Sanatate

70 de donatori de sânge într-o zi la Târgu-Mureș

FOTO A marinela lazarÎntr-o perioadă în care criza de sânge se simte în multe centre medicale din țară, mureșenii s-au implicat activ în campania donare de sânge declanșată de Ministerul Sănătății, prezentându-se zilnic la primele ore ale dimineții la Centrul Regional de Transfuzie Sanguivă din Târgu-Mureș. Aproximativ 70 de persoane donează sânge într-o zi, iar numărul prelevărilor este în creștere. Purtătorul de cuvânt al Centrului, psihologul Marinela Lazăr ne vorbește într-un interviu despre activitatea Centrului, ne spune cât durează procesul de donare propriu-zis și ce condiții trebuie să îndeplinească un posibil donator.

Reporter: Cum se desfășoară activitatea la Centrul de Transfuzii din Târgu-Mureș și, mai ales, vă confruntați cu o criză de sânge?

Marinela Lazăr: Din fericire, la Centrul de Transfuzii din Târgu-Mureș situația ne-a permis să facem față cererilor venite din partea spitalelor din Târgu-Mureș și din județ în această perioadă a anului în care, de obicei, numărul persoanelor care se prezintă la centru pentru donare scade. Acest fapt se datorează concediilor care sunt în această perioadă, vacanțelor școlare și ale studenților și a faptului că și o parte dintre chirurgi sunt în concediu și atunci evident cererea de sânge și componente sangvine scade. Sigur, în această perioadă se constată o creștere a accidentelor de circulație, dar, din fericire, în Târgu-Mureș nu prea au fost accidente mari, cu pierderi masive de sânge și astfel cererea nu a crescut considerabil.

Reporter: Cum au răspuns mureșenii apelului de a dona sânge și câți oameni vin să doneze zilnic?

FOTO B donare sangeMarinela Lazăr: La nivel național s-a făcut apel pentru toate persoanele bine intenționate și sănătoase care pot să doneze sânge să o facă. Acest apel este binevenit și cei care au răspuns la această solicitare în această perioadă ar trebui să răspundă și altor solicitări și ar trebui să repete gestul fără a fi solicitați prin mijloacele mass media, pentru că este foarte important să donăm sânge, dar în același timp să ne fidelizăm, în sensul că legislația și criteriile de admitere la donare permit unui bărbat să doneze de cinci ori pe an respectând un interval minim de două luni între donări și femeilor de patru ori pe an respectând același interval. Dacă un om a donat o dată, noi îl rugăm să revină, pentru că acest lucru ar duce la o rezervă constantă de sânge, astfel încât să evităm situațiile în care operațiile ar putea să fie amânate sau, în cazul nostru, nu așteptăm să fim puși în această situație. De obicei, apelăm la centrele mai mici din jurul nostru pentru a veni cu aportul lor de sânge, deoarece, după cum se știe, foarte multe persoane din afara județului Mureș vin și se adresează clinicilor din Târgu-Mureș și atunci cererea de componente sangvine și sânge este mai mare. După apelul făcut la nivel național s-a constatat o ușoară creștere și la noi, a crescut numărul prelevărilor. În ziua de luni au donat 71 de persoane, ieri (n.r. – 26 august) au donat 61 de persoane, iar astăzi numărul va fi probabil același, peste 60.

Reporter: Cât durează procesul propriu-zis de donare?

Marinela Lazăr: Noi ne dorim ca timpul de așteptare să fie cât mai scurt, dar pot să intervină diferite sincope, în sensul că există anumite urgențe care vin partea clinicilor, există urgențe pentru anumite componente sangvine pentru proceduri speciale, mai lungi și aceste lucruri fragmentează puțin activitatea Centrului, dar cu toate acestea până la ora 12.00, dacă este cazul noi prelungim timpul și după această oră, toată lumea reușește să doneze. Important de știut este faptul că legislația permite acordarea unei zile libere, deci ziua donării este zi liberă și fac apel la persoanele cu bune intenții care doresc să facă acest gest să țină cont de acest lucru. Desigur, noi am vrea ca în maximum o jumătate de oră sau 20 de minute fiecare persoană care se prezintă la donare să poată fi pregătită să plece după ce a donat. Lucrul acesta nu este posibil. Prelevarea sângelui se face cu niște echipamente care sunt setate să se oprească în momentul în care cantitatea de sânge este prelevată, dar acest timp nu poate fi scurtat.

Reporter: Care sunt condițiile pe care trebuie să îndeplinească un posibil donator?

Marinela Lazăr: Pentru a deveni donator de sânge, oamenii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; greutate peste 50 de kilograme; puls regulat, 60 -100 bătăi/minu; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut urmatoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

 

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close