Reportaj

O lungă seară de vară…fierbinte

FOTO  2 - Istorie și povești de altădatăLa fel ca în toată România, în judeţul Mureş găsim multe zone deosebit de frumoase, unde natura îţi oferă momente de relaxare. În unele, în fuga după profit, o minte dibace face din această oportunitate o afacere profitabilă. În altele, intervenţia omului provoacă daune. O zonă pitorească este şi cea din împrejurimile municipiului Târnăveni. Comuna Găneşti beneficiază din plin de peisaje care încântă privirea, o oază de linişte, cu multe locuri de relaxare.

Istorie și… prezentul apăsător

Cu trei localităţi atestate documentar în secolul XIV, Găneşti (în anul 1302), Seuca (în 1383) şi Păucişoara (în 1361) şi una în următorul, Sub Pădure (anul 1466), comuna se prezintă ca fiind una cu oameni gospodari. Se întinde pe o suprafaţă de aproape 5000 hectare, cu păduri, ape, livezi, vii, păşuni. Reţeaua de străzi însumează 19 din piatră, două drumuri comunale, unul de 2 kilometri şi unul de 6 kilometri, care sunt asfaltate. Artera principală străbate comuna pe direcţia Târnăveni-Bălăuşeri-Târgu-Mureş şi trece prin Găneşti şi satul Seuca. Cu doi ani în urmă, înaintea alegerilor locale a fost asfaltat drumul paralel cu cel judeţean, în satul Păucişoara. Preşedintele UDMR Găneşti şi viceprimar până în 2012, Balog Elemer a devenit noul edil. ”Pocenii”, cum îşi spun localnicii, au răsuflat uşuraţi, au scăpat, măcar pe drumul principal, de noroaie în perioadele ploioase. Pe drumul care leagă cele două porţiuni asfaltate s-a pus piatră şi speranţele sătenilor din Păucişoara creşteau, visând într-un viitor apropiat că şi acesta va căpăta o altă faţă. Între schimb, au început să apară gropile, chiar dacă rar trece o maşină cu greutate. Astfel, posesorii de autoturisme îşi cosmetizează zadarnic maşina când merg ”la oraş”, deoarece pe cei 2-3 kilometri acestea se umple de praf, sau noroi, atunci când plouă. Poate înaintea viitoarelor alegeri.

Pitorescul, la el acasă

FOTO 1 - Un loc de visÎn drumul de la Târgu-Mureş spre Târnăveni popasurile sunt foarte puţine. La recensământul din 2012 s-a constatat că populaţia comunei Găneşti a scăzut în ultimii 10 ani de la aproape 4000 la puţin peste 3500. Dintre aceştia, conform datelor oficiale, în afară de maghiari, cu o pondere de 65,5%, români (24,5%) şi romi (9,9%), se află 1 german şi 1 rus. După trecerea de intersecţia amintită, la intrarea în localitatea Găneşti, semnalizată cu panouri publicitare din ambele direcţii se află Pensiunea-Restaurant „BUTOIUL SASULUI”, probabil de la singurul etnic german. Amenanjată într-un vechi conac boieresc, aceasta deschide o minunată privelişte spre valea Târnavei Mici. Conacul face parte din patrimoniul arhitectural al zonei şi este amenajat în stil rustic, cu elemente decorative şi arhitecturale săseşti. Pensiunea este o locaţie ideală pentru organizarea unor evenimente festive, mese organizate, nunţi, botezuri, etc. Restaurantul are o capacitate de 200 de locuri, cu două terase acoperite amenajate în aer liber. Este ferită de ochii indiscreţi, de la drumul principal nici nu se vede, dar, aşa cum aminteam, trecătorul o găseşte uşor datorită panourilor.

Managementul, bată-l vina

Într-o seară plăcută de vară, terasa este populată, în special la sfârşitul săptămânii. Locuri libere se găsesc totuşi, atât în parcarea spaţioasă, cât şi la mese. Ambianţa te invită să ocupi loc, să te răcoreşti la umbra generoasă a pomilor din jur. Investiţia nu a fost una de neglijat, lucru evident. În zilele noastre un domeniu foarte căutat este managementul, necesar în toate celelalte. După toate aparenţele, proprietarul minunatului loc nu se află prea mult prin zonă. Dacă da, ar fi bine să regândească organizarea. Te aşezi la masă şi stai zeci de minute fără ca cineva să te întâmpine. După mai bine de o jumătate de oră, apare o angajată care strânge de pe masă în urma clienţilor care au plecat. Fără a da un ”bună ziua”, fără a atrage atenţia colegei care trebuie să servească la masa respectivă, dacă nu cumva chiar ea era. Mai trece o jumătate de oră şi pofta de orice ţi se duce. O clientă la fel de dezamăgită povesteşte că la o masă festivă organizată recent în acelaşi loc s-a petrecut aproape la fel. După o oră de aşteptare, doar câteva persoane din grup au fost servite, după care celorlalte li s-a adus comanda, dar cu meniu diferit de cel comandat. Te ridici şi părăseşti locul, căutând un altul, cel puţin pentru a-ţi potoli setea. La ieşirea din judeţul Mureş înaintea intrării în judeţul Sibiu, la un alt popas, după o şedere de o jumătate de oră s-a putut servi o gustare şi ceva de băut. La întoarcere, nici nu mai priveşti spre minunatul loc.

Liviu BORDEIANU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close