Sanatate

Spitalul Clinic Județean de Urgență, pregătit de transplant

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș se pregătește să facă transplant hepatic, renal și de pancreas. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, vineri, 6 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, precizând că SCJU va depune documentația necesară la Agenția Națională de Transplant, fiind foarte posibil să obțină avizele necesare până la sfârșitul acestui an.

Printre cele 12 spitale-pilot

Prezent la Târgu-Mureș, Eugen Nicolăescu a anunțat că Spitalul Clinic Județean de Urgență face demersurile necesare pentru a primi autorizația de a face transplant hepatic, renal și de pancreas. În plus, ministrul a adăugat că SCJU se află deja pe lista celor 12 spitale-pilot pentru legea statutului spitalelor.

„Am luat deja decizia că Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș să intre în cele 12 spitale-pilot, pentru că are statut de spital regional de urgență, are toată complexitatea care să ne dea nouă după aceea constatări semnificative pe care să le utilizăm în cursul derulării pilotului pentru eventuale corecții și modificări în legislație, astfel încât la final să putem să avem cât mai multe informații și pe baza lor să facem ajustările necesare, dacă va fi cazul. În acest sens, spitalul din Târgu-Mureș dorește să-și îmbunătățească structura organizatorică, vrea să introducă o serie de servicii, se pregătește de autorizare pentru a începe să efectueze transplant hepatic, renal și de pancreas. Au parcurs baza de elaborare a documentației necesare pentru acreditare și acum trebuie să i se aprobe modificarea de structură și noua structură împreună cu această documentație vor merge la Agenția Națională de Transplant, care va declanșa procedurile de verificare și sper de autorizare, dacă nu sunt probleme în respectarea criteriilor pe care Agenția Națională de Transplant le are în acest sens”, a precizat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a subliniat și statutul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, acesta fiind numit fără rețineri singurul spital regional de urgență din țară, drept pentru care este capabil să aplice legea salarizării medicilor și legea statutului spitalelor.

„Spitalul din Târgu-Mureș este singurul spital din țară care poate fi numit fără niciun fel de reținere spital regional de urgență. Așadar, a trebuit să reluăm discuția de consolidare a statutului de spital regional de urgență, mai ales pentru reforma pe care am început-o și vrem să o ducem mai departe într-un ritm mai alert. Trebuie să avem garanția că cea mai importantă instituție sanitară cu statut de spital regional de urgență din țară este capabilă să aplice ceea ce ne-am impus. Am discutat cum se va aplica legea salarizării medicilor, cum se va aplica statutul spitalului”, a adăugat Eugen Nicolăescu.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close