără prea multă experienţă în construcţiile civile şi-au adjudecat fiecare câte un amplasament * Consig, firma pesedistului Forin Pipaş s-a impus în Sighişoara * IZOREP a pariat şi a câştigat la Sovata * Emivas Cons sau Conarom reprezintă excepţiile strecurate în ţesătura intereselor obscure

Banul public a devenit un mijloc din care mii de societăţi trăiesc şi se îmbogăţesc. Această aserţiune se mulează ca o mănuşă putrezită unui ciolan uscat de atâta ros: programul “săli de sport”. În spatele unei iniţiative lăudabile colcăie afacerile veroase, colcăie lucrările obţinute pe bază de carnet de membru al partidului unic PSD. De această “înşelătorie” nu a scăpat nici judeţul Mureş, unde firmele cu state vechi la partid au reuşit să pună mâna pe lucrări de miliarde de lei. Iar pentru că ne aflăm într-o zonă de sensibilă confluenţă a două etnii: română şi maghiară, una din firmele aflate sub umbrela UDMR a luat şi ea niscaiva zaţ. La o contabilizare sumară şi operând în cifre seci, programul guvernamental arată astfel: 11 săli de sport, construibile în mai puţin de un an, la Târnăveni şi Sighişoara câte trei, la Miercurea Nirajului, Sovata, Iernut, Târgu Mureş, Râciu, Reghin şi Daneş câte una. Toate construcţiile se vor ridica în fieful “protocolarilor” PSD-UDMR şi au alocate fonduri în valoare de 67 de miliarde de lei. În Sighişoara s-a aprobat alocarea celor mai semnificative sume, probabil dintr-o nostalgie maternă a lui Miron Mitrea.

Licitaţii de casă

Compania Naţională de Investiţii, societatea creată de guvernanţi, inclusiv pentru derularea unor programe de interes public în domeniul construcţiilor a dat undă verde pentru licitarea în 28 februarie a cinci locaţii. Trei din acestea pentru sălile de sport ale Grupului Şcolar Chimie Târnăveni, şi gimnaziile nr. 1 din Luduş, respectiv nr.6 din  Reghin au fost adjudecate de la prima strigare sau mai bine zis tastare. Primele două locaţii au fost adjudecate de SC ACOMIN SA Cluj Napoca, cu o ofertă identică, 5.808.765.000. Printre perdanţii licitaţiei au fost TIAB, care a mers pe acelaşi preţ în ambele şedinţe, ACSA Câmpia Turzii şi firmele familiei Ormenişan – Conarom, respectiv Consor. De altfel, ultimele două firme au fost două constante perdante ale licitaţiilor, probabil din raţiuni ne-liberale. SC EMIVAS CONS SRL şi-a adjudecat construcţia de la Şcoala Generală nr. 6 din Reghin cu o ofertă de 7,4 miliarde de lei. A rămas neadjudecată construcţia imobilelor de la Sovata a Grupului Forestier şi cea a Gimnaziului Miron Neagu Sighişoara. După o pauză de două luni, în 30 mai s-a reluat licitaţia electronică, pentru cinci locaţii noi – Gimnaziul Gheorghe Şincai din comuna Râciu, Liceul Teoretic Mircea Eliade  din Sighişoara, Şcoala Generală din comuna Daneş, Şcoala generală nr.1 Iernut şi Şcoala Generală nr. 4 din Sighişoara şi s-a reluat cea pentru Grupul Şcolar Forestier din Sovata. În aceeaşi ordine, adjudecatari ai licitaţiilor au fost Conarom cu o ofertă de 8,850 de miliarde de lei, SC Consig cu două oferte standard pentru cele două instituţii de învăţământ din Sighişoara, 7, 513 miliarde, AMARAD Arad la Daneş cu 7,775 miliarde de lei, Energoconstrucţia Bucureşti cu 7,683 miliarde şi IZOREP, cu 9,207 miliarde. Ultimele două lucrări de construcţii le-au câştigat la licitaţia din 15 august SC Termogaz Company din Haţeg, care a licitat 7,627 miliarde de lei pentru execuţia sălii de sport a Grupului Şcolar Miercurea Nirajului, respectiv CONCEFA Sibiu, cu o ofertă de 8,012 miliarde de lei la Gimnaziul Tudor Vladimirescu din Târgu Mureş. În total aproximativ 67 de miliarde de lei.

Bubele social-democrate

Dar să aruncăm o privire în curtea fiecărei societăţi care a câştigat licitaţia. ACOMIN Cluj-Napoca este cea mai prolifică firmă angrenată în programul “săli de sport”. De fapt, ACOMIN este o obişnuită a licitaţiilor din bani publici, respectiv a finanţărilor externe. Numai în acest an, la Braşov, în cadrul programului RICOP, ACOMIN a fost desemnată să execute branşamentele de canalizare pe strada Avram Iancu, respectiv extinderea colectorului, lucrări evaluate la peste 5 miliarde de lei. În Cluj-Napoca, alături de TIM, s-a implicat în programul de reabilitare a şcolilor finanţat de Banca Mondială. La patru din cele cinci unităţi, cele două societăţi au înregistrat dificultăţi în respectarea termenelor lucrărilor. Şi era vorba de un finanţator strict. De asemenea, s-a ocupat de închiderea unor mine sau de modernizarea Centralei Termice Aleea Carpaţi din Târgu Mureş. Deoarece nu avea cum să facă faţă lucrărilor, ACOMIN a dat în subantrepriză primilor sub linie execuţia lucrărilor adjudecate în judeţul Mureş. Astfel, ACSA Câmpia Turzii la Luduş şi TIAB la Târnăveni au acceptat talpa ACOMIN pentru un preţ mai mic decât cel din ofertele clujenilor. Semn că, deşi au ofertat cu peste 2 miliarde mai mult, cele două firme lucrează şi pentru mai puţin. Adică preţurile din ofertă sunt generos îmbunătăţite în vederea obţinerii unui profit substanţial.

CONSIG, stăpân la Sighişoara

Consig a pus mâna ocrotitoare de venituri pe toate licitaţiile de săli de sport din Sighişoara, la fel cum a primit subantreprenoriatul de la Solel Boneh pentru introducerea reţelelor de apă. Adică a “ras” construcţia a trei săli de sport, în valoare totală de peste 21 de miliarde. Iar dacă ţinem cont că în 2001, veniturile societăţii se cifrau la 29 de miliarde, prin construcţia sălilor, Consig încheie una dintre cele mai bune afaceri de partid. Pentru că dacă nu v-am spus, Consig este firma consilierului judeţean Florin Pipaş, printre altele şi membru al PSD. Dar ce au afacerile sub umbrela PSD cu politica PSD? Totul. La Râciu a câştigat Conarom, după un dans în doi cu CONSREG Reghin, care, culmea, deşi a pierdut, construieşte sala de sport. Iată de ce. Începând cu 24 iunie 2003, Compania  Naţională de Investiţii S.A a comunicat  participanţilor implicaţi în procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică că suspendă procedura pe  o perioadă de 10 zile pentru soluţionarea unor contestaţii. Printre firmele care au depus contestaţie s-a numărat şi SC CONAROM pentru sala de sport a Gimnaziului Gheorghe Şincai din Râciu. Dacă nu ar fi procedat astfel, Conarom nu ar fi pupat nici o lucrare.

Ce are gazul cu sportul?

Periplul nostru nu ar fi complet dacă nu am remarca prezenţa pe lista câştigătorilor a două firme fără prea multă experienţă în construcţiile civile. Ca să nu spunem cu experienţă zero. Termogaz Company este originară din Haţeg şi se ocupă de instalaţii termice, de gaz. Anul trecut, prin ordin al Ministrului Industriilor şi Resurselor, Termogaz Company a fost autorizată să execute reţele de distribuţie gaze naturale. Adică să lucreze cu baronii gazului. Cum va executa o companie care nu are nici în clin nici în mânecă cu construcţiile civile o sală de sport? Probabil, la fel cum va proceda AMARAD, partener de încredere al ROMGAZ, DISTRIGAZ, PETROM sau al consiliilor locale. Vor da lucrarea în subantrepriză, de unde vor veni banii fără să mişte un deget. Despre Energoconstrucţia Bucureşti sunt foarte puţine de spus. Este un mamut care execută orice. Ultimii doi în cursa constructorilor de săli de sport sunt EMIVAS CONS, societate execută lucrările de la barajul de la Răstoliţa şi IZOREP. Ultima firmă este o candidată permanentă la fonduri publice pe filiera UDMR. Concluzionând, mare parte a câştigătorilor au o indiscutabilă calitate, au lucrat cu statul în stat, patronat de Dan Ioan Popescu şi au o legitimare partinică pesedisto-udemeristă. Să trăiască la mulţi ani!
Ligia VORO

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close