Uncategorized

A avea parte fără de carte

Cine are carte, are parte! Iată fraza cu care părinții (de bun-simț) ne îmboldeau spre studiu. Cu o enervantă insistență. Se pare, însă, că respectiva zicere, ca si bunul-simț, tinde să fie chestii perimate.

Două dintre evenimentele izbitoare ale săptămânii trecute au, în pofida tuturor aparențelor, un numitor comun. și nu de oricare. Prima întâmplare este legată de întoarcerea dosarului de urmărire penală a procurorului A. Lele la membrii de parchet (și de stat) care l-au întocmit cu știința urecheatului care se zgâiește la poarta nouă (sau veche). Cea de-a doua vizează o întrebare existențială nouă, față de cele cu care eram obișnuiți. Adicătelea, noua dilemă nu are de-a face nici cu cine a fost primul pe lume (oul sau găina) și nici cu poziția de ou al lui Columb. Ci, cu chestiuni contemporane de genul: cin’ să aibă moț? curca ori găina?

În primul rând, Înalta Curte a hotărât zilele trecute, în mod definitiv că urmărirea penală a acuzatului-procuror A. Lele este nulă. Așadar, nu face nici cât o ceapă degerată. Instanța supremă a constatat că parchetarii instrumentatori nu au fost în stare să respecte legea. Va să zică, din neștiință sau/și din rea-credință. Cu aceleași efecte dezastruoase. Cu peste 4 ani de măgării mascate sub denumirea de urmărire penală. Printre acestea, apelarea peste poate la serviciile serviciilor secrete, astfel cum a făcut-o fostul procuror general (T.Joița) în dosarul Lele, solicitând utilizarea mijloacelor specifice prin care să se treacă la urmărirea mai multor oameni care aveau cauze la instanțele din Bihor. și asta în dosarul lui Lele. Cu deja ultrauzitatul motiv, “securitate națională”, de parcă noțiunea asta s-ar vinde la pungă precum popcorn-ul.

Totodată, în cauză au fost activate și structurile de “informații și protecție” ale Internelor. În acest mod, toată viața familiei procurorului anchetat a fost pusă sub vizor, cu consecința facerii din țânțar armăsar și din căcat bici. Procurori din parchetul cel mare, nonșalant atașați regulilor antiprocedurale și-au permis tot soiul de abuzuri. Pentru că-și știau spatele încălzit de privirea protectoare a unor persoane din serviciile prietene. Schema este una știută. Din păcate, înfrățirea dintre anchetatori și serviciile secrete înspre terfelierea acuzatului pe toate planurile și încălcarea cu voioșie a prezumției de nevinovăție nu-i una izolată, în cazul Lele. Ci aproape că-i trendy.

În al doilea rând, tevatura cu raportul secret devenit public, în materie de strănuturi și febre păsărești, ne-a obligat să cugetăm profund. Iar dacă ne-a pus să gândim, înseamnă că a făcut o treabă bună, nu? Ziceam și eu… Adică, nu-i de colea să descoperi de unde vine, pe unde umblă și încotro se îndreaptă un virus. și asta în foarte puține ore. și fără lentile de microscop. și fără specialiști în microbiologie.

Conținutul raportului, calificat dur în mod negativ de către oameni cu reputată experință de analiști politici, mi-a amintit un banc din vremurile anterioare acestei autentice democrații… Cică un ascultător din fosta Uniune Sovietică întreabă: “Am auzit că lui Ivan Ivanovici i s-a dat o mașină Volga, drept răsplată pentru locul I obținut la întrecerea socialistă pe ramură. Este adevărat?”. Radio Erevan răspunde: “Este perfect adevărat, dar cu 3 mențiuni: 1. nu era Ivan Ivanovici, ci Piotr Petrovici; 2. nu era o mașină, ci o bicicletă și 3. nu i s-a dat, ci i s-a furat”. Tot astfel, viața ne-a arătat că puii din raport nu erau de curcă, ci de găină, că ei nu-s morți, ci-s bine, mersi și că nu au gripă aviară, ci eventual puțină diaree.

Pe lângă aerul de pamflet al acestor rânduri, dezarmantă este dezvelirea adevărului. și în cazul A. Lele și în cazul puilor cu 7 vieți. Adică, dezarmantă este (non-)calitatea secretelor ascunse sub pulpana “securității naționale”. Dacă astfel de afirmații sunt făcute într-un raport adresat președintelui țării și adus la cunoștința întregii nații, nu ne mai rămân multe de care să ne mirăm. Totuși, printre ele, continuăm să ne mirăm de posibilele dimensiuni ale luptei cu sistemul.

Andreea CIUCÄ‚

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close