Sanatate

183.000 de pneumonii şi infecţii respiratorii în 2014

1-raport dspConducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Mureş, serviciu public deconcentrat, cu personalitate juridică subordonat Ministerului Sănătăţii, reprezentand autoritatea de sănătate publică la nivel local, şi-a prezentat, recent, raportul de activitate pe anul 2014.

Documentul este structurat în 126 de pagini şi poate fi lecturat pe site-ul instituţiei, www.aspms.ro, şi prezintă informaţii referitoare la principalele activităţi derulate în domeniile specifice de activitate: supravegherea în sănătatea publică, controlul în sănătatea publică, în domeniul programelor naţionale şi asistenţei medicale, activitatea financiar-bugetară, activitatea de resurse umane, activitatea de relaţii publice, avizări şi autorizări şi activitatea statistică.

Trei cazuri de meningită meningococică

Un subcapitol interesant se referă la boli transmise pe cale aeriană, una din acestea fiind meningita meningococică. Potrivit raportului, în anul 2014 au fost raportate trei cazuri suspecte de meningită meningococică, din care două au fost confirmate etiologic serogrup B şi un caz probabil confirmat clinic: un sugar în vârstă de două luni, din mediul urban cu evoluţie clinică favorabilă confirmate etiologic serogrup B, un copil de trei ani, de sex masculin, din mediul rural, fără colectivitate, cu evoluţie clinică favorabilă confirmate etiologic serogrup B şi un copil de şapte ani, de sex masculin, din mediul rural, cu colectivitate, confirmat clinic, cu evoluţie letală. “În toate cazurile s-a efectuat chimioprofilaxia contacţilor de familie”, a precizat dr. Adrian Vasile Mureşan, directorul executiv al DSP Mureş.

Niciun deces cauzat de varicelă

În ceea ce priveşte varicela, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2014 au fost raportate 1.658 de cazuri din care 931 (56%) din mediul urban şi 727 (44%) din mediul rural. “89% din cazuri au fost înregistrate în trimestrele I, II, IV. Grupele de vârstă cele mai afectate sunt 5-9 ani – 479 de cazuri, 10-14 ani – 312 cazuri. Din cele 1.658 de cazuri, 23 au necesitat spitalizare, nouă cazuri având complicaţii. Nu au fost înregistrate decese”, a subliniat dr. Adrian Vasile Mureşan.

Cinci decese prin gripă

În cadrul supravegherii de rutină a gripei, infecţiilor acute respiratorii şi a infecţiilor respiratorii severe, pe parcursul anului trecut au fost raportate 137.541 de cazuri de infecţii acute a căilor respiratorii superioare, 9.196 de cazuri de pneumonii virale şi 37.131 de cazuri de infecţii acute a căilor respiratorii inferioare, repartiţia cazurilor fiind aproape egală în mediul urban şi rural. “Au fost înregistrate cinci decese prin gripă confirmat cu laborator, patru cazuri între 40-50 ani confirmat cu virusul tip A subtip H1 pdmo9 şi un caz la 62 ani confirmat cu virusul tip A subtip H3. Fiecare caz a avut în antecedente una sau mai mulţi factori de risc şi nu au fost vaccinaţi cu vaccin gripal”, a menţionat directorul executiv al DSP Mureş.

482 de cazuri de hepatită

În ceea ce priveşte bolile prevenibile prin vaccinare, în anul 2014 au fost raportate şi investigate cu laboratorul 473 de cazuri de hepatită virală A, din care 436 confirmate, 285 (65,36%) de cazuri provenind din mediul rural şi 151 (34,64 %) din mediul urban. “Grupele de vârstă cele mai afectate au fost: 5- 9 ani cu 154 de cazuri şi 10-14 ani cu 97de cazuri. Cazurile au apărut sporadic şi în focare în comunităţi de rromi în mediul rural, în condiţii

igienico-sanitare foarte precare şi în colectivităţi de copii”, a arătat dr. Adrian Vasile Mureşan.

În cadrul aceluiaşi raport, se face referire şi la hepatita virală acută B, fiind raportate şi confirmate opt cazuri, cinci în mediul urban şi trei în mediul rural. Toate cazurile au fost raportate la adulţi cu vârsta de 25 şi 45 ani şi sunt nevaccinate. La două din cazuri, contacţilor de familie li s-au administrat vaccin hepatitic B adult. Din cei opt bolnavi au avut în antecedente factori de risc: doi au călătorit sau trăit în străinătate, Italia şi Spania, şi unul a trăit în străinătate cu mai mulţi parteneri”, a precizat directorul executiv al DSP Mureş.

Totodată, pe parcursul anului trecut a fost înregistrat un caz de hepatită virală acută C, raportat şi confirmat la o bolnavă în vârstă de 58 ani, menajeră în Ungaria.

Boala Lyme, la doi pacienţi

Judeţul Mureş nu a fost ocolit nici de zoonoze, în 2014 fiind raportate şi investigate cu laboratorul cinci cazuri de Boală Lyme, din care două confirmate serologic: unul la un copil de sex feminin, în vârstă de opt ani, din mediul urban, şi unul la un adult de sex feminin, în vârstă de 60 ani, din mediul urban, Borrelioză Lyme cronică.

Patru cazuri de botulism

În cadrul aceluiaşi raport, au fost trecute în revistă şi cazurile de boli transmise prin alimente, apă sau mediu, dintre acestea remarcându-se patru cazuri raportate, investigate şi confirmate de botulism cu toxină botulinică tip B prezentă.

Unul din pacienţi este un adult în vârstă de 31 ani, de sex masculin, din mediul rural, zilier. “Bolnavul cu condiţii igienico – sanitare precare a consumat carne de porc şi preparate de carne, prelucrate în gospodărie proprie. Evoluţia sub tratament a fost net favorabilă. La cele patru probe de alimente recoltate, toxină botulinică absentă. Alimentele suspecte aflate la domiciliu au fost blocate de către DSP – DSV”, a afirmat dr. Adrian Vasile Mureşan

Un alt caz a fost înregistrat la un adult în varstă de 48 ani, de sex masculin, din mediul rural, de profesie preot. “Bolnavul cu

condiţii igienico – sanitare bune a consumat carne de porc prăjită păstrată în untură la borcan, preparată în luna decembrie 2013 în gospodăria proprie. Carnea de porc astfel păstrată a fost consumată în totalitate. Evoluţia sub tratament specific a fost net favorabilă. Cei patru contacţi de familie consumatori de alimente sunt sănătoşi”, a arătat directorul executiv al DSP Mureş.

De asemenea, au mai fost înregistrate două cazuri la doi adulţi din judeţul Harghita în vârstă de 47 respectiv 21 de ani, de sex masculin, din mediul rural, muncitori sezonieri în Germania. “Bolnavii au consumat în Germania, în localitatea Fulda, crenvurşti în conservă cumpărat în magazinul Kaufland şi cârnaţi afumaţi preparaţi în gospodăria proprie. Formă clinică uşoară în ambele cazuri, evoluţia sub tratament a fost favorabilă”, a precizat dr. Adrian Vasile Mureşan

53 de cazuri de sifilis

În raportul DSP Mureş pe 2014 se face precizare şi la maladiile cu transmisie sexuală, în decursul anului trecut fiind declarate 53 de cazuri de sifilis din care şase la gravide şi două cazuri de gonoree. “Pentru depistarea sifilisului au fost testate 253 gravide, cu zece rezultate pozitive. Din cele zece depistate cu serologie pozitivă, toate au fost tratate gratuit. În cee ace priveşte depistarea şi investigarea cazurilor de sifilis congenital la nou-născutul viu, pentru depistarea sifilisului congenital au fost testate 37 de cupluri mamă-nou născut – faţă de 20 cupluri testate în anul 2013. În toate cazurile rezultatele au fost negative. Nu au fost declarate cazuri de sifilis congenital la nou-născut viu”, a subliniat dr. Adrian Vasile Mureşan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close