Uncategorized

Alpina Reghin falimentara

Nu mai putin de 600 de angajati vor ramane pe drumuri în urma disponibilizarilor în masa ce sunt produse de falimentul Alpina Reghin. Prin aceste concedieri colective rata somajului se va dubla in Reghin. Sindicatul ameninta cu repercusiuni si chiar cu proteste in strada. Primarul nu are solutii.

În dimineata zilei de 6 noiembrie patronatul societatii S.C Alpina S.A s-a întîlnit pentru a stabili ce se va întîmpla cu aceasta societate. În data de 31 octombrie la ora 13.50 la Fabrica de încaltaminte S.C.Alpina S.A, corporatia Stylmex Industry, si-a oprit productia ceea ce va duce la concedierea a aproximativ 600 de angajati, care au fost trimisi acasa fara prea multe explicatii. Li s-a comunicat de sus ca o parte dintre ei vor merge în concediu de odihna, altii în concediu fara plata, iar o alta categorie în somaj tehnic pe o perioada de doua saptamani. Liderul de sindicat al fabricii, Vasile Galatean nu a fost înstiintat de acest lucru decât a treia zi de patronul fabricii olandezul Camille Braspenning care i-a adus la cunostinta ca are niste datorii mari si ca a trimis muncitorii acasa pâna îsi gaseste o banca sa-l crediteze. Liderul de sindicat nu a avut deplina încredere în el asa ca a încheiat un protocol cu administratorul olandez cu forma de plata a oamenilor trimisi acasa. Dupa o saptamana s-a întrunit într-o sedinta patronatul fabricii unde dupa discutii aprinse a declarat Coorporatia Stylmex Industry falimentara. În urma cu trei saptâmani au fost destituiti din functie patru directori printre care Gheorghe Shraum si Arie Martin Van Der Eker. În aceasta luna S.C Alpina SA ar fi trebuit sa împlineasca 15 ani de la privatizare.

Reporter: Mai exista Alpina?

Galatean Vasile: Stylmex Industry cu apoximativ 760 de muncitori a fost declarata falimentara din cauza unor datorii foarte mari

Rep.: Cand au început primele zvonuri despre închiderea fabricii?

G.V.: Zvonurile au început de mult dar nu s-a discutat ceva concret, cel putin eu ca lider de sindicat nici macar nu am fost anuntat, oamenii au fost trimisi cu doua zile înainte acasa. Nu mi sa comunicat nimic dupa cele doua zile, patronul din Olanda mi-a comunicat ca au fost blocate toate conturile, ca nu mai are nici un ban si pe o perioada de doua, trei saptamâni lasa oamenii acasa, perioada în care cauta o alta banca care sa-l crediteze. Eu nu am avut încredere totala în spusele lui si am cerut sa specifice forma de plata a oamenilor pe perioada aceasta nedeterminata. Eu am încheiat un protocol cu administratorul olandez cu forma de plata a oamenilor trimisi acasa. Astfel ca ei vor plati concediul de odihna celor care mai aveau concediu cei care nu mai aveau au intrat în concediu fara plata conform codului muncii iar restul ar fi trebuit sa fie platiti cu 75%, iar astazi m-au anuntat ca nu va plati nimic, ca nu are nici un ban.

Rep.: Au mai fost concedieri colective în Alpina ?

G.V.: Au mai fost anul trecut concedieri, dar au avut grija sa dea afara doar 29% pentru ca la 30% era deja concediere colectiva, iar în a doua transa a mai concediat 28%, ca sa nu plateasca salariile compensative si alte obligatii.

Rep.: Când îsi vor primi oamenii salariile?

G.V.: Nu stiu, dar am înteles ca el nu poate sa dea salarii la oameni pentru perioada lucrata, tichete, bonurile de vacanta, avansuri si celelalte angajamente pe care le-am avut în contractul colectiv, motivul fiind ca pe Stylmex Industry firma pe care au declarat-o falimentara, nu are patrimoniu doar muncitorii, asa ca executorul nu are ce sa îi ia. Acest om a jucat teatru tot timpul, dar probabil ca noi nu stim ce acte are facute si cum sunt facute.

Rep.: Muncitorii mai sunt sub contract colectiv?

G.V.: Da! Muncitorii au pâna în data de 10 noiembrie anul acesta înregistrat un contract colectiv.

Rep.: Ei si-ar mai putea relua activitatea?

G.V.: S-ar putea sa înceapa cu 30-50 pâna la 100 de persoane, dar nimic sigur.

Rep.: Cât personal va intra în somaj?

G.V.: In jur de 800 de persoane si majoritatea au datorii la banci si sunt sot si sotie. Va dati seama ca acesti oameni sunt disperati si nu si-au primit banii. Nu ar fi exclus sa iasa în strada. Am înteles ca acest Camille Braspenning nu a mai platit C.A.S la somaj din luna august.

Rep.: Ce masuri va lua sindicatul în aceasta privinta?

G.V.: Am discutat si cu presedintele de la Federatie, Lascu Doru si singura forma legala care ne-a ramas este actionarea în justitie pentru nerespectarea contractului colectiv semnat afiliat la Cartel Alfa. Ambele parti si mai departe justitia îsi va spune cuvântul, sper.

Rep.: Ce salarii erau la Stilmex Industry?

G.V.: Salariile de mizerie! La 60 la suta dintre angajati salariile au fost minime pe economie, dar acum olandezul nu mai vrea sa ne de nimic oamenii nu si-au primit avansul, bonurile de masa ca el pretinde ca nu mai are bani. Va dati seama, ce se va întîmpla cu acesti oameni? Majoritatea dintre ei au peste 40 de ani, cine îi mai angajeaza? Sunt oameni care au lucrat o viata întrega aici si acum suntem alungati ca niste câini, eu lucrez în aceasta fabrica din 1973 si la fel ca mine sunt foarte multi.Vin sarbatorile de iarna, oamenii nu au ce pune pe masa, nu au unde sa mearga la lucru, e inadmisibil trebuie tras la raspundere acest om.

Robert MATEI

„Astazi a venit directorul din Olanda care raspunde de societatea comerciala S.C Alpina S.A. Se stie ca firma este împartita în trei asa-zise fabrici componente iar una dintre acestea Stylmex Industry are cel mai mare numar de muncitori. În jur de 700 îsi vor pierde locul de munca. Noi am discutat modalitatea de a prelungi aceasta închidere sau de a închide si a prelua urgent, care înseamna o zi doua, cu un numar cât mai mare de muncitori. Eu am facut câteva propuneri si urmeaza ca vineri sa avem o întîlnire în care sunt obligat sa ma implic si eu fiind vorba de 600- 700 de persoane care vor ramane someri.”

Primarul municipiului Reghin, Nagy Andras

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close