Sport

ASA pregăteşte startul cu un lot aproape nou

FOTO 2 - Romulus MicleaConform obiceiului, echipele promovate într-un eşalon superior suferă serioase remanieri. Indiferent de disciplină, că vorbim despre fotbal, baschet, handbal, volei, sau altele, acest fenomen este necesar pentru a putea face faţă impactului cu echipele din „prima linie”. După doi ani petrecuţi pe prima scenă, echipa de fotbal ASA Târgu-Mureş a activat alţi doi ani în eşalonul secund. Acelaşi lucru s-a peterecut şi după primul an în Liga I, când, deşi a ocupat un onorant loc 9 în primul an, lotul mureşenilor a suferit serioase modificări şi a retrogradat. Sezonul care va debuta peste doar două săptămâni va aduce o faţă nouă a echipei mureşene, una multinaţională şi foarte „colorată”.

Mureşenii, pe cale de dispariţie

FOTO 3 - Szilagyi LorandÎn campania de transferuri, conducerea roş-albaştrilor a fost foarte activă. Din lot fac parte deja 13 jucători veniţi în acest an. Cinci dintre ei au pus umărul în retur la promovare şi vor continua la ASA. Aceştia sunt: senegalezul Ousmane Ndoye, ex-ceferiştii clujeni Ioan Hora, Claudiu Voiculeţ, Edi Stăncioiu şi Laszlo Sepsi. Ultimul este dealtfel mureşean din localitatea Bogata şi a mai evoluat la ASA, încercând să ajute în tentativa de salvare de la retrogradare în sezonul 2011-2012. Nu s-a reuşit, dar Laci a intrat cu folos a doua oară „în tranşee”. Este unul dintre puţinii mureşeni rămaşi în lot, deocamdată alături de portarul Ciprian Botoşer care se află în aceste zile în cantonamentul din Anglia. Ceilalţi localnici mai vechi sunt deja plecaţi sau pe picior de plecare, unii fără echipă, alţii mai „cochetează” cu echipa secundă, care evoluează în Liga a IV-a, cum este portarul Adrian Viciu. Astfel, fostul căpitan şi cel mai vechi component al lotului, chiar mai vechi decât stadionul Trans Sil, fundaşul stânga Szilagyi Lorand a semnat un contract pe doi ani cu formaţia Gaz Metan Mediaş. El s-a alăturat altor foşti coechipieri aflaţi la Gaz Metan, Florin Dan şi Dan Roman. Pentru fostul căpitan care va împlini în septembrie 29 de ani, această alegere a fost cea mai convenabilă, atât din punct de vedere financiar, cât şi a distanţei mici care îl desparte de soţia care în luna octombrie îi va oferi un nou statut, cel de tată. Alţi mureşeni care au făcut parte din lot în ultimele sezoane şi nu se mai regăsesc pentru cel viitor sunt Rareş Vârtic şi Romulus Miclea, ambii fără echipă. În aceeaşi situaţie mai sunt şi alţi localnici, care au activat în schimb mai mult la echipa secundă, unii dintre ei aflaţi încă la vârsta junioratului.

Mai multă culoare în lotul multinaţional al ASA

FOTO 1 - Rares VârticEchipa ajunsă luni în cantonamentul din Anglia a efectuat primele antrenamente, după care l-au felicitat pe antrenorul Adrian Falub, care şi-a aniversat marţi, ziua de naştere. Falub i-a avut la dispoziţie pe următorii: Stăncioiu, Botoşer, Fejer- portari, Bejan, Candrea, Bumba, Voiculeţ, Hora, Sepsi, M. Constantin, Szekely, Henrique, Bruno Martins, Sălăgeanu, Balaur, Gugu, Velayos şi Ferreira- jucători de câmp. 10 dintre aceştia au făcut parte din lotul echipei care a promovat. Singurului străin rămas este Ndoye, care nu a făcut deplasarea în Anglia. Ceilalţi noi sosiţi, ”autohtonii”: fostul stelist Janos Szekely, Marius Constantin şi Adrian Sălăgeanu, ambii ultima dată la FC Vaslui. ”Colecţia stranierilor” îi mai cuprinde pe următorii: Javier Velayos Rodriguez, fundaş dreapta spaniol, 27 de ani, Patrice Feussi, mijlocaş dreapta, 29 de ani, camerunez, Bruno Martins de Jesus, mijlocaş, 27 de ani, de la Clube de Regatas Brasil, Ibeh Ikechukwu John Kingsley, mijlocaş stânga, 28 de ani, nigerian, Henrique Bernardo de Jesus, atacant brazilian, 27 de ani. Au părăsit în schimb lotul după primele amicale câţiva jucători al căror nume era greu de pronunţat, chiar de scris în cazul unora (ex: Mputu, Mmaee). Un alt străin rămas acasă este atacantul nigerian de 21 de ani Christian Irobiso, venit de la FK Senica, din Slovacia. Unii dintre străini nu se află la prima aventură în România. Mai vechi este Velayos Rodriguez, care a jucat două sezoane la FC Braşov şi unul la CFR Cluj, dar nu îl depăşeşte pe Ndoye, care deja vorbeşte limba română. Acesta le va da probabil lecţii, dar toţi vor trebui să comunice în primul rând în limbajul comun al fotbalului.

Amical ”de lux”

În cantonamentul din Anglia, ASA are programat un meci istoric pentru unii, în data de 15 iulie, în compania titratei Manchester United, care va fi primul joc al fostului selecţioner olandez, Louis van Gaal. Aceasta va avea loc cu o zi înaintea primei partide oficiale a sezonului pentru ASA, cea din 16 iulie, cu CSMS Iaşi, din turul prelimar al Cupei Ligii. Astfel, echipa va fi condusă de secunzii Claudiu Şomfălean şi Darius Miclea şi se preconizează folosirea unui lot compus din jucători de la echipa secundă şi alţii care au semnat cu ASA, dar nu au ajuns în Marea Britanie. Este vorba în primul rând de cei patru străini rămaşi ”acasă”, pentru care trebuiesc rezolvate problemele în privinţa actelor necesare deplasării: Ndoye, Ibeh, Irobiso şi Feussi.

Mihai VERES

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close