Religie Cultura

Simfest 2015 cu motoare duruind

Autorul asaltat de doritorii de autografeMotociclete şi sociologie la nivel înalt. Legătura dintre cele două am descoperit-o la lansarea volumului “Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilităţii”, scrisă de către profesorul universitar Gabriel Jderu, şi lansată recent la Târgu – Mureş, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi, SIMFEST 2015. Alături de numeroasele lansări de carte, ateliere de lucru, prezentări de producţii TV şi multimedia, momente muzicale şi expoziţii de pictură şi caricatură au întregit paleta manifestărilor prestigiosului Festival.

„Limba motocicletei”

În ce priveşte volumul ”Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilităţii”, apărut de curând sub îngrijirea editurii Tritonic, acesta este o lucrare de sociologie şi în acelaşi timp o confesiune. Autorul, Gabriel Jderu este doctor în sociologie şi profesor universitar la Departamentul de Sociologie al Universităţii din Bucureşti şi este, după cum declară în carte, pasionat de motociclete. Pasiunea faţă de motociclete a fost evidentă din încă din momentul apariţiei la lansare, călare pe un superb Harley Davidson, care a entuziasmat publicul. Dar ambele calităţi ale autorului, atât cea de sociolog, cât şi cea de motociclist pasionat, se reflectă în modul în care această lucrare este scrisă. Numai o privire aruncată ce cuprinsul acestei cărţi şi veţi deveni curioşi în legătură cu conţinutul. De exemplu, putem afla ce a însemnat motocicleta în perioada comunistă, cum se descurcau motocicliştii într-un context de auto-mobilitate caracterizat de lipsuri, ce a însemnat în trecut pasiunea pentru motociclete. Toate acestea în primul capitol, intitulat sugestiv “Vorbeam toţi aceeasi limbă, limba motocicletei”. “Eu în primul rând mi-am dorit să scriu o carte decentă”, a menţionat autorul în cadrul lansării.

Ce este motocicleta “cutie neagră”

Acesta analizează întreg contextul de auto-mobilitate de după război şi rolul jucat de motocicletă în societate, verificând surse diverse şi prezentând şi multe statistice, analizează filmele româneşti în care apar motociclete, utilizează informaţii din jurnale şi interviuri realizate cu motociclişti veterani sau foşti motociclişti aflaţi la vârste venerabile. Sociologia şi istoria sunt puse la lucru în construirea unei poveşti, pe alocuri cu accente romantice, despre comunitatea motocicliştilor din trecut. Dar ne conduce şi către prezentul fenomenului, adică “De la „o carburaţie, o compresie şi-o scânteie”, la motocicleta „cutie neagră”. Pretextul acestei analize este reprezentat de tranformarea motocicletei dintr-un obiect accesibil tehnologic, într-o “cutie neagră”, odată cu trecerea de la carburator la injecţia digitalizată. Astfel, prin implementarea noilor tehnologii digitale motocicleta devine accesibilă doar pentru specialişti şi prin aceasta relaţia dintre motociclist şi motocicletă se schimbă radical. “Cu toate acestea dorinţa motocicliştilor de a-şi cunoaşte intim motocicleta se menţine încă, deoarece aceasta reprezintă un element central al culturii motocicletelor”, a explicat editorul volumului, Bogdan Hrib.

 Defilare grandioasă a motocicliştilorTur al oraşului călare pe motociclete

O prezentare plină de umor afectuos al unui volum care, deşi prezentat drept unul de sociologie, poate fi citit exact ca un roman. Ultimul capitol, intitulat “O motocicletă sub piele”, este dedicat căutării unui răspuns la întrebarea cum ajunge cineva pasionat de motociclete. Zeci de interviuri cu motociclişti adevăraţi au vorbit despre cum se formează afinitatea pentru motociclete, în ce constă afilierea la comunitatea motocicliştilor şi cum, în final, motocicleta devine pentru unii o parte importantă a identităţii lor sociale. O carte într-un stil narativ viu, o prezentare pe măsură, cu descrierea unor întâmplări şi relatări interesante. Nivelul de adrenalină al publicului a fost însă crescut şi de către numărul mare de motociclişti care au participat la lansare. Un final grandios al evenimentului, clubul de motociclişti târgumureşeni însoţind cu motoarele duruind autorul într-un tur al oraşului.

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close