Educatie

„Aktus Dramatikus”, cu Tiri Biri în turneu

Tiri Biri si Omul CurcubeuTiri Biri şi Uka Puka învaţă copiii să fie ascultători, să aibă încredere în ei şi să facă lucruri bune. Aşa au făcut şi pentru micuţii de la Grădiniţa „Manpel”, care i-au invitat ca să-l poate cunoaşte şi ei pe Omul Curcubeu. Şi cum adulţii au nevoie de explicaţii speciale, Tiri Biri şi sora lui, Uka Puka sunt Sergiu ( Marocico) şi Andreea, micuţa trupă de la „Aktus Dramatikus”, înfiinţată de actorul Irimie Pompei Pop în urmă cu câţiva ani. Un spectacol – cadou de 1 iunie. Cadou pentru copii, dar şi pentru părinţii acestora.

 Copilul participant activ

Chicoteli, mânuţe în aer, entuziasm şi mult-mult umor. Un spectacol realizat integral de cei de la „Aktus Dramatikus”, incluzând texte, decoruri, costume şi muzică, toate originale. Şi spumoase. Şi însoţite de discuţii. Din ce sunt făcuţi norii, de exemplu. Norişorii, cei care ascund poveştile magice au fost prinşi cu lasso-ul. Iar compoziţia acestora a stârnit discuţii. Au fost voci care au presupus că sunt făcuţi din fluturi. Logica cel puţin este incontestabilă. Ce noroc că Tiri Biri nu a fost pe fază. David a ghicit destul de repede că sunt făcuţi din apă. Şi uite-aşa, nor cu nor, poveste cu poveste, distracţia s-a dezlănţuit fără rezerve. Cum putem ridica norişorul înapoi pe cer? Cu avionul, cu balonul? Cum-necum, s-a rezolvat. Iar separarea copiilor pe grupe, o provocare demnă de prietena-vrăjitoare a Cenuşăresei. Şi desigur de Tiri Biri care a făcut faţă şi la această încercare. „La aceste spectacole, copilul nu este un simplu spectator. El participă activ. Îşi dezvoltă imaginaţia”, explică Tiri Biri, alias Sergiu Marocico.

Chicoteli si manute in aerCopii deschişi şi creativi

În ce priveşte pe „Aktus Dramatikus”, mai exact pe iniţiatorul acesteia, acesta consideră că rezultatele sunt evidente. „Copilul este mulţumit, învaţă ceva. Este mai deschis, mai sociabil, lucruri observate de educatoare şi de părinţi. Copilul pune mai multe întrebări. Devine mai curios şi mai imaginativ”, afirmă Irimie Pop, cunoscut de toată lumea drept „Adi”. Acesta şi este scopul Asociaţiei, şi scopul pentru care au fost înfiinţate şi mai multe grupe-cursuri, de teatru joc, de teatru terapeutic, de dans, şi se pare, pe viitor, şi de teatru în limba engleză. „Facem poveşti, facem tot felul de lucuri. Vom scoate chiar şi o carte cu poveştile create de copii în timpul cursului. Învaţă să se deschidă înspre noi oportunităţi, ceea ce nu prea se predă în şcoală. Încercăm să compensăm ceea ce lipseşte din sistemul de învăţământ”, spune Adi. Muncă în grup, creativitate şi curaj. Altruism şi distracţie. Toate în acelaşi timp. „Este vârsta la care ceea ce primesc rămâne pe toată viaţa. O să uite numele meu, o să-l uite pe Tiri Biri, dar nu şi ce au învăţat împreună cu noi”, crede Adi. În ce mă priveşte, am luat spectacolul ca pe un cadou care mi s-a cuvenit şi mie, de 1 Iunie. Şi Tiri Biri, să ştii că mai vrem chicoteli, şi norişori, fie ei din fluturi sau din orice altceva.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close