Social

Simfoniile toamnei îndulcite de gustul “Dealurilor Uilei”

2B dealuri uilaRodul toamnei şi-a făcut simţit prezenţa în centrul municipiului Târgu-Mureş graţie Târgului de Artă Meşteşugărească inclus în cadrul Zilele culturale târgumureşene reunite sub genericul “Simfonii de toamnă”. Meşterii populari şi-au instalat bogăţia lucrului migălos făcut cu mâna completaţi de producătorii locali care şi-au etalat oferta de toamnă reprezentată de bunătăţuri care mai de care expuse trecătorilor.

“Dealurile Uilei”, popas în Piaţa Trandafirilor

Printre standurile pline de recolta toamnei s-a numărat şi cel al familiei inginerului Emil Tămâşan din Uila, prezenţă constantă la toate manifestările tradiţionale judeţene, şi nu numai, prezent cu bogăţia izvorâtă din rodul pâmântului din zona Uilei. “Dealurile Uilei” este noul brand sub care produsele preparate în ferma proprie de pe Valea Luţului vin mai aproape de cei care vor să simtă gustul natural al fructului, fie el sub formă de sirop, gem, compot la care se adaugă murăturile, nelipsite din oferta “Dealurilor Uilei. “Pe dealurile Uilei, cândva s-a sădit pomul. Acesta a crescut şi a prins a-i mulţumi celui care l-a plantat, dându-i roadele sale. În bătaia soarelui, pământurile întinse pe Fesberich, pe Hoinărei, în Wankerasch sau pe Neuberg, îşi încărcau pomii de fructe cu calităţi deosebite. Ajunşi pe aceste dealuri, am apucat a ne bucura de binefacerile lor. Îmbinând experienţa şi priceperea preparăm cu multă pasiune, după metode tradiţionale, produsele noastre naturale din poamele crescute tocmai în aceste locuri, care sunt trecute cu grijă prin mâinile noastre de la primul mugur, până la eticheta finală”, povesteşte ing. Emil Tămaşan.

Ofertă bogată

2A dealuri uila Odată ajunşi la standul “Dealurile Uilei”, privirea începe să-ţi fugă când la dulceţuri, când la siropuri, la zacusca cu ciuperci şi la nelipsitele mere şi pere de Uila. Binevoitori, cu zâmbetul pe buze gazdele standului îţi prezintă bunătăţurile ascunse sub sigla „Dealurile Uilei”. “Dealurile Uilei a intrat ca şi brand la începutul sezonului de coacere a fructelor, odată cu prima recoltă la cireşe. Sub această denumire am zis să promovăm toate produsele obţinute de noi în ferma de la Uila, atât fructele proaspete cât şi cele procesate sub formă de gemuri, dulceţuri, compoturi, siropuri, zacuscă sau murături. Ca fructe momentan avem la vânzare mere şi pere, produse în ferme proprie recoltate în acest an. În ce priveşte merele avem diferite soiuri, de la cele mai valoroase până la cele mai vechi, soiuri recomandate pentru cei cu afecţiuni diabetice precum şi un soi de pere, recomandate pentru compoturi. Dacă este desăvârşită maturitatea de consum în depozit acest soi primeşte calităţile binecunoscute”, spune Emil Tămăşan.

Siropuri şi zacuscă de Uila

La loc de cinste la standul bunătăţurilor de Uila stau siropurile, zacusca, preparate cu grijă după o reţetă care se pierde în negura vremurilor, neştirbită de trecerea anilor pe meleagurile Uilei. “În ce priveşte siropurile, am început cu primele fructe care se coc, cireşele, vişinele, căpşunile. Am continuat cu afinele, murele, zmeură, cătină. Am avut şi o cantitate mai mică de caise care s-a vândut mai repede. Dacă mai prindem o achiziţie de merişoare sperăm să facem şi siropuri şi dulceaţă din merişoare. Zacusca reprezintă un produs cu totul deosebit în oferta noastră de produse care se bucură de un succes foarte mare la vânzare. Am propus trei sortimente de zacuscă, cu vinete, cu ciuperci şi cu vinete şi ciuperci. Avem solicitări să facem şi zacusă cu fasole. Ca idee, ne-am propus să facem în jur de 2.000 – 2.500 de borcane de zacuscă fiindcă solicitările curg din toate părţile”, povesteşte Emil Tămăşan.

Lichide… de toamnă

Dacă tot ne-am ghiftuit cu dulceţuri şi siropuri, parcă mai lipsea ceva, ceva lichide tomnatice, precum şi un gust dulce al prăjiturilor de casă pregătite cu grijă de Ana Bercea şi Mărioara Man, doamnele standului “Dealurile Uilei”. “Fiind o sărbătoare a toamnei, a recoltei, cu un timp foarte frumos în Târgu-Mureş, doamnele din echipa noastră s-au hotărât să facă şi prăjituri de casă, în special cea cu mere pe care tot noi le producem. Mărul răzuit pentru plăcinte reprezintă unul dintre produsele noastre constante care-l producem în toată perioada anului pentru laboratoarele de patiserie sau brutăriile care se ocupă cu produse de patiserie. Ne-am gândiut şi la cei care vor să simtă gustul toamnei într-un mod mai aparte, mustul şi ţuica fiind inclusă în oferta Dealurilor Uilei la această sărbătoare a toamnei de la Târgu-Mureş. Am recoltat strugurii hibrizi pe care-i avem pe lângă casă, am făcut un must foarte bun, fără adaos de zahăr, la fel şi robinetul cu apă a fost departe, astfel că nu avem adaosuri din nici o direcţie. Cum a început sezonul rece încercăm să mai încălzim clintela cu câte o duşcă de ţuică”, conchide Emil Tămăşan.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close