Economic

Ședința de monitorizare a POS Mediu, la Târgu-Mureș

A reuniune Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial de Mediu a organizat în perioada 29 – 31 octombrie, la Târgu-Mureș, cu sprijinul Companiei Aquaserv, ședința Comitetului de Monitorizare POS Mediu și o reuniune cu reprezentanții asociațiilor beneficiari ai proiectelor, fie că este vorba despre calitatea apei, de managementul deșeurilor, de bio diversitate. Cu această ocazie, participanții au efectuat și vizite de lucru.

 Semnare de contracte

B grup de lucru70 de oameni din țară și din străinătate s-au reunit la Târgu-Mureș, în cadrul unui grup de lucru, pentru a discuta despre evoluțiile din jumătatea de an care a trecut de la ultima întâlnire, care a avut loc la București.Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a anunțat joi, 30 octombrie, că în cadrul acestei întâlniri fost au semnate două contracte pentru proiecte de împădurire, pentru Luduș și Râciu, și alte două contracte care vizează autoritățile locale pe canalizare, pentru localitățile Șincai și Voievodeni. „Pentru noi, Ministerul Mediului, ziua aceasta este una semnificativă, este a cincisprezecea ocazie când organizăm Comitetul de Monitorizare a Programului Operațional Sectorial de Mediu. Acestea înseamnă și prezența Comisiei Europene, reprezentanții asociațiilor beneficiari ai proiectelor noastre, fie că vorbim de calitatea apei, de managementul deșeurilor, de bio diversitate, ministere partenere, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale, băncile finanțatoare. Este un grup de lucru la care se adună 70 de oameni din țară și din străinătate și discutăm evoluțiile din jumătatea de an care a trecut de la ultima noastră întâlnire, la București. Am ținut neapărat să ne vedem la Târgu-Mureș, pentru că aceste comitete de monitorizare au și alte acțiuni paralele. Ieri, de exemplu, toată echipa Autorității de Management a Programului Operațional s-a întâlnit cu toate companiile de apă din România. Mâine, echipele de experți fac vizite pe teren. Motivul pentru care am venit în mijlocul Transilvaniei este foarte simplu, pentru a avea și de aici o viziune foarte apropiată și pragmatică a evoluțiilor pe programele pe care noi le finanțăm”, a precizat Attila Korodi.

Linii de finanțare pentru apă și canalizare

C conferinta presaMinistrul Attila Korodi a spus că prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, județul Mureș beneficiază de o finanțare de un sfert de miliard de euro cu TVA, în acest buget fiind inclus și Cristurul Secuiesc, din județul Harghita. „Județul Mureș, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, beneficiază de o finanțare de un sfert de miliard de euro cu TVA. În acest buget este inclus și Cristurul Secuiesc, care e în județul Harghita, dar face parte din compania regională de apa Aquaserv (…) În 2010 au fost lansate la Administrația Fondului de Mediu linii de finanțare pentru apă și canalizare și pentru împăduriri. Atunci, pentru că au fost foarte multe proiecte depuse, au fost declarate proiecte eligibile mai multe decât bugetul alocat. Din păcate, anul trecut au fost foarte puțini bani alocați pentru implementarea proiectelor deja contractate, anul acesta vorbim de sute de milioane de lei pe care am reușit să-i ducem în zona investițională și am creat un spațiu în care contractele declarate eligibile pot fi contractate. Astăzi s-au semnat două contracte pentru proiecte de împădurire, pentru Luduș și Râciu și alte două contracte importante care vizează autoritățile locale pe canalizare, proiecte care erau depuse inițial și acele proiecte se adresau localităților Șincai și Voievodeni. Aceste localități vor beneficia infrastructura adecvată în anii următori. Pe de altă parte, cele două proiecte de împăduriri sunt importane, unul de aproximativ 10 hectare, iar celălalt de aproximativ 53 hectare. Totodată, astăzi s-a finalizat și se semnează un contract de finanțare pentru infrastructura adecvată de apărare împotriva inundațiilor în zona localității Ghelința din județul Covasna”, a anunțat Attila Korodi.

Vizită de lucru la Luduș

Tot cu ocazia acestui eveniment, participanţii vor efectua vineri, 31 octombrie, o vizită pe şantierul de construire a staţiei de epurare apă uzată din Luduş, investiţie cuprinsă, alături de alte 16, în proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş”, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu și implementat de Compania Aquaserv. Valoarea totală a acestui proiect este de 110,8 milioane euro și că, prin intermediul lui, peste 300.000 de locuitori ai judeţelor Mureş şi Harghita vor beneficia de servicii moderne de alimentare cu apă şi canalizare, dintre care aproximativ 60.000 vor avea acces, pentru prima oară, la astfel de servicii. Proiectul va permite Companiei Aquaserv să extindă şi să modernizeze reţelele de apă şi canalizare în șapte oraşe – Târgu-Mureş, Reghin, Sighişoara, Târnăveni, Luduş, Iernut şi Cristuru Secuiesc – precum şi în 57 de comune. Prin intermediul acestui proiect peste 160 de km de reţele de apă potabilă şi aproximativ 90 de km de reţele de canalizare vor fi construite sau reabilitate. De asemenea, vor fi construite sau modernizate 6 uzine de apă potabilă şi 5 staţii de epurare a apelor uzate. Practic, cu ajutorul fondurilor europene, majoritatea populaţiei din regiunea deservită de companie va avea posibilitatea să se conecteze la reţele publice de apă şi canalizare. Contractul de finanţare aferent proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş” a fost semnat în data de 8 aprilie 2011 şi este prevăzut să fie finalizat la sfârşitul anului 2015.„Proiectul este deosebit de important pentru Mureş, n-a existat până acum în judeţ o aplicaţie de această talie, e vorba de aproape 111 milioane de euro care vor fi investiţi în extinderea sistemelor de apă şi canalizare, reabilitarea celor existente, modernizarea unor uzine de apă, construirea uneia noi, construirea unei staţii de epurare noi şi reabilitarea unor staţii de epurare existente”, a declarat Sergiu Horobeţ, director general al Companiei Aquaserv.

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close