Târgul de joburi ACTIV, mai aproape de un loc de muncă
Târgul de joburi, parte componentă a proiectului ACTIV pe Piaţa Muncii: Abilităţi şi Competenţe Tehnice pentru Integrare şi Valorificare pe Piaţa Muncii, derulat de Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş și-a deschis porțile joi, 10 septembrie la Hotel Continental din Târgu-Mureș. Evenimentul îți propune să ofere soluţii de angajare, atât celor 200 de cursanţi înscrişi în proiect cât şi altor persoane, indiferent de profilul activităţii, şomeri de lungă durată, persoane inactive şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din Regiunea 7 Centru. „Acest târg are ca rol intrarea pe piața muncii și găsirea de oportunități pentru cei care au beneficiat de serviciile oferite de acest proiect, în vederea angajării acestor absolvenți ai cursurilor organizate de proiectul ACTIV. Unul dintre indicatorii importanți ai proiectului este angajabilitatea. În acest sens, cele patru universități care fac parte din cadrul acestui proiect, Universitatea Politehnică București, beneficiarul proiectului, și alte trei universități din țară, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Iniversitatea „Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, se află în faza finală a acestui proiect, care presupune inițierea și organizarea de târguri de joburi în vederea încadrării pe piața muncii a șomerilor pe care noi i-am cursat pe parcursul unui an și jumătate”, a precizat Petruța Blaga, lider partener pentru Universitatea Petru Maior în cadrul proiectului ACTIV.
Indicatorul de angajabilitate depășit de UPM
Potrivit Petruței Blaga, din cele patru universități paretenere în proiect, UPM se situează pe primul loc în ce privește procentul de angajabilitate, în special datorită cursurilor care au avut ca domeniu tehnologia informației. „Indicatorul pentru Universitatea Petru Maior a fost îndeplinit cu succes, cei 13 % la nivel de angjabilitate a fost îndeplinit cu succes, respectiv cu peste 24 % angajabilitate. Universitatea Petru Maior stă cel mai bine la acest indicator din cele patru universități. Noi am organizat cursuri care sunt cerute momentan, atât pe piața mureșeană cât și pe piața națională, în sensul că toate cursurile au fost pe domeniul tehnologiei informației. Am avut cursuri de administrare rețele de calculator, operator introducere, validare și prelucrare date, designer pagini web, cursuri foarte cerute la ora actuală pe piața muncii. Ne bucurăm că Târgu-Mureșul este fruntaș la angajabilitate, un număr de peste 46 de șomeri pe care noi i-am cursat sunt momentan angajați pe piața muncii din regiunea 7 Centru”, a menționat Petruța Blaga.
Oferta firmelor la târg
Târgul de joburi se întide pe durata a două zile, joi și vineri (orele 10:00-15:00) și reunește aproximativ 30 de firme, majoritatea fiind din județul Mureș, care îți prezintă oferta locurilor de muncă la Hotelul Continental. Printre firmele prezente se numără CIE Matricon, cu oferte pentru posturi de electronist, operator eroziune, mecanic/lăcătuș întreținere, frezor CNC, sculer matrițer, Kastamonu România (specialist resurse umane, specialist IT, electricieni, automatiști, ingineri mecanici), Hirschmann România (inspector calitate, inginer de proces-specialist injectare, inginer Test și Automatizări, tehnician injectare, tehnician automatizare, logistician gestiune), Metropolitan Life (coordonator echipă și consultant financiar) și Fomco Prodimpex Cristești (inginer designer mobilă/proiectant, mecanic autocamioane, reprezentant zonal de vânzări, adminmistrator site)
„Este un proiect foarte generos”
Printre cei prezenți la deschiderea tîrgului a fost și rectorul Universității „Petru Maior”, prof. univ. dr. Călin Enăchescu care a subliniat rolul și beneficiile aduse de proiectul derulat de UMP la nivelul Regiunii 7 Centru. „Ne-am ales ca țintă în acest proiect un domeniu foarte important, și anume tehnologia informației care, după cum se știe are o mare cerere. Este un deficit foarte mare la nivelul arealului mureșean, și nu numai. În cadrul proiectului noi deservim zona 7 Centru, respectiv cinci județe. Atunci am devenit parteneri în acest proiect, având în vedere dorința mare a oamenilor din acest areal de a-și găsi un loc de muncă într-un domeniu foarte căutat, relativ bine plătit, și unde există un număr însemnat de locuri de muncă. Atunci am intrat într-un parteneriat cu mari universități din București, Timișoara și Iași. Cursurile au fost în așa fel gândite, într-un dialog cu partenerii economici. Am aflat care sunt dorințele, care sunt necesitățile lor și atunci în acest parteneriat am gândit o serie de cursuri, care să ducă la calificarea unor persoane în căutare de loc de muncă, șomeri care nu s-au integrat în domeniul muncii. Este un proiect foarte generos care în final va duce la cursarea a aproximativ 160 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Un număr dintre ei sunt deja angajați, iar acest târg de joburi nu face decât să rezolve problema găsirii unor locuri de muncă pentru cursanții noștri. Mi se pare un lucru foarte generos, să nu uităm că este gratuit, a fost plătită cazarea, transportul, o îndemnizație sub forma unui salar, deci ce vreți mai mult decât atât”, a spus prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul Univerisității Petru Maior.
Claudiu Maior printre oaspeți
Deschiderea târgului s-a bucurat și de prezența viceprimarului Târgu-Mureșului Claudiu Maior, prilej cu care a lăudat demersul celor de la “Petru Maior” de a veni în sprijinul formării celor aflați în căutarea unui loc de muncă.„În toți acești ani tumultoși am încercat să găsim diferite soluții împreună cu cei de la Universitatea Petru Maior. După cum se poate vedea, această universitate rămâne la un standard foarte ridicat, ceea ce e un lucru bun, pe care ni-l dorim cu toții la Târgu-Mureș. Atunci când vorbim de investiții, vorbim de firme, și chiar vreau să vă felicit că ați reunit 30 de societății, ceea ce nu este chiar la îndemână oricui, atunci când vorbești de criză la nivel european. Sper ca nu doar tinerii să găsească un loc de muncă, dar și persoanele care au depășit o anumită vârstă. Atâta timp cât Universitatea „Petru Maior” se implică în astfel de proiecte, nu ne rămâne altceva de făcut decât să o susținem de fiecare dată”, a spus Claudiu Maior.