Religie Cultura

“Aferim!”, premieră de gală la Cinema “Arta”

2-aferimFilm istoric românesc cu tente de western, la Târgu-Mureş

Unul din cele mai așteptate filme româneşti al anului, “Aferim!”, lungmetraj proaspăt premiat la Festivalul Internațional de la Berlin cu “Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie, trofeu acordat lui Radu Jude, va avea o dublă premieră de gală la Târgu-Mureș în prezența echipei.

Evenimentele sunt programate sâmbătă, 14 martie, de la ora 18.00, respectiv 20.30, la Cinema “Arta”, acolo unde târgumureșenii vor avea parte de două proiecții speciale în prezența actorilor Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Alexandru Dabija, a co-scenaristului Florin Lăzărescu, precum și a altor membri ai echipei.

“Lecţie aspră de istorie”

Proiect cinematografic de amploare, “Aferim!” în regia lui Radu Jude este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma). Scenariul este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul este realizat de Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia este semnată de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanța Vintilă-Ghițulescu şi producător Ada Solomon.

Din distribuție fac parte: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu. „The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept „o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, grație aspectului său uimitor, subiectului actual și scenariului surprinzător de amuzant”. Revista „Variety” a considerat, la rândul său, că “Aferim!” este cel mai reușit și cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, și a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de „jocurile de putere și de „umilințele” la care oamenii se supun reciproc. “Aferim!”  e o incursiune “excepțională și extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat și furios”.“Aferim!”, înseamnă „Bravo!”, continuă criticul Jay Weissberg, „un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului”, susţin reprezentanţii casei de producţie Hi Film, prin intermediul unui comunicat de presă.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close