Sanatate

A VI-a Conferință Națională de Tabacologie, la Târgu Mureș

foto 1 Secțiunea Tabacologie din cadrul Societății Române de Pneumologie a organizat, joi, 28 mai, la ora 12.00, în sala Grand a hotelului Grand, o conferință de presă cu tema ” Ziua Mondială fără tutun”, înscrisă în manifestările World No Tobacco Day 2015. Evenimentul a adus în prim plan problema fumatului în contextul European și la nivelul României și a fost marcat de prezența prof.dr. Florin Mihaltan, președinte SRP, dr. Ovidiu Butuc, manager Spitalul Clinic Județean Mureș, dr. Ioana Munteanu, președinte Secțiunea Tabacologie, dr. Corina Mărginean, coordonator al centrului STOP FUMAT Mureș, Cornel Radu-Loghin, director of Policy and Strategy European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Marius Eremia, președinte Asociația Aer Pur.

O șansă pentru 10 milioane de vieți

Potrivit OMS, creșterea taxei pe țigări cu 10% ar duce la o scădere a numărului de fumători cu 4% în țările bogate și 6% în restul. Această reducere ar duce la o scădere a numărului de fumători, la nivel mondial cu 42 de milioane și ar salva 10 milioane de vieți. Persoanele cu venituri mici sunt mai afectate de majorarea prețurilor, iar acestă creștere ar convinge mai mulți oameni săraci să renunțe la fumat, decât cei bogați. Companiile de țigări susțin că o creștere a taxelor ar duce la creșterea contrabandei cu țigări. Studiile realizate contrazic, însă, acest lucru.

foto4Contrabanda cu țigări

În deschiderea conferinței a luat cuvântul prof.dr. Florin Mihaltan, președinte SRP, care a atins delicatul subiect al contrabandei cu țigări. Potrivit IGPF, cele mai ” active” zone de contrabandă cu țigări sunt cele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina, unde sunt capturate aproape 40% din țigări. Contrabandiștii provin, de regulă, din Republica Moldova și România și s-au ales fie cu amenzi, fie cu dosare penale. Cele mai traficate mărci de țigări au fost L&M, Plugarul, Doina, Jin Ling, Ronson, Marble, Monte Carlo. Prin frontiera de Nord pătrund țigările de origine ucraineană, traficanții fiind organizați în grupuri infracționale, cu ramificații în străinătate, la frontieră și în interiorul țării. Ei trec baxurile de țigări peste frontiera verde, noaptea. În județele din sud-vestul țării au fost descoperite, în general, țigări de calitate medie și superioară, achiziționate din magazinele duty-free și transportate peste frontieră. În perioada 2008-2010, România a pierdut anual la buget între 500 de milioane de euro și un miliard de euro. 1 din 10 țigări consumate la nivel mondial provin din comerțul ilicit cu țigări. Conform estimărilor Comisiei Europene la nivel de UE se pierd anual 10 miliarde de euro. În noiembrie 2012 a fost încheiat primul protocol OMS-FCTC de eliminare a comerțului ilicit de tutun la nivelul întregii comunități internaționale.

O lume cu aer curat

” Despre parteneriat medical- o soluție spre o lume fără fumat” a vorbit Ioana Munteanu, președinte Secțiunea Tabacologie. Obiectivele secțiunii sunt necesitatea acordării asistenței medicale specializate fumătorilor, pregătirea specialiștilor în domeniu, realizarea de parteneriate de colaborare cu alte specialități, universități și asociații medicale și de pacienți.

Medicație și consiliere gratuită

În cadrul programului „Stop Fumat” se oferă medicaţie şi consiliere gratuită, nu este necesar bilet de trimitere de la medicul de familie şi nici ca fumătorul în cauză să fie asigurat. Pentru tratamentul medicamentos sunt eligibile doar persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Preponderența femeilor fumătoare este aproximativ egală cu cea a bărbaților, care doresc să abandoneze fumatul. Preponderența fumătorilor căsătoriți care doresc să renuța la fumat este mai mare decât a celor necăsătoriți. Începând cu anul 2007, adresabilitatea la Centrul STOP FUMAT din Târgu Mureș coordonat de dr. Corina Mărginean, a crescut progresiv, iar procentul celor care au reușit să renunțe la acest viciu în urma tratamentului, depășește rezultatele publicate în revistele de specialitate.

Rolul femeii în lupta anti-fumat

Cea de-a VI-a Conferință Națională de Tabacologie, care se desfășoară la Târgu Mureș în perioada 28-30 mai sub egida ” Rolul femeii în limitarea fumatului-asumare, cauzalitate și impact”, prezintă semne sensibile și abordări inedite precum Tabagismul la sexul feminin o altă formă de exprimare?, Impactul fumatului activ și pasiv al gravidei asupra copilului, Femeile din România și renunțarea la fumat: abordări psihologice în cadrul programului STOP FUMAT; Abordarea ” controlului tutunului” din perspectiva drepturilor omului; Fumatul la mâna a treia și implicațiile sale ” medico-sociale”; Consilierea fumătorilor pe filiera părinți-copii; Țigara eșectronică-substitut sau factor de risc; Abordarea cognitiv-comportamentală în renunțarea la fumat la femei.

Parteneri în aceeași tabără

Deschiderea conferinței are loc în ziua de joi, 28 mai, la ora 18.00, în sala de ședințe a Consiliului Județean Mureș. Invitații de onoare sunt Florin Buicu, deputat, Ciprian Dobre, președinte Consiliul Județean, dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș, dr. Dorin Florea, primarul orașului Târgu Mureș, prof.dr. Horațiu Suciu, președinte Colegiul Medicilor Mureș, dr. Ovidiu Butuc, manager Spitalul Clinic Județean Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei rector UMF, dr. Claudiu Puiac, manager SCJU, Ioana Roman, consilier local și reprezentantul Agenției Naționale Anti-Drog. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean Mureș, Consiliul Județean Mureș, Colegiul Medicilor Mureș, UMF Târgu Mureș și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașe și asistenților medicali din România, filiala Mureș.

Fumătorii la ”mâna a doua”

În prezent, 6,4 milioane de români fumează fără să-și aprindă o țigară, ci doar inhalând fumul pe care îl expiră, nepăsători, fumătorii. Ei sunt așa numiții ” fumători la mâna a doua”. Pentru adulți, fumatul la mâna a doua dublează riscul de a dezvolta un sindrom anxios sau bronhopneumopatie cronică obstructivă și crește cu 40% riscul de îmbolnăvire prin cancer pulmonar. Un procent de 78% dintre copiii europeni sunt expuși fumatului pasiv, iar dintre aceștia, 86% sunt expuți în spațiul public. În ultimii 20 ani, în România numărul femeilor fumătoare s-a dublat aproape, atingând 21,9 % în 2009, cu maximă reprezentare în perioada de vârstă fertilă.

În timp ce în România încă se vorbește despre diminuarea consumului de tutun, la nivel internațional are loc o schimbare de optică, schimbare care aduce în discuție sfârșitul definitiv al tabagismului și conduce la apariția primei generații fără tutun. Mesajul acestui congres este de a crește nivelul de conștientizare asupra riscurilor consumului de tutun, creșterea numărului de persoane care nu încep să fumeze și a celor care se lasă de fumat, dar și să asigure protecția fumătorului pasiv. Cea mai ușoară cale spre o viață sănătoasă este varianta prin care alegem să nu fumăm, dar sănătatea nu e o cauză pierdută nici pentru fumători, dacă aceștia înțeleg riscul la care sunt expuși.

Un singur viciu, 600.000 de victime

Este esențială abordarea complexă, multidisciplinară și în etape succesive a acestui tip de patologie extrem de răspândită și insuficient denominată ca și gravitate. Fumatul pasiv este inhalarea involuntară a fumului de tutun produs de un fumător. Conform datelor OMS, anual 600.000 nefumători mor în urma bolilor provocate de fumatul pasiv. Importanța efectelor fumatului pasiv rezultă din faptul că sunt implicate un număr mare de persoane, nu există un nivel de siguranță al expunerii la carcinogeni și crește riscul de îmbolnăvire în populația generală. Cele mai expuse categorii la fumatul pasiv sunt gravidele și copiii. Efectele fumatului pasiv la gravide sunt reprezentate cel mai frecvent de malformații congenitale, nașteri premature, greutate mai mică (200-300 grame) a copiilor la naștere, creșteri tensionale la nou născut, avort spontan.

Amalia VASILESCU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close