Eveniment

Sunetul de orgă al serilor de vară adus de Molnár Tünde

Liniştea serilor de vară după ce Filarmonica târgumureşeană a tras cortina stagiunii va fi frumos ”deranjată” de sunetul muzicii de orgă. Și aceasta graţie stagiunii “Seri de vară cu muzică de orgă” ajunsă în acest an la ediţia a XI-a. Protagonista va fi, şi în acest an, organista Filarmonicii Târgu Mureş, Molnár Tünde, care a moştenit iubirea pentru nobilul instrument din familie chiar dacă prima opţiune a fost pianul. “M-am născut într-o familie unde bunicul a fost constructor de orgi. De mică am cunoscut tainele construcţiei de tuburi pentru orgă. Cu fraţii mei, împreună, am avut ocazia să particip la repararea unor orgi. Am fost impresionată de regina instrumentelor. De la 4 ani am învăţat pianul, iar dar la 15 ani am decis să aprofundez studiul la orgă”, ne-a spus Molnár Tünde.

Continuitatea concertelor de orgă

Proiectul “Serilor de vară cu muzică de orgă” are în spate peste un deceniu, anul trecut fiind bifată ediţia a X-a, aflată sub auspiciile Centenarului Palatului Culturii şi a bijuteriei acestuia, impunătoarea orgă construită de Ottó Riggier, în 1913. “Din 1985, de când am ajuns în Târgu-Mureş, am fost invitată de Filarmonica de Stat de către maestrul Csíky Boldizsár să cânt în diferite concerte cu orgă, cu orchestra, cu soliştii, cu corul sau solo.  În anul 2004 la cererea Filarmonicii, mulţumită directorului Vasile Cazan şi al Consiliului Judeţean Mureş, am primit invitaţia de a participa la un proiect care să ofere o continuitate în concertele de orgă. Atunci am propus, ca şi Târgu Mureşul să ofere vara concerte de orgă pentru turişti, pentru publicul tîrgumureşean, ca şi celelalte oraşe cu tradiţie în cultivarea muzicii de orgă, cum ar fi Braşov, Sibiu, Mediaş. La debutul stagiunii Seri de vară cu muzică de orgă am prezantat concertele la Palatul Culturii, însă atunci cănd vara s-a lucrat la realizarea restaurării sălii de concert a Palatului Culturii, am venit cu ideea de a continua acest frumos proiect în bisericile oraşului, având posibilitatea de a prezenta valoarea instrumentelor monument istoric din oraş”, povesteşte Molnár Tünde.

Orga Rigier, bijuteria Palatului Culturii

Stagiunea  va debuta joi, 17 iulie în Sala Mare a Palatului Culturii, sub atenta supraveghere a orgei Rigier, una din bijuteriile Palatului Culturii din Târgu Mureş. “Ca interpret, arta registraţiei  și alegerea timbrelor sonore au fost acele provocări care m-au marcat pentru o întreagă viaţă. Modul de abordare şi de redare a unui motiv, a unei teme muzicale ține de complexitatea artistică a organistului. În acest sens, orga Rieger cu trei manuale şi pedalier, 63 de registre, din Palatul Culturii m-a fascinat pentru o viaţă. Această orgă construită cu o paletă sonoră în stil romantic, este una din cele mai frumoase orgi. Deşi am avut câteva  invitaţii de a lucra în străinătate ca şi organist, am renunţat în favoarea orgii din Palatul Culturii. Primul meu concert la Palatul Culturii a fost de neuitat, mi-a dat forţa de a construi concertele de orgă ca şi nişte coloane mari, de marmură, cu prezentări în prima audiţie absolută a unor creaţii ale compozitorilor contemporani autohtoni, cele mai multe lucrări compuse pentru mine au fost semnate de compozitorul Terényi Ede”, mai spune Molnár Tünde.

Varietate de formă şi conţinut a muzicii

Ca în fiecare an, stagiunea serilor de vară cu muzică de orgă propune o inedită temă, anul acesta fiind “Varietatea stilurilor şi formelor muzicale în literatura pentru orgă”. “Diferitele stiluri muzicale specifice perioadelor prebaroc, baroc, (mai puţin clasică) romantică, impresionistă, contemporană, oferă o varietate de formă şi conţinut a muzicii de orgă. În baroc instrumentul orgă ajunge la o evoluţie remarcabilă în istoria construcţiei de orgă, iar muzica de orgă ocupă un loc aparte în viaţa muzicală. Preludiul de coral, compoziţia pentru orgă scrisă pe o temă de coral, a fost un stil predominant în epoca barocului muzical german, dar îndrăgită şi în alte perioade muzicale. Marii compozitori ai acestui gen muzical au fost Dietrich Buxtehude, J.S.Bach, C.Franck, J. Brahms, Max Reger. În concertul de deschidere a stagiunii de joi, 17 iulie voi prezenta o incursiune în particularităţile de conţinut al coralului pentru orgă în creaţia barocă şi romantică. Orga de concert Rieger al Palatului Culturii va da prilej pentru o bogăţie de culori timbrale şi efecte sonore deosebite”, afirmă organista Filarmonicii Târgu Mureş.

Diversitatea paletelor timbrale

Acestea fiind spuse, nu ne  rămâne decât să acceptăm invitaţia organistei Molnár Tünde de a păşi  în lumea minunată a muzicii de orgă, locaţiile lunii iulie unde orga va răsuna fiind  Palatul Culturii (17 iulie), Biserica Reformată Mică (20 iulie), Biserica Unitariană (24 iulie) şi Biserica din Cetate (27 iulie). “În concertele programate în iulie, dar şi în august, voi prezenta toccate, fantezii, preludii, fugi, variaţiuni. Invit iubitorii de muzică de orgă în biserici ascultând diversitatea paletelor timbrale ale orgilor construite de Johannes Prause (1787) şi Ernst Klassmeyer (1899), la Biserica din Cetate, Angster József (1908), la Liceul Bolyai, Nagy József (orga adusă la începutul secolului al XX-lea) la biserica minoriţilor, Szeidl Ferenc la biserica unitariană (1940) şi biserica franciscană (1937), Takácsy Ignácz (1866) biserica reformată din strada Ştefan cel Mare, Mooser Ludwig ( 1870) la biserica romano-catolică din centrul oraşului, Rieger Ottó (1913) din Sala Mare a Palatului Culturii”, a menţionat Molnár Tünde.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close