Uncategorized

“Am fost un Don Quijote”

Ziarul: Domnule Takacs, au trecut repede anii de glorie…

Takacs Karoly: Da. A fost o perioadă frumoasă pentru baschetul târgumureșean. În sezonul 1995-1996 am promovat în Divizia A de baschet.  După alți trei ani, echipa, pe atunci Herlitz Mobex, termina campionatul pe locul IV. După foarte mult timp, Sala Sporturilor era din nou plină cu spectatori. Cred că cei care au venit atunci să vadă meciurile noastre nu vor uita atmosfera din sală. Au urmat apoi câțiva ani în care ne-am menținut în primele 8 echipe din țară, iar apoi ultimul sezon, 2002-2003, în care am fost sprijiniți de Azomureș, cu trei miliarde de lei, bani care au reprezentat aproximativ 70 la sută din buget. În toamna anului trecut am fost nevoiți să ne retragem din prima ligă și să ne  înscriem în Divizia B, pentru că nu mai puteam ține o echipă în A. Am fost lăsați de izbeliște. Nu avea rost să ne chinuim. Nici în B nu am rezistat decât câteva luni. Din iarnă am renunțat și cu echipa de B. Nu mai aveam bani. Nimeni nu a mai ridicat nici un deget. S-a terminat. Aveam uneori impresia că mă lupt cu morile de vânt. Am fost un Don Quijote.

Ziarul: Cum vă explicați această lipsă de reacție din partea orașului, a prefectului Ovidiu Natea, care este președinte de federație, a primarului Dorin Florea, care a afirmat în nenumărate rânduri că se implică în viața comunității și a altor factori de decizie?

Takacs Karoly: Eu nu vreau să acuz pe nimeni, dar faptul că în 7 ani de zile echipa a primit doar aproximativ 250 de milioane de lei de la Primărie și nici un leu de la Consiliul Județean  spune multe. Uneori am avut senzația că unii dintre mureșenii care ar fi putut să ne ajute chiar au vrut să ne încurce. Alții ne-au promis tot felul de lucruri, dar nu s-au ținut de cuvânt. Am pus mult suflet în ceea ce am făcut, am cheltuit și din banii mei, mi-am consumat nervii. Toate le-am făcut pentru că mi-a plăcut și îmi place și acum acest sport frumos care este baschetul. Din păcate tot ce am construit cu multă migală s-a dus pe apa sâmbetei. Nu știu când va mai reuși cineva să revigoreze acest sport în orașul nostru.

Ziarul: E păcat, mai ales că perspectivele erau bune…

Takacs Karoly: Așa este. Aveam o echipă foarte tânără, cu o medie de vârstă de 22-23 de ani și cel puțin 5-6 copii, care în doi-trei ani ar fi crescut și ar fi putut să completeze lotul. Din păcate, după ce echipa mare a dispărut, o parte dintre juniorii talentați s-au lăsat de baschet, iar alții au plecat din oraș, pe la Iași, Cluj, Sibiu. Și uite așa am mai pierdut câțiva sportivi de valoare, care vor face treabă la alții. Clubul Olimpic 18, un club particular care avea câteva generații de copii foarte talentați și-a încetat activitatea. Dacă nu există continuitate nu are nici un rost să te chinui.    

Ziarul: E ciudat, totuși, cum niciunul dintre cei care ar fi putut să sară în sprijinul unui sport cu priză la public, nu a făcut acest lucru ?

Takacs Karoly: Nu știu se să spun. Cred că a fost vorba de o indiferență totală. Mi-e greu să înțeleg de ce s-a întâmplat așa. Multe alte orașe și-ar fi dorit să aibă o echipă ca a noastră, iar aici a fost lăsat totul de izbeliște.

Ziarul: Echipa de volei feminin CSU Gaz a avut anul trecut un buget imens. Se vorbea la începutul campionatului de 9-10 miliarde de lei. Cu toate acestea era cât pe ce să retrogradeze. Ce s-ar fi putut face cu acești bani la baschet?

Takacs Karoly: Cu acești bani am fi reușit, cu certitudine, să obținem un loc pe podium. Am fi evoluat cel puțin în finala mică a Diviziei A. Noi nici măcar nu ne-am putut gândi la un asemenea buget.

Ziarul: Ați renunțat definitiv la ideea de a face baschet în Târgu Mureș?

Takacs Karoly: Nu am renunțat, chiar ne-am gândit să înființăm la Clubul Mureșul o secție de copii, să începem din nou de jos, dar trebuie să mai analizăm problema. După experiența pe care am avut-o, mă gândesc că am putea să o pățim din nou. Are rost să te chinui să crești jucători pentru ca apoi să nu te ajute nimeni? E dureros, dar așa stau lucrurile…

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close