Social

Sântana demonstrează puterea implicării

Santana, comuna florilorSântana de Mureş, comuna aflată în imediata apropiere a municipiului Târgu Mureş, formată din satele Sântana, Curteni, Chinari şi Bărdeşti, este una dintre comunele cele mai frumoase şi bine gospodărite. Atestată documentar încă din anul 1332, comuna este în continuă creştere demografică, în prezent având peste 6000 de locuitori. Anterior uşor de trecut cu vederea, în ultimii ani a devenit unul dintre refugiile unde viaţa satului a rămas vie, progresul economic şi industrial mai degrabă aducând oamenii aproape de sufletul unei adevărate comunităţi rurale, aşa cum orăşenii îşi închipuie că ar trebui să fie: case frumoase, primitoare, peste tot sere, peste tot flori, şi în primul rând o adevărată comunitate, unde oamenii se cunosc între ei, se ajută între ei şi se implică cu drag în toate activităţile localităţii.

Viaţa comunei, live la Primărie

Mobilierul, contributia parintilorPrimarul Ráduly Gheorghe, dacă e în birou, este însoţit de viceprimarul Viorel Cazan, cu care formează o adevărată echipă. Edilii nu stau mult în birou, dar şi cât stau, sunt cu ochii pe monitorul pe care se desfăşoară, live, viaţa comunei. Se vede şcoala, se văd străzile, se vede cine ce munceşte. Nu că ar avea nevoie localnicii de supraveghere. Fenomenul de mică infracţionalitate a scăzut semnificativ, până şi furturile de pe câmp au scăzut. “Acum 2-3 ani periodic aveam plângeri de furturi, de când am introdus monitorizarea nu am mai primit reclamaţii, deşi noi trăim printre oameni, şi dacă au reclamaţii vin şi acasă”, spune primarul. Uitându-te în jur, peste tot vezi ceva nou. Sau ai surpriza ca ceva ce arată ca nou, să fie de fapt de mulţi ani construit, dar a fost făcut cu toată seriozitatea şi întreţinut la fel. Un exemplu în acest sens ar putea fi Sala de Sport, construită în anul 2008, dar care arată mai bine decât oricare sală asemănătoare din oraş, am bănuit astfel că este ţinută de decor şi de arătat la musafiri. “Este intens folosită”, spune primarul Ráduly Gheorghe. “Avem multe manifestări sportive în comună. Anual organizăm 3 cupe de minifotbal şi 1 campionat de tenis de masă. În plus, administratorul, profesorul de sport Mihály Sándor, are obligaţia de a organiza săptămânal câte două antrenamente pentru copii, de care se şi achită cu brio”, afirmă primarul. Cu toate acestea, sala funcţionează fără pierdere, mai mult, scoate şi profit.

Şcoală refăcută prin efortul cadrelor

Viceprimarul VIorel Cazan Comuna are cu ce se mândri şi mai recent, în toamna acestui an fiind inaugurată în Sântana o Grădiniţă nouă cu program prelungit, cum puţine sunt chiar şi la oraş. “A fost realizată în timp record, poate şi pentru că muncitorii ştiau că sunt monitorizaţi de o cameră din apropiere”, rezultatele fiind evidente din calitatea lucrărilor. Implicarea comunităţii s-a văzut însă în cazul Şcolii din Curteni. ”Şcoala din satul Curteni în schimb a fost refăcută prin eforturile cadrelor, care au organizat un bal caritativ. În plus, dacă am avut nevoie de ajutorul a 5 meseriaşi, la muncă s-au prezentat 15 voluntari”, spune primarul. Balurile caritative pentru binele comunităţii tind însă să devină adevărate tradiţii, planuri de viitor fiind multe. Tot prin contribuţii şi implicare cetăţenească au fost realizate şi capele în Curteni şi Bărdeşti. “Nu ce fac eu sau ce face viceprimarul contează. Noi lucrăm în echipă. Interesul nostru este comun”, spun cei doi gospodari ai comunei. Şi viaţa culturală a comunei este una de adevărată comunitate. A fost renovat Căminul Cultural din Curteni, unde fiecare eveniment mai deosebit este imortalizat cu un fotomontaj. Căminul din Bărdeşti este în curs de finalizare, la standarde înalte de calitate, intenţia edililor fiind ca alegerile să se desfăşoare în nou-amenajata clădire.

 Respect faţă de cei în vârstă

Sala de sport, bine intretinutaCea mai importantă manifestare a comunei este, consideră edilii, Expoziţia- Festival al Florilor din Curteni, care reprezintă aproximativ 70% dintre locuitori, acestei manifestări acordându-i-se atenţia cuvenită. Spiritul de comunitate este însă întreţinut şi de multele acţiuni caritativ-umanitare din Sântana. Atenţia edililor s-a îndreptat şi către categoriile inactive, către pensionari, fiind în curs de amenajare o spălătorie pentru serviciul social. “Intenţia noastră este să colectăm rufăria persoanelor în vârstă pentru a le spăla profesional, ca şi prin asta să le uşurăm viaţa. O lungă perioadă de timp nu s-a făcut mare lucru în comună, de aceea mai sunt printre noi cetăţeni care ne privesc cu scepticism iniţiativele. Îi înţelegem, dar ne continuăm planurile, şi pe cele sociale. Avem de exemplu o colaborare cu Fundaţia Diakonia, care îngrijesc, prin contract, 25 de bătrâni din comună. În realitate însă, aceştia au grijă de peste 50 de persoane, servicii pentru care noi plătim doar o parte din salarii”, spune primarul Ráduly. Un alt plan ambiţios al primarilor care lucrează în echipă este înfiinţarea, în fiecare dintre satele comunei, al unui Muzeu al Satului, muzee care vor intra în funcţiune pe măsură ce grădiniţele din sate vor fi mutate în spaţii moderne. Ca oriunde, sunt şi probleme, una dintre problemele comunei fiind reţeaua electrică subdimensionată faţă de explozia demografică din zonă, alta fiind traficul, către municipiul Târgu Mureş existând un singur drum, care este supraaglomerat la unele ore. “Reţeaua electrică nu o putem noi rezolva, pentru drum însă avem deja planuri pentru construirea unui drum de acces către oraş, către zona fostei pieţe de vechituri”, au subliniat primarii. Realizări multe, planuri pe măsură, iar edilii au toate speranţele că le vor şi realiza, convinşi de puterea implicării, care a dat deja roade în comuna Sântana.

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close