Sanatate

Al Hussein Hussam: ”Prin SSCR, studenții se perfecționează cu tehnicile chirurgicale”

sscr poza 2Practica profesională reprezintă o necesitate în mediul universitar deoarece, cea mai mare provocare pentru o instituție de învățământ superior o reprezintă aceea de a garanta alinierea ofertei de studii cu cerințele pieței muncii. Potrivit unui studiu realizat pe 180 de participanți în decursul a 10 luni, absolvenții workshopurilor organizate de SSCR România au înregistrat o îmbunătățire cu peste 50% a abilităților practice și principiilor teoretice prezentate în timpul acestora. Despre activitățile organizate la nivel local ne vorbește Al Hussein Hussam, preşedinte SSCR, filiala Târgu Mureș.

sscr poza 1Rep: Ce este SSCR România?

A.H: Societatea Studențească de Chirurgie din România este o organizație non-guvernamentală, non-profit, înființată în anul 2003 cu scopul de a dezvolta metode de pregătire practică a studenților din centrele universitare medicale, prin intermediul evenimentelor științifice și a workshop-urilor organizate pe diverse teme. Ca bilanț al activitații de peste 10 ani, atât la centru, cât și în cele 7 filiale din țară, SSCR a pregătit aproximativ 13396 de participanți în cele 287 de workshop-uri totalizând peste 1400 de zile dedicate dezvoltării abilitaților practice în domeniul chirurgical și a manevrelor medicale de bază.

Rep: Cine susține financiar aceste activități?

A.H: Atât workshop-uri Basic cât și Advanced, la care se adaugă alte stagii și training-uri specifice fiecarei filiale, sunt organizate din taxe de participare, sponsorizări și donații. În ultimii ani, Societatea a cunoscut un real interes în rândul studenților și tinerilor medici, cererea de pregătire depășind oferta. În acest sens, am crescut și diversificat numărul de workshop-uri și activitați de la an la an, având astfel posibilitatea instruirii mai multor participanți, traineri, medici de mâine.

Rep: Care sunt realizările filialei Târgu Mureș, anul acesta?

A.H.: SSCR – Filiala Târgu Mureș a organizat anul acestaConferința ” Cancer mamar” : Noutăți în Diagnostic și Tratament ”, eveniment organizat în scopul de a reuni specialiști din mai multe centre universitare implicați în depistarea, diagnosticul și tratamentul cancerului mamar. Invitații cu deosebită experiență în acest domeniu au prezentat cele mai importante noutăți medicale pe care le aplică în practica curentă. Subiectele abordate în cadrul Conferinței au cuprins noutăți în ceea ce privește investigațiile imagistice specifice afecțiunilor mamare, atitudinea față de leziunile mamare infraclinice, chirurgia oncoplastică a sânului și diferite tehnici chirurgicale moderne folosite în afecțiunile mamare, modificările genetice legate de apariția și evoluția cancerului mamar, tratamentele sistemice de ultimă generație ale cancerului mamar, radioterapie high tech. În cadrul conferinței s-a discutat despre rolul depistării precoce, diagnosticării corecte și urmăririi post-terapeutice a pacientelor.

Rep: Credeți că sunteți model și pentru alte centre universitare din țară?

A.H: La sfârșitul lunii aprilie, cu ajutorul nostru și a celor din București, studenții din Sibiu și-au deschis și ei, o filială a lor, din dorința de a creşte şi diversifica numărul de workshopuri şi activităţi și de a instrui cât mai mulți participanți.

Rep: Cum intră studenții în contact cu tehnicile chirurgicale avansate?

A.H.: Workshop-ul ”Advanced Surgical Techniques” este organizat cu scopul de a oferi posibilitatea studenţilor să intre în contact cu tehnicile chirurgicale avansate , contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu. Cursanţii se vor familiariza cu manevre de bază în domeniul chirurgical, precum și cu tehnicile avansate de semiologie chirurgicală, practicate pe manechine specifice și pe material biologic.Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru și beneficiază de instrumentar chirurgical și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de către instructori și proiectate în timp real odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce apoi fiecare manevră sub îndrumarea instructorilor asistenți, insistându-se până ce acestea sunt deprinse.

Rep: Ce alte specializări vizează workshop-urile?

A.H: ”Advanced Orthopedics and Traumatology Surgical Skills” este un workshop ce oferă studenților posibilitatea să intre în contact cu ortopedia și traumatologia , contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu. Cursanţii se familiarizează cu tehnicile de imobilizare gipsată, etapele realizării unei orteze, cu diverse tehnici de osteozinteză, precum și cu tehnicile de tenorafie specifice tendonului ahilean.

Rep: Ce activitate au studenții din anii preclinici?

A.H: ”Knots & Sutures” este un workshop ce oferă studenților la medicina din anii preclinici, ocazia de a se familiariza cu instrumentarul chirurgical, de a învăța în mod corect efectuarea unui nod chirurgical, proceduri chirurgicale elementare, incizii, suturi, noțiuni de managementul plăgii, totul într-o manieră profesionistă. Workshopul are o componentă teoretică susținută sub forma unor prezentări Powerpoint, și o importantă componentă practică constând în succesiuni de demonstraţii realizate de instructorul principal ale cărui indicaţii vor fi urmate pas cu pas de către cursanţi la mesele de lucru. La finele cursului practic participanții susțin un test practic de evaluare în urma căruia obțin un punctaj.

Rep: Cum atrageți studenții de la Medicină Dentară?

A.H: ”Flaps & Sutures” este un alt workshop organizat de noi, are ca scop motivarea și îndrumarea studenților facultăților de medicină care doresc să se îndrepte spre o carieră în domeniul chirurgiei orale și maxilo faciale sau care vor să-și însușească noțiuni cu privire la mica chirurgie, fiind incluse suturile în urma extracțiilor și a intervențiilor parodontale.Medicina este grea, dar foarte frumoasă. Trebuie să înveţi mult, dar rezultatele nu vor întârzia să apară, să ştii că poți salva oameni şi aceştia îţi sunt recunoscători, este o satisfacție ce nu are termen de comparație.

Amalia VASILESCU

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close