Sanatate

Al doilea anevrism cerebral tratat cu succes la Spitalul de Urgență

multidisciplinaritate si profesionalismÎn cursul dimineţii de 24 iunie 2015, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş, în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională, o pacientă de 33 de ani din Bistriţa a primit o noua şansă la viaţă. Ea a fost diagnosticată cu anevrism cerebral de vârf de arteră bazilară, declarat inoperabil neurochirurgical. După ce s-a adresat mai multor centre medicale din România, tânăra a beneficiat la Târgu-Mureş de un tratament modern, innovator, o tehnică minim invazivă, endovasculară, utilizând un dispozitiv implantabil cerebral, a doua de acest gen în România, prima realizându-se tot la Târgu-Mureş.

Intervenţia a fost realizată de o echipă multidisciplinară, coordonată de dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională, formată din neuro-radiologi interveţionişti, neurochirurgi şi medici de terapie intensivă.

În ziua de joi, 25 iunie 2015, de la ora 10.00, Sala de Protocol a SCJU Târgu Mureș a găzduit o conferință de presă pe această temă, la care au participat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, dr. Claudiu Ion Puiac, alături de echipa coordonată de dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională, formată din dr. Simona Retegan, medic primar terapie intensivă şi dr. Nicolae Gherasim, medic rezident neurochirurgie.

Pionierii acestui gen de intervenții

În prezent, costurile foarte ridicate ale îngrijirii pacienţilor sunt acoperite doar parţial de Casele de Asigurări de Sănătate. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sănătăţii a pus la punct un pachet de cinci Acţiuni Prioritare, menite să acopere deficitul de finanţare şi să asigure un tratament adecvat al pacientului de-a lungul întregului circuit, pre şi intraspital. ”Anul trecut, SCJU a fost inclus pe Axa prioritară  de accident vascular acut STROKE, program desfășurat sub egida Ministerului Sănătății. Din punct de vedere al intervenției clasice, pacienta de 33 de ani era considerată inoperabilă, refuzată în mai multe centre medicale din țară dar, spre onoarea mea, profesionalismul medicilor de la Târgu Mureș a reușit să rezolve acest caz, al doilea de acest gen în țară” a declarat Claudiu Puiac, manager SCJU. Prima operație de acest gen a avut loc tot la Târgu Mureș, la începutul acestui an, în colaborare cu dr. Ştefăniţă Dima, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti și dr. Lucian Mărginean, asistaţi de doi reprezentanţi ai companiei producătoare a dispozitivului.

Securizarea anevrismului

Procedura, care a durat aproximativ două ore, este o metodă minim invazivă şi a constat în navigarea, cu ajutorul unor catetere şi microcatetere, prin vasele de sânge, până la nivelul vasului afectat şi implantarea acestui dispozitiv ce asigură posibilitatea securizării anevrismului. Medicii au fãcut o puncţie în artera femurală a pacientei, au montat dispozitivul şi au scos anevrismul din circulaţie. Odată securizat acest anevrism a fost eliminat riscul unei hemoragii cerebrale ce ar fi putut fi produsă prin ruperea acestuia, cu consecinţe fatale asupra pacientei.

collageLucru manual în miniatură

”Dificultatea acestui anevrism era geometria și poziția lui la nivelul creierului, geometrie care implica originea unor vase foarte importante care trebuiau protejate, nu închise și ele, astfel încât să rămână patente, funcționale” a declarat dr. Lucian Mărginean. Acest lucru s-a reușit prin utilizarea unui dispozitiv relative nou apărut în tehnicile neuro-intervenţionale, utilizat la nivel mondial pe aproximativ 400 de cazuri, în aproape 10 ţări, respectiv Germania, Italia, Danemarca, SUA, Olanda, Polonia, Franţa, şi acum şi în România. Costul unui astfel de dispozitiv este de peste 5000 de euro, și a fost susţinut prin finanţare din Programul naţional de Radiologie Intervenţională.  Dispozitivul este un aliaj de nichel și titan, materiale bine tolerate de organismul uman, majoritatea dispozitivelor de acest gen sunt fabricate manual și presupune un flux continuu de 36 de ore, sunt extrem de fine, de până la 2 mm, pentru că medicii lucrează pe un cateter de grosimea unui vârf de pix sau a unui fir de păr.

Rolul unui medic anestezist

Prezența în echipă a medicului primar de terapie intensivă Simona Retegan, conturează foarte bine profesionalismul și modestia unui om care nu se consideră nici pe departe un erou. Foarte puțini dintre noi știm despre munca unui medic anestezist, avem multe necunoscute, puțină înțelegere și infinite așteptări. Doar a avea talent şi vocaţie este puţin, mai este nevoie de credinţă şi dragoste, ca un medic să reuşească acolo unde e nevoie de el. Nu știm unde începe treaba unui anestezist și unde se termină, nu ne-am întrebat niciodată câte emoții, frământări, stress și angoase îl copleșesc atunci când intră în sala de operații sau atunci când iese. Nu cântărim prea des locul ocupat de anestezist în echipa operatorie și nici ce s-ar întâmpla fără contribuția sa sofisticată, nu ne întrebăm prea des câte secunde are la dispoziție pentru a lua decizia de care este nevoie când ține o viață în mâini. Ceea ce face un medic anestezist este la granița dintre îndemânarea practică și flexibilitatea în gândire, la granița dintre a ști când să acționezi și când să lași organismul să reacționeze.

Aparținătorii se simt binecuvântați

Pentru pacienta de 33 de ani, mama unei fetițe de 3 ani, tratamentul endovascular era soluţia unică, alte metode terapeutice neputând fi abordate deoarece prezentau risc vital. ” Starea ei este bună, a fost la terapie intensivă, iar acum este la neurochirugie, vorbește și mănâncă, mulțumesc lui D-zeu! În momentul în care a debutat anevrismul, a avut stări de greață, dureri foarte mari de cap, tensiune mare, motiv pentru care am mers la Urgențe unde ni s-a recomandat să facem o tomografie la Cluj, și de acolo ne-au trimis la Târgu Mureș. Mulțumim foarte mult acestor medici extraordinari și le doresc multe realizări și în viitor” a declarat aparținătorul pacientei.

Târgu Mureș, centru pilot

Anual, 15 milioane de persoane din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral, din acestea aproape nouă milioane mor, cinci milioane rămân cu dizabilitate permanentă. La nivel mondial, AVC este a doua cauză de dizabilitate, după demenţă și este a doua cauză de deces la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Oamenii care dezvoltă anevrisme ale arterei bazilare au adesea, ca și factori de risc, tensiunea arterială crescută, diabet zaharat, boli de inimă, boli vasculare, fumatul și nivelurile ridicate de colesterol. Târgu Mureș este al treilea centru pilotdin țară unde accidentele vasculare cerebrale sunt rezolvate prin metoda intervențională, pacientul având toate șansele să se reîntoarcă la domiciliu aproape vindecat.

De cele mai multe ori, neuroradiologia intervențională este o alternativă la chirurgia tradițională, în care domină multidisciplinaritatea. Echipa este formată din trei tipuri de specialiști, radiologi, neurochirurgi și neurologi, care se completează, ce nu știe unul, știe celălalt, și invers.

” Caz de anevrism inoperabil este mult spus, totul este operabil, dar morbiditatea și riscul este mare în aunele cazuri, risc pe care nu și-l asumă nimeni, motiv pentru care trebuie să oferim o alternativă pacientului, respectiv tratamentul endo-vascular. Sunt neurochirurg în anul V de rezidențiat, am început să fac neuroradiologie și endovascular îmi place ceea ce fac și sunt convins că am multe de învățat de la colegii mei, care au o experiență vastă și profesionalism de necontestat” a declarat dr. Nicolae Gherasim, medic rezident neurochirurgie. Intervențiile cerebrale sau spinale prin interiorul vaselor de sânge au avantajul de a fi minim invasive, pacientul își poate relua activitatea în aproximativ patru zile de la intervenție.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close