Expoziţii şi prezentări inedite la Conferinţa de Pedagogie Muzeală
Un mare număr de universitari şi specialişti din muzeele de ştiinţele naturii din România se întâlnesc în perioada 4 – 6 noiembrie, la Târgu – Mureş, într-un schimb de experienţă aflat la a IV-a ediţie. Conferinţa naţională de pedagogie muzeală decurge sub denumirea „Realizări şi perspective în domeniul pedagogiei muzeale în muzeele cu specific de ştiinţe ale naturii din România” şi cuprinde, alături de lansări de volume, expoziţii, comunicări ştiinţifice şi experimente inedite.
Două lansări
Inedită este şi expoziţia „Vedete din colecţii mureşene” vernisată în cadrul Conferinţei şi cu siguranţă atelierul demonstrativ de pedagogie muzeală „Descoperă mineralul” şi „Ce ne povestesc fosilele”, prezentate de către reprezentanţii Muzeului Naţional de Geologie din Bucureşti care, ca element inedit, au realizat şi simularea unei erupţii vulcanice. Şefa secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Judeţean Mureş, Daniela Botoş, a precizat că printre temele abordate la conferinţă se numără valorificarea patrimoniului muzeal în funcţie şi de programa şcolară cu asigurarea unei oferte educative alternative sau complementare celei realizate în instituţiile de învăţământ, oferirea unei alternative de petrecere a timpului liber şi modalităţi de atragere a unor noi categorii de public. „În cadrul programului Conferinţei Naţionale de Pedagogie Muzeală vor fi prezentate acele programe educaţionale având la bază promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural, dedicate publicului larg, programe care s-au dovedit a fi de succes în anul 2015”, a explicat Daniela Botoş. Momente de vârf ale Conferinţei au fost şi cele două lansări, respectiv lansarea volumului trei al revistei „Pedagogie Muzeală”, dedicată specialiştilor şi profesorilor de profil, precum şi a volumului intitulat „Cartea de Colorat şi Învăţat „De Animalibus Musealis”. „Acestea valorizează eforturile de diversificare a ofertei editoriale a Muzeului Judeţean Mureş, asigurând totodată o mai bună vizibilitate a instituţiei”, a subliniat muzeologul mureşean.
Expoziţii de fluturi şi joacă la grădiniţă
Vizibilitatea precum şi popularitatea instituţiei de cultură mureşene sunt, în ultimii ani, într-o creştere exponenţială. Se datorează şi pedagogiei muzeale? „Este un domeniu nou apărut în România care valorifică plenar patrimoniul muzeal. Practic pune acest patrimoniu la dispoziţia directă a publicului într-o manieră deosebită, interesantă, care atrage şi formează”, a fost de părere şefa secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Mureş. În cadrul Conferinţei au putut fi urmărite interesante prezentări legate de patrimoniul ornitologic al Muzeului „Grigore Antipa”. Profesorul Colegiului „Papiu”, Petru Vasile Istrate, va susţine rolul elevilor în activitatea de investigare a florei şi faunei locale. Acesta are o îndelungată experienţă în domeniu, realizând împreună cu elevii mai multe expoziţii, printre care şi o spectaculoasă expoziţie de fluturi care a fost expusă recent în cadrul Zilelor Colegiului. Colaboratori la fel de activi ai Muzeului sunt şi grădiniţele mureşene. Reprezentantele Grădiniţei „Arlecchino”, Lucia Pop şi Zenaida Mărginean, vor dezbate ipostaza muzeului ca alternativă la activităţile de învăţare iar Georgiana Fechete de la Grădiniţa „Lumea Copiilor” va vorbi despre forma holistică, adică jucăuşă, de abordare a activităţilor din grădiniţă.