Religie Cultura

Universitatea Petru Maior, în slujba Cetăţii

Doctor Honoris Causa, Ioan Curtu

Universitatea “Petru Maior” din Târgu Mureş găzduieşte, în perioada 9-10 octombrie, cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei internaţionale, “Interdisciplinaritate în inginerie, Inter-Eng 2014“, ediţie organizată în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România.

Cercetători din 15 ţări, 160 de lucrări

Sub sloganul “Viitorul regiunilor şi al ţărilor depinde din ce în ce mai mult de idei şi inovaţii care facilitează creşterea economică”, sunt prezentate 160 de lucrări ştiinţifice, distribuite pe 12 secţiuni, prin selectarea tematicii organizatorii propunându-şi să creeze un forum de dezbateri, subiectele urmărind avantajul competitiv prin descoperirea de noi posibilităţi tehnologice, prin concentrarea pe cercetare, prin dezvoltarea unui nou mod de gândire, deschizătoare de drumuri către tehnologiile inovatoare. La lucrările Conferinţei participă cercetători din 15 ţări, Algeria, Columbia, Egipt, India, Iran, Malaiezia, Maroc, Norvegia, Federaţia Rusă, Serbia, Spania, Turcia, Ungaria, Ucraina şi desigur România. Preşedintele Conferinţei, rectorul Universităţii, Călin Enăchescu, a întâmpinat călduros participanţii, subliniind importanţa noilor tehnologii, ca agent major al schimbării, într-un mediu de concurenţă globală. Preşedintele Comitetului Ştiinţific al Conferinţei, prorector ştiinţific şi vice-rector al Universităţii, Liviu Moldovan, a arătat că sloganul Conferinţei din acest an demonstrează existenţa unei nevoi constante a regiunilor din toată lumea de a se dezvolta şi de a rămâne competitive pe piaţa globală, prin inovaţia constantă. “Forumul va contribui la creşterea abilităţilor de inovare, la adaptarea promptă la viteza dezvoltării, dezvoltând produse şi soluţii tehnologice care vin în întâmpinarea cerinţelor şi dorinţelor consumatorilor”, a subliniat prorectorul.

Poezia şi civismul ştiinţelor exacte

Participanţi de marcă la ConferinţăTehnologie, cercetare, inovaţie, toate sunt caracteristice ingineriei. Participanţii la Conferinţă au putut constata că şi poezia poate fi caracteristică acesteia, urmărind cel mai impresionant moment al InterEng, Universitatea gazdă folosindu-se de acest forum pentru a acorda titlul de Doctor Honoris Causa prof. dr. ing. dr. h. c. Ioan Curtu, membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, în semn de recunoaştere a excelenţei sale ştiinţifice şi profesionale. Discursul de acceptare al titlului a demonstrat că prin pasiune, ştiinţa exactă a ingineriei se poate transforma în poezie. “Ingineria este ştiinţa completă a tuturor ştiinţelor naturii”, a spus Curtu, care a descris munca inginerului ca fiind deosebit de complexă. “Structurile realizate de către ingineri trebuie să aibă stabilitate, rezistenţă dar şi design (…) să găsim frumuseţea interioară a lucrurilor”, a adăugat proaspătul doctor honoris causa. Într-un discurs sensibil, dar şi plin de pitoresc, acesta a vorbit şi de obligaţia Universităţilor de a forma, înainte de cercetători şi oameni de ştiinţă, oameni integri, adevăraţi cetăţeni, Universitatea trebuind, în opinia sa, să fie în slujba Cetăţii. Profesorul a atras atenţia colegilor de breaslă să ţină cont de adevăratele valori şi să spargă zidul dintre profesori şi studenţi. “Poate că ideile tinerei generaţii sunt firave, dar trebuie să încurajăm creativitatea. Nu se ştie niciodată care firicel va deveni într-o bună zi un stejar puternic la umbra căruia ne vom adăposti cu toţii”, a atras atenţia profesorul Curtu. Profesorul cu o experienţă de peste 54 de ani de învăţământul universitar, membru al multor Universităţi din ţară şi străinătate, a încheiat cu precizarea că o ţară nu poate fi fericită dacă familiile care o constituie nu sunt fericite şi cu un îndemn demn de urmat: “Nu suntem pe pământ pentru a munci, ci pentru a trăi”, a încheiat discursul noul doctor honoris causa al Universităţii.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close