A învins mafia?
Tocmai începusem se credem că se poate face curățenie în România, că fostul PNA nu și-a ratat întrutotul rolul idealist, niciodată funcțional, pentru care a fost creat. Că am depășit perioada în care PNA era strict utilizat ca o unealtă pentru rezolvarea unor conflicte interumane, economico-politice. Cu toate că, vorba unor cunoscători în ale dreptului, scandalul Năstase are și niscaiva conotații de răzbunare, ex-prim-ministrul nu este nicidecum vreun curățel al vieții politice, victimizat politic.
În două zile însă, niște mafioți ai lumii politice, mână în mână cu corupții din Justiție, respectiv de la Curtea Constituțională, au mai pus o piedică României în lupta împotriva corupților.
Așa se face că, în loc de demiși din sănătate, feudalii lumii medicale s-au întors mai puternici, mai curați, vorba vine, e drept, mai tupeiști.
Așa se face că, în loc de DNA, care să pună șaua pe demnitarii români, avem tot felul de parchețele care își dosesc atât de bine dosarele, încât nu le mai dai de urmă. Mai mult, ne întoarcem și la odiosul PNA, cu metehnele sale încremenite în perioada de prigoană comunistă și de aruncare în închisori fără un dram de judecată.
Iar, mergând mai departe, mai toate strădaniile de curățenie a unor șefi de instituții publice mi se par în acest context inutile, desuete. Iar pentru a da un singur exemplu, ce sens mai are lupta lui Ioan Nicolae Căbulea, șeful IPJ Mureș, cu corupția care i-a atins până în măduva oaselor pe ai săi subordonați? Ce rost mai au cursurile la care principala lecție predată este disciplina, adică interdicția de a bea în timpul orelor de program, de a absenta în scopuri pur personale etc. din Poliție, de la slujbă până la urmă, sau de a abdica de la responsabilitatea față de cetățenii care te plătesc? Nici unul aproape, atâta vreme cât instituțiile cu care colaborezi sunt doar niște marionete ale politicului, care se pot schimba printr-o simplă neridicare de mână pe motiv de absență. Nu-i așa, domnilor Frunda și Antonie? V-a fost teamă că DNA v-ar putea răscoli trecutul pe toate canalele de știri? Sau ce scuză veți inventa pentru absență? Că ați uitat de cei care v-au legitimat în Parlament, prea preocupați de recomandările în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, respectiv de transferul de primăvară la Partidul Democrat, inclusiv cu schimbarea statutului dacă trebuie?
M-am plictisit de politica de rahat românească, de inconsecvență, de oportuniști, de falși patrioți, de pseudo-interesați de viitorul nu al țării, un cuvânt prea abstract, ci al generațiilor ăstora cu un picior peste graniță.
M-am săturat să vorbim despre corupție, un cuvânt iarăși abstract, dacă nu avem corupți, și singura reacție să fie pumnul în gură sau audierea șefilor Justiției, pe motiv de insubordonare în fața unor “obiele” parlamentare.
Am obosit să aud sau să citesc texte despre transparență, atâta vreme cât principala noastră grijă este să furăm cât mai mult statul cât se mai poate sau să ne răsfirăm cât mai mult dosarele prin întreaga țară, departe de ochii iscoditori ai jurnaliștilor. Ah, că nu este, după cum auzeam, sănătoasă circoteca DNA, că ar dăuna imaginii, nu-i așa?, imaculate a politicienilor. Vreau să vă reamintesc că într-o țară normală, în Germania, nu în cangrenata noastră Românie, procurorul din Koln a ieșit în toată mass-media să anunțe anchetarea a 150 de oficiali din administrația publică locală, plus a cinci șefi ai celei mai mari companii de distribuție, E.ON Ruhrgas. Și nu a mai protestat nimeni. Cu toate că, nu-i așa?, am putea broda zile în șir pe povestea cu prezumția de nevinovăție, aplicabilă, se vede treaba, numai hoților care strigă: “prindeți hoțul!”.
de Ligia VORO