Uncategorized

88.000 euro pentru ProEtnica 2005

Zilele Comunităților Etnice în România, ProEtnica 2005” este un proiect realizat în parteneriat cu mai multe organizații din România, proiect ajuns la cea de-a cincea ediție. ProEtnica a înregistrat un mare succes la Sighișoara și a avut un ecou pozitiv pe plan comunitar și la nivel național. Prezența a peste 30.000 de persoane în fiecare an, în special tineri, precum și ecourile din presă au reușit să promoveze ProEtnica peste granițele României.

Manifestarea ProEtnica 2005 « Zilele Comunităților Etnice în România » va avea loc în perioada 19 –21 august 2005. Echipa de organizare, împreună cu voluntarii din partea minorităților naționale, vor coordona cazarea și asigurarea mesei pentru mai mult de 700 de participanți, aspectele de logistică tehnică și infrastructură a festivalului, cooperarea cu autoritățile locale și cu mass-media, realizarea și tipărirea a patru numere din publicația AGORA cu un total de 8 000 de exemplare. Manifestările vor avea loc în diverse locații din Cetatea Medievală a Sighișoarei. Orașul este un spațiu etnic divers prin excelență, cu o moștenire culturală deosebită, atestată prin peisajul urban și demografic al zonei.

Asociația Centrul Educațional Interetnic Pentru Tineret este principalul organizator al proiectului, a cărui derulare implică cooperarea cu 19 organizații aparținând minorităților naționale din România precum și cu autoritățile locale din Sighișoara.

Mai mult decât un festival folcloric

ProEtnica va oferi minorităților naționale participante o voce publică, posibilitatea să se reprezinte singure, cel puțin la nivel simbolic, prin forme culturale și programe reprezentative de muzică, dans, poezie și teatru, activități interactive cu publicul, expoziții de artă contemporană, cărți și publicații. Nu vor lipsi standurile meșteșugarilor, expozițiile culinare, dezbateri și mese rotunde. Dezbaterile care se vor organiza simultan cu festivalul vor oferi oportunități de conștientizare a problemelor cu care se confruntă minoritățile naționale din România, și de identificare a unor posibile soluții din interiorul acestor minorități. Prin aceasta, manifestarea ProEtnica vine în întâmpinarea aderării României la structurile europene și implicit la crearea unui cadru social, cultural și politic ce recunoaște și încurajează diversitatea etnică și națională. « ProEtnica se distanțează de definiția unui festival folcloric și poate fi caracterizat ca un adevărat ansamblu de evenimente culturale care încearcă să reflecte cât mai complet și mai adecvat complexitatea vieții minorităților naționale din România » a spus Volker Reiter, directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara.

Pornind de la 2004

În urma unei evaluări a proiectului derulat în 2004 se vor stabili liniile generale din structura festivalului, se vor discuta ofertele concrete de program venite din partea minorităților naționale participante și temele pentru secțiunea de dezbateri. Modul de desfășurare de anul trecut va fi un punct de reper și pentru materialele de promovare a festivalului. Organizatorii vor stabili principalele puncte ale publicației care va fi editată și distribuită în cadrul festivalului și vor definitiva aspectele organizatorice și de logistică ale acestui eveniment. «Vom concepe edita și tipări un afiș de prezentare a festivalului, prin care vom asigura mediatizarea acestui eveniment. Distribuirea materialelor publicitare, afișele, transmiterea comunicatelor de presă și utilizarea paginii web a festivalului vor ajuta la o cunoaștere exactă a ceea ce va însemna ediția din anul acesta » a mai spus Volker.

O săptămână de voluntariat

Cu o săptămână înainte de a avea loc festivalul, un grup de voluntari din partea minorităților naționale participante vor sosi la Sighișoara și vor asigura legătura între Centrul Educațional Interetnic Pentru Tineret și participanți. Vor fi puse la punct toate problemele legate de cazare, masă, program. De asemenea, cei 20 de jurnaliști din cadrul comunităților participante vor stabili coordonatele publicației AGORA și vor începe conlucrarea pentru realizarea celor patru numere. Aceștia se vor întruni după terminarea festivalului în cadrul unui seminar și vor realiza un număr final, de concluzie al AGOREI, publicația festivalului, sub formă de broșură. Publicația va cuprinde și date despre minoritățile naționale participante la festival, date demografice, tradiții, sărbătorile mai importante din fiecare an, rețete, obiceiuri specifice.

88.000 euro pentru ProEtnica 2005

Bugetul alocat evenimentului din acest an este de 88.000 euro. Pe parcursul desfășurării proiectului se va concepe un site web, se vor edita, tipări și distribui materiale reprezentative pentru participanți, 800 de afișe și 5000 flyere. Alte 3000 de broșuri vor sintetiza esența festivalului și impactul acestuia.

Pe parcursul a trei zile, publicul va fi expus la diverse forme culturale și de expresie, pe care cu siguranță nu le va uita foarte ușor.

Amalia VASILESCU

« „ProEtnica 2005” va fi o agoră a toleranței, înțelegerii și cunoașterii interetnice și reprezintă totodată un bun prilej de prezentare și punere în valoare a patrimoniului cultural al minorităților naționale din România. Festivalul reprezintă, totodată, un lobby pentru minoritățile naționale din România», Volker Reiter

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close