Schimbările din Justiţia mureşeană

“Coruptia este o rusine pentru aceasta tara” Michael Guest (Ambasadorul SUA în România)

“Nu poti avea o democratie care functioneaza corect printre hoti” Jonathan Scheele (seful delegatiei Comisiei Europene în România)

“Coruptia este un element de risc în domeniul afacerilor si am vazut firme care au plecat din România din cauza acestui fenomen”.

Obie Moore (Presedintele Camerei de Comert Americane)

ŤSchimbarile din Justitia mureseana Å¥ este un subiect care, în functie de cum este pusa problema, va afecta în bine/rau activitatea instantelor de judecata si a Parchetelor.

Sa începem cu începutul. Parchetele. La nivelul Parchetelor de pe lânga Judecatoriile din judet (Târgu-Mures, Ludus, Sighisoara, Reghin, etc) întinerirea s-a facut în proportii suficient de bune pentru ca institutia în sine sa nu mai functioneze pe principii de trista amintire. Din pacate însa, acele principii au fost înlocuite cu un set nou, carora le lipseste coloana vertebrala. Ca întotdeauna, ZIARUL de Mures acorda credit tineretului care a penetrat structurile sistemului de stat, atât timp cât nu sunt patate în activitate si corectitudine.

Nivelul al doilea, Parchetul de pe lânga Tribunalul Mures, este condus de prim-procurorul Ioan Blaj, o fire deschisa, dar ceasul biologic ticaie. Meritul de a fi deschis usile tinerilor este incontestabil: trupa de procurori de pe lânga Tribunal este într-adevar proaspata. Si putem enumera fara dificultate : Aurelian Ardelean, Dan Oltean, Alin Lazar, Petru Moldovan si altii cel putin la fel de importanti. Deci, se poate. Ultimul nivel Ť loco Å¥ este Parchetul de pe lânga Curtea de Apel. Aici trebuie spus ca situatia se schimba cu 180 de grade fata de nivelele inferioare. Nu ne pronuntam asupra profesionalismului subiectilor, doar asupra vârstei acestora si asupra existentei unor practici care sunt depasite de vremurile actuale. Prim-procurorul Muresan, din pacate, fie nu a deschis suficient de mult usile în fata procurorilor mai tineri, fie le-a închis de tot. Dintr-un motiv sau altul acestia lipsesc. Iar asta spune multe.

Situatia nu este prea mult diferita în cazul instantelor de judecata. La primele doua nivele, presedintele Judecatoriei Târgu Mures, Ilie Verza, si presedintele Tribunalului Mures, Andreea Ciuca, nu numai ca au deschis usile pentru tineri, ci au impus împrospatarea sângelui. Desi multi nu au înteles importanta Centrului de Instruire a Magistratilor din Sovata, acesta si-a aratat deja eficienta. O mare parte din judecatorii tineri sunt absolventi ai unor institutii de învatamânt superior cu renume mondial, s-au instruit apoi Ť La Sovata Å¥ cu instructori ai Uniunii Europene si au devenit persoane cu o pregatire de vârf.

Se vede cu ochiul liber, nu trebuie sa fii un mare cunoscator al scandalurilor intestine din justitie ca sa observi acest lucru. Si ca într-un fel de scenariu dinainte schitat, la nivelul Curtii de Apel abia acum se deschid anumite porti pentru tineri. Motivul nu este de apreciat : pur si simplu judecatorii în vârsta ies la pensie. Putem deduce, din datele prezentate, ca nu este un merit deosebit al presedintelui Curtii, Artenie Cordos. Asteptam în continuare sa-l vedem cu bratele deschise în fata valului de întinerire a instantelor.

Interesant va fi si momentul în care Andreea Ciuca va fi înaintata în functie, fiind la final de mandat de presedinte al Tribunalului Mures. Luptele pentru ocuparea acestei functii au început cu mult timp în urma si vor mai continua pâna la momentul X. Andreea Ciuca este propusa pentru Consiliul Superior al Magistraturii (!) si detine un post de judecator în cadrul Curtii de Apel Mures. De asemenea, se anunta schimbari importante la PNA Mures, unde în culise se încalzeste un tânar de mare caracter … si viitor pâna la urma urmei. Îl cheama Marius Vartic, iar ZIARUL de Mures l-a descoperit cu ceva timp în urma prin rubrica ŤProfesionistul Å¥. Lipsa de arestari cu greutate l-au plasat pe actualul sef al PNA Mures, Marin Sandu într-o situatie incomoda din care, probabil, va încerca sa iasa prin Ť exemple Å¥ în perioada urmatoare. Oricum este prea târziu pentru ca adjunctul procurorului general PNA, Ilie Botos, si-a manifestat deja nemultumirea fata de activitatea sectiei Mures. Totusi, nu ar fi chiar atât de rau sa vedem câtiva baroni locali dupa gratii. Indiferent cine-i aresteaza. ZIARUL de Mures si-a manifestat deschiderea fata de organele de control de fiecare data când a fost solicitat, iar colaborarile ZIARULUI cu politia, PNA sau finantele nu s-au lasat prea mult asteptate. În schimb, nu s-a miscat mai nimeni pe subiectul Ť Florea Å¥, iar aici trebuie sa-i acordam credit sefului Curtii de Conturi Mures, Viorel Nut Florea, care a fost singurul pilon ce a demascat o serie de nereguli. Si sa nu uitam ca Horia Anderco, primarul de Satu Mare a fost arestat în urma dezvaluirilor presei, preluate de organele de control locale si nationale.

În concluzie, putem aprecia ca, indiferent de opozitia unora dintre judecatorii si procurorii mureseni, vremea tinerilor vine. Vine, si daca momentul se mai amâna pentru o luna, doua, cinci. Cel mult un an. Dar tot vine.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close