Politic

Acasă în UE

Firmele importante din domeniul IT&C au avut ocazia ca, timp de două zile, să le prezinte companiilor târgumureșene situația și posibilitățile pieței autohtone, fiind important ca aceste companii să cunoască noutățile domeniului, diferitele soluții inovatoare, respectiv serviciile care le pot înlesni activitatea de fiecare zi.

În organizarea Fundației pentru Management în Administrația Locală, cu sprijinul Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor între 5-6 octombrie 2006 a avut loc la restaurantul Blue Pearl din Târgu Mureș conferința de afaceri “Acasă în UE – IT&C”, cu tematica “o dezbatere despre tehnologiile de care ne vom lovi în viitorul apropiat în domeniul IT și Comunicații”, după cum a subliniat Kerekes Gabor, președintele Fundației (pentru Management în Administrația Locală). Scopul major al conferinței a fost ca firmele importante din domeniul IT&C să prezinte pentru companiile târgumureșene situația și posibilitățile pieței autohtone, fiind important ca aceste companii să cunoască noutățile domeniului, diferitele soluții inovatoare, respectiv serviciile care le pot înlesni activitatea de fiecare zi. Conferința s-a dorit o mână de ajutor pentru cei care vor soluții care slujesc și mai accentuat în pragul Uniunii Europene pentru a ține pasul cu cerințele și sistemele tehnice ale lumii actuale. Prin prelegerile oferite, reprezentanții companiilor prezente au accentuat posibilitățile de outsourcing oferite de aceste firme, pentru ca utilizatorii finali să aibă șansa de a integra soluțiile de afaceri existente și prezentate în activitatea de fiecare zi, conform profilului firmei. La conferință au fost invitate câteva firme din domeniul IT&C din Ungaria, companii recunoscute pe plan european, organizatorii dorind să ofere ocazia excelentă pentru ca firmele din cele două țări să exploreze acele posibilități de pe piață care pot servi ca bază pentru o colaborare viitoare.

E-guvernare, un mijloc de eficientizare

Conferința “Acasă în UE – IT&C” a fost deschisă de prezentarea ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Nagy Zsolt, care a vorbit despre e-guvernare și cum poate ajuta mediul IT eficientizarea administrației publice. “E-guvernarea se dorește a fi o unealtă pusă la dispoziția cetățenilor pentru a-i aduce mai aproape de administrația publică, fiind un mijloc nu un scop în sine. Prin e-guvernare dorim să creăm o unealtă care să ne ajute să combatem birocrația și să eficientizăm sistemul administrativ”, a spus Nagy Zsolt.

Ministrul a vorbit despre inițiativele luate în domeniul guvernării electronice și cum anume au influențat acestea serviciile oferite. Printre exemplele date se numără Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care a fost premiat pe plan european și a fost implementat în concordanță cu noua lege a achizițiilor publice, Formularul Unic pentru cererile din domeniul administrației publice, Sistemul de Distribuire a Elevilor în Licee, sistem controversat, dar care a eficientizat semnificativ procedura și Aplicațiile de plată Electronică a Taxelor și Impozitelor Locale. “Am reușit să dezvoltăm și să implementăm aceste soluții pentru a oferi servicii performante, totuși întâmpinăm anumite probleme, mai ales din cauza numărului mic de utilizatori. Din această cauză nu putem verifica eficiența reală a acestor soluții și nici nu ne putem aștepta la o dezvoltare ulterioară a soluțiilor”, a continuat Nagy Zsolt. Ca proiecte ministrul Nagy a vorbit despre Ghișeul Virtual de Plăți, sistem care este gata din luna februarie a anului curent, dar în lipsa unei legislații corespunzătoare nu poate fi implementat corespunzător, în prezent acesta fiind activ doar pentru plata amenzilor de circulație. Extinderea SEN (Sistemul Electronic Național) este și ea una din prioritățile MCTI, dorindu-se continuarea standardizări și creșterea disponibilității acestui sistem în teritoriu, ministrul ridicând însă problema lipsei de soluții. “Informatizarea administrației publice înseamnă mai mult decât infrastructură fizică – înseamnă educație și soluții. Modernizarea admininistrației publice înseamnă regândirea întregului proces de lucru”, a subliniat ministrul. Nagy Zsolt a vorbit și despre posibilele avantaje ale e-guvernării prin prisma integrării în Uniunea Europeană, în special despre Visa Online. “Dorim să implementăm un sistem Visa Online, în momentul întegrării pentru a facilita populației accesul la vize pentru țările din UE”, a comentat ministrul. Un proiect foarte interesant al MCTI este crearea site-urilor pentru administrațiile publice locale, rezultat al studiului cu privire la stadiul electronizării serviciilor publice locale, eData. “Rezultatele studiului au arătat că, din comunele din România, numai 12 la sută au site propriu, iar dintre orașe aproape 75 la sută. Situația este mai bună la orașele reședință de județ, la consiliile locale și județene, care au, în proporție de 100 la sută, un site propriu. Pentru a rectifica această anomalie am demarat un proiect în această toamnă, iar în prezent suntem în faza de contractare a firmelor care se vor ocupa de partea IT. Sperăm ca până la sfârșitul anului vom începe implementarea și până la finele lui 2007 să ajungem la o proporție de comune cu site-uri proprii de 40 la sută”, a declarat Nagy Zsolt.

Ministrul a ținut să amintească sprijinul oferit de Austria, în domeniul e-guvernare. “În majoritatea proiectelor demarate de MCTI am urmat exemplul Austriei, de la care am obținut și un ajutor logistic în domeniul e-guvernare. Exemplul Austriei este unul elocvent, în anul 2001 din 15 țări UE care implementau conceptul de e-guvernare Austria se situa pe locul 14, iar în 2005-2006 Austria a ocupat locul întâi pe această listă”, a încheiat Nagy Zsolt, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.

Flat World – o lume în care distanța nu mai contează

Mihai Tudor (foto), directorul general al IBM România, a vorbit în timpul conferinței “Acasă în UE – IT&C” despre subiectul economiei globalizate, ca un preambul la soluțiile oferite de IBM pentru companiile din România care doresc să fie competitive pe această piață mondială. “Conceptul de Flat World – o lume în care distanța nu mai contează, este de fapt temeiul economiei globale, o economie în care succesul este capacitatea companiilor de a competiționa pe piață, și în care economia unei țări poate să crească în ritmul altor economii, și nu neapărat în detrimentul acestora”, a subliniat Mihai Tudor. Directorul IBM România a prezentat succint și conceptul de globalizare pentru care companiile trebuie să treacă printr-o transformare. “Companiile trebuie să se schimbe pentru a supraviețui pe o piață mondială. Liderii de azi sunt sub presiune să inoveze pentru a satisface clienții. Inovații ca și concept de idee nouă sau idee existență implementată în moduri total diferite care duc la modificări substanțiale”, a continuat Tudor.

Care sunt șansele companiilor românești pe piața UE? Această a fost o întrebare la care directorul general IBM a încercat să răspundă și să ofere o soluție prin oferta IBM România. “Tehnologiile apărute în ultima perioadă schimbă mult ecuația succesului, avantajul pe care companiile mari și l-au creat prin ani de experiență în domeniu este mult restrâns de soluțiile oferite în ziua de azi, prin care companiile autohtone vor reuși să supraviețuiească și chiar să fie competitive pe piața europeană și mondială. Câștigători nu vor fi cei care au toate soluțiile, ci companiile care pun întrebările potrivite, care creează oportunități”, a încheiat Mihai Tudor.

IBM și-a început activitatea în România, încă din anul 1967, când oferea produse de procesare date. Din anul 1994, IBM România a început să demareze proiecte de integrare și transformare de business, prin implementare SAP, pentru guvernul român și pentru unele din cele mai mari companii din România, Tarom, BCR, Raiffeisen Bank sau Electrica. Pentru guvernul român, IBM a implementat soluții educaționale și internet pentru Ministerul Educației, soluții de management al finanțelor pentru Ministerul Finanțelor sau soluții pentru arhivarea documentelor pentru Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Radu MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close