Religie Cultura

Ioan Petru Sîrbu, părintele de suflete din Fânațele Bandului

2Omul sințește locul, spune o vorbă veche de când lumea. Un astfel de exemplu l-am găsit în localitatea Fânațe, comuna Band, în persoana părintelui paroh Ioan Petru Sîrbu, păstorul credincioșilor din Bisericile „Sf. Gheorghe” din Fânațe, respectiv „Sfânta Treime” din Șincai Fânațe, comuna Șincai. Cu rădăcini în zona Blajului, părintele Sîrbu s-a contopit cu oamenii și locurile din zonă la 1 ianuarie, 1993, momentul când a fost numit preot paroh în Parohia Fânațe.“Vin din județul Alba, din localitatea Bucerdea Grânoasă, lângă Blaj, dintr-o familie de oameni simpli, tata ceferist, mama agricultor. Am urmat școala primară și liceul la Blaj, apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă la Sibiu și Alba Iulia. Facultatea de Teologie am terminat-o în 2001, apoi masterul în teologie Pastorală în 2011. Datorită faptului că de mic aveam înclinații spre ștințele exacte, din dorința de a administra cât mai bine parohia, am făcut și Facultatea de Științe Economice la Universitatea Petru Maior în anul 2006. Sunt preot paroh în Parohia Fânațe încă de pe băncile școlii, din anul 2 de facultate, din anul 1993, mai exact de la 1 ianuarie 1993, când am fost numit preot paroh în Parohia Fânațe. Aveam atunci o vârstă foarte fragedă, 21 de ani și jumătate, iar doamna preoteasă Elena Ana Sîrbu 18 ani. Ea este de loc tot din zona Blajului, din comuna Crăciunelu de Jos. Ne-am cunoscut de pe băncile școlii, ea fiind absolventă de liceu sanitar”, ne a declarat părintele Ioan Petru Sîrbu.

Contactul cu oamenii din Fânațe

Numit de tânăr preot la Fânațe, părintele Sîrbu a intrat la sufletul comunității din Fânațe, atât biserica cât și casa parohioală devenind un loc binecuvântat pentru nevoile localnicilor. „După ce fostul preot s-a pensionat, Nicolae Coman care a slujit aici 45 de ani, au venit încă alți patru preoți care nu au stat mai mult de un an sau doi. L-am cunoscut pe părintele Coman, cu care am slujit până la vărsta de 93 de ani. El a fost vreme de 45 de ani părintele acestei parohii, a fost și deținut politic, a suferit în pușcăriile comuniste, un om deosebit cu suflet mare de la care am avut de învăț foarte multe, în primul rând modestia și omenia. La venirea mea aici, pe oamenii i-am găsit gospodari, dornici de a avea un păstor statornic, un preot care să le împlinească nevoile lor. După puterile noastre, cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am străduit să fim, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel tuturor toate, începând de la asistența religioasă pînă la asistență medicală. În casa parohială a fost și dispensar medical unde venea medicul o dată pe săptămână, farmacie, plus că aici s-au născut mai mulți copii. În măsura în care am putut și ne-a ajutat Dumnezeu i-am sprijinit pe oameni cam în toate”, spune părintele Sîrbu.

1Reabilitarea bisericii

Biserica „Sfântu Gheorghe” din Fânațe este locul unde credincioții se adună la fiecare sărbătoare, în frunte cu părintele Sîrbu, de la venirea acestuia, lăcașul sfânt primind o mână de ajutor prin lucrările de reabilitare. “Biserica a fost zidită în perioada 1937-1939, din dania credincioșilor din Fânațe. Atunci era o comunitate mult mai numeroasă, undeva la 300 de familii, cum reiese din arhiva parohiei. Este una dintre cele mai mari biserici de pe câmpie care a necesitat, de la venirea mea multe reparații. A fost doar zugrăvită și apoi sfințită în 1979 de către Preasințitul Emilian Birdaș, fostul Episcop de Alba Iulia în timpul păstoririi bisericii de către părintele Nicolae Coman. De atunci la biserica din Fânațe nu s-au făcut alte lucrări până în 1994 când am început eu să mă împlic. La fel și la casa parohială, de atunci au fost introduse utilitățile, o minimă dotare pentru a duce cât de cât o viață modestă. Din anul 1994 am început cu ușa principală a bisericii și antreul de la sfânta biserică. Apoi în 1999-2000 am acoperit biserica, deoarece pur și simplu ploua în ea, și necesita un acoperiș. În această perioadă am refăcut exteriorul de două ori, ultima dată în 2001. Din 2007 am pregătit terenul pentru a face pictura din nou în frescă. Avem un deviz estimat la 200.000 lei, în ce privește costuruile pentru pictura interioară a bisericii. S-a retencuit, s-a schimbat mobilierul, s-a schimbat tâmplăria, geamuri, uși, toate sunt confecționate din stejar, iar acum suntem undeva la 30 % din lucrare finalizată în ce privește pictura. Avem un iconostas nou, o bijuterie a bisericii noastre, grație donațiilor făcute de către enoriașii noștri, plus un mobilier nou care, de asemenea a fost donat de către enoriași”, afirmă preotul paroh din Fânațe. Lucrările la pictura interioară a bisericii au fost reluate în aceste zile, reabilitarea totală a bisericii și sfințirea acesteia urmând a avea loc cel mai probabil în 2020. „În data de 9 septembrie am reluat lucrările de pictură, și sperăm să facem cât ne-am propus. Pictorul mai are și alte lucrări unde trebuie să-și facă datoria. În fiecare an facem undeva la 200 de metri, deoarece atâta reușim să strângen de la credincioși. În acest ritm, sperăm cu ajutorul bunului Dumnezeu ca cel târziu în anul 2020 să fie sfințită biserica, să fie renovată în totalitate, în interior și exterior. E foarte mare biserica, are undeva la 900 de metri de pictură, care necesită mult timp și cheltuială, plus materialele care se folosesc”, declară părintele Ioan Petru Sîrbu.

Biserica, casă bună pentru fii plecați în alte zări

Momentul cel mai special este acela al marilor sărbători de peste an, când credincioșii se adună la biserică, la care se adaugă și cei plecați spre alte locuri care, revin cu drag acasă, fără să ocolească spațiul primitor al bisericii din sat. “Cea mai frumoasă sărbătoare este cea a Învierii Domnului. Noaptea, și apoi în ziua de Paști, de la mic la mare lumea participă la slujbă. Cei plecați în afară revin acasă, e o sărbătoare enormă, bucuria pe care ne-o oferă Hristos, și cu drag ne întâlnim. Chiar dacă unii au plecat spre alte țări, noi ne străduim să ne facem plăcuți lui Dumnezeu dar și oamenilșor de aici prin slujirea care o facem. Am reușit de am închegat un cor bisericesc foarte frumos împreună cu doamna preoteasă, și cu ceilalți credincioși de vârsta noastră. Apoi mai vin acasă, în special în timpul de pomenire al decedaților lor, de ziua morților, primăvara în sâmbăta Floriilor, apoi în prima sâmbătă din noiembrie. Sunt foarte mulți care vin, la biserica unde au fost botezați și unde au primit binecuvântarea lui Dumnezeu. Cea mai înălțătoare școală estea cea a bisericii din sat. De la an la an se adaugă la buchetul acesta de oameni frumoși, gospodari, fiii satului, care vin de peste tot, chiar și din străinătate”, spune părintele Sîrbu.

Oaspeți de seamă

Pe lângă cei plecați spre alte țări, biserica și casa parohială este o gazdă bună pentru oaspeți, numărul acestora determinând familia Sîrbu să amenajeze o Carte de Oaspeți unde fiecare să-și lase un gând. „Casa preotului este casa tuturora, este cu pereți de sticlă, cu o ușă foarte mare care îi primește pe toți. De aceea slujirea preotului este cu timp și fără timp. Ne-am străduit de fiecare dată să fim ospitalieri pentru toată lumea, așa cum am învățat de la părinții noștri. Mama spunea că : cine vine la tine nu-l întreba de unde a venit și când pleacă, doar pune-i pe masă, primește-l cu drag. Sper că într-o oarecare măsură am reușit să-i primim pe cei dragi, pe oaspeți de seamă. Pentru că vin mulți, oameni deosebiți, miniștrii, senatori, deputați, actori, personalități importante, noi le-am pus pe masă din ce ne-a dat Dumnezeu. Au fost și perioade grele, dar din ce am avut le-am dat, iar pentru acești oaspeți dragi am făcut o Carte de Oaspeți, în care cei mai de seamă au trecut un gând cu ocazia vizitei făcute. Printre cei care ne-au trecut pragul îi amintesc pe actorul Ion Caramitru, poetul Adrian Păunescu, Teo Trandafir, Geanina Corondan, ÎPS Irineu, ministrul Eugen Nicolăescu, oficialitățile județului și mulți alții”, povestește părintele din Fânațe.

Familia, averea cea mai de preț

Dar cea mai mare avuție pentru părintele Sîrbu este familia, soția Elena și cei trei copii, Bogdan, Ioana Andreea și Roxana Maria. „Mi-a dat Dumnezeu trei copii, cel mare Bogdan este absolvent de relații internaționale la „Petru Maior”, apoi fiica cea mare Ioana Andreea, studentă anul trei la medicină la Târgu-Mureș, și cea mai mică, Roxana Maria, elevă la liceu în Târgu-Mureș. Ei sunt sufletul familiei noastre, pentru ei ne-am străduit să muncim cât am putut, și sperăm că am reușit. Ne putem declara mulțumiți că îi vedem mari, cuminți, frumoși, mereu evidențiați, atât la școală la Târgu-Mureș cât și în locurile unde au fost pentru faptul că știu să respecte omul. Ei sunt practic oglinda familiei noastre”, a spus părintele Sîrbu din Fânațe.

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close