Educatie

Armata consumatorilor conştienţi, în creştere

liga 01613 a fost o cifră norocoasă miercuri, 11 martie, la Colegiul Economic „Transilvania”. Cifra a purtat noroc cel puţin celor 13 elevi participanţi la faza locală a concursului „Alege!Este dreptul tău!”, dedicat Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, celebrată în fiecare an în data de 15 martie.Cifra 13 a avut însă o semnificaţie în plus, anul acesta fiind a XIII-a ediţie a Concursului Naţional organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, în colaborare cu Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Mureş.

Consumatori conştienţi, doar prin educare

Motivul pentru care acest concurs a supravieţuit atâtor ediţii este unul foarte real, fiecare cetăţean, în calitatea sa de consumator, are drepturi, iar pentru ca să le poată pretinde, trebuie în primul rând să le cunoască. Elevii fiind o categorie foarte numeroasă de consumatori, una care, fără informaţiile corecte, este cea mai de uşor de dus în ispită, un astfel de concurs provoacă la cunoaşterea drepturilor pe care consumatorii le au. Au şansa de a deveni consumatori conştienţi, să-şi educe în multe cazuri şi proprii părinţi şi, aşa cum s-a întâmplat datorită temei din acest an, de a-şi forma nişte deprinderi sănătoase de viaţă. Tema concursului din acest an, propusă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor fiind „Dreptul consumatorilor la hrană sănătoasă”, o temă altfel foarte dezbătută pe tot internetul, a fost o provocare pentru copii să se documenteze, să reuşească să extragă din noianul de informaţii pe cele corecte şi să alcătuiască din acestea un eseu. A trebuit desigur să se pregătească şi teoretic, pentru că prima probă a concursului este în mod tradiţional un test probă scrisă pe teme de legislaţie, pentru care au aprofundat o bibliografie destul de stufoasă. Dificilă sau nu, cunoaşterea acestei bibliografii este cea care îi va ajuta în fapt să-şi cunoască drepturile. Iar dacă aceste beneficii ale concursului nu ar fi fost suficiente, participarea la un concurs este în esenţă o experienţă benefică, prin care se pot măsura, devin conştienţi de propriile atuuri şi învaţă să-şi stăpânească emoţiile şi să se menţină lucizi şi coerenţi în ciuda privirilor critice ale juriului. Critice dar şi binevoitoare privirile juriului care, prin întrebări bine punctate, au subliniat importanţa unor aspecte din eseele elevilor, corectând şi micile inextactităţi.

“Eşti ceea ce mănânci”

Marcela Achim, comisar şef adjunct la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, preşedinta juriului, a ţinut ca la faza superioară să acceadă cei mai buni elevi, care au dat dovadă pe lângă cumulul de cunoştinţe, de o atitudine pozitivă şi curajoasă, care au avut prezenţă de spirit şi originalitate. În urma eseului cu tema “Să învăţăm să ne hrănim sănătos” elevii au rămas cu siguranţă cu ceva, indiferent de calificare. Mai mulţi elevi au subliniat faptul că alimentele trebuie să fie combustibil pentru organism, şi nu un hobby. Ei au descoperit metodele prin care se pot înlocui în mod inteligent alimentele nesănătoase, poftite, cu variante la fel de gustoase, însă mult mai sănătoase. Andrei Oltean, din clasa a X-a, a susţinut importanţa cumpărăturilor inteligente. “Ce cumperi asta vei consuma”, a spus Andrei. Andrada Blaga, câştigătoarea din rândul celor de clasa a X-a, a declarat potrivit că “Eşti ceea ce mănânci”, subliniind în acelaşi timp echilibrul care trebuie să existe între aportul alimentar şi exerciţiul fizic. Câştigătorul categoriei clasei a XI-a, Doru Boţog, a fost chiar deosebit de original, informându-se pe cont propriu şi vorbind despre o boală a omului modern, diabetul zaharat de tip I, care apare de multe ori în urma unei alimentaţii nesănătoase. Iar un aspect subliniat de toţi participanţii a fost importanţa informării, a citirii etichetelor, a conştientizării conţinutului nutriţional, dar şi a consumării cu predilecţie a produselor locale. E drept că majoritatea elevilor au recunoscut că, din păcate, până acum cel puţin nu au practicat ceea ce tocmai au predicat la concurs. Cu toţii au susţinut însă că abia acum au conştientizat pericolele la care se expun şi au promis că o să şi respecte cele învăţate.

Edith VEREŞ

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close