Uncategorized

“Am nimerit într-o perioada în care am crezut ca pusculita e plina”

A fost pe rând, maghiar, hocheist, rocker (în perioada liceului, la Târgu-Mures), medic veterinar, redactor la radio, om politic, candidat la presedintie, iar lista se opreste la functia de Ministru al Coolturii. Am sunat sau am crezut doar ca am sunat la Ministerul Coolturii, sa aflam mai multe despre omul Kelemen Humor. Nu l-am gasit, asa ca am apelat la propria imaginatie, pentru a purta un dialog cu cel pus în fruntea culturii în Guvernul Boc.

Reporter: Chiar ati fost rocker în perioada liceului?
Kelemen Humor: Mai degraba îmi placea jazz-ul, dar nici rock-ul nu era de lepadat. Târgu-Muresul din aceea perioada avea un spirit în acest sens. Sunt vremuri trecute si amintirea pletelor, a  blugilor  strâmti ramâne.
Rep.: A fost mai puternic Schöpenhauer decât animalele domestice?
K.H.: Se pare ca da. Desi mi-au fost dragi animalele, impactul  gândirii profunde a fost mai puternic, fapt pentru care am virat de la medicina veterinara la filozofie.
Rep.: A urmat apoi pasul catre mass media.
K.H.: Da, am devenit redactor al emisiunii culturale si politice pe postul public de radio de la Cluj, iar dupa un timp am început sa lucrez si ca redactor-colaborator al revistei culturale Korunk. A fost o perioada foarte frumoasa a vietii mele, dar parca lipsea ceva.
Rep.: Politica a completat acest gol?
K.H.: La început am crezut ca e o gluma, când mi s-a propus postul de secretar de stat al UDMR în cadrul Ministerului Coolturii. Apoi gluma a devenit una si mai serioasa, în 2000, când am ajuns în Parlament pe listele UDMR, în judetul Harghita.
Rep.: Chiar ati crezut ca puteti înscauna fotoliul de la Cotroceni în 2009 ?
K.H.: Hmm ! Asa cum au crezut si ceilalti UDMR-isti care au candidat la presedintia României. M-am ghidat dupa sloganul încercarea moarte n-are si cred ca prestanta mea din campanie a fost una de bun simt.
Rep.: Ce faceati daca-l bateati pe Traian Basescu?
K.H.: Pe Basescu? Grea întrebare. Cu siguranta eram si acum în aceeasi barca, pe care-i place asa de mult sa o conduca. Noi, UDMR, suntem mai mult de decor, sus pe punte.
Rep.: Dar totusi, sus pe punte si nu jos?
K.H.: Noi de 20 de ani ne-am obisnuit sus pe punte, chiar daca nu am avut un capitan de vas pâna acum. E bine sa pastram acesta pozitie, indiferent de cine conduce barca, astfel putem sta si noi linistiti în vâltoarea învolburata a apelor.
Rep.: Stramosii dumneavoastra s-au tot luptat cu unii si cu altii pentru teritorii. Pentru Ministrul Culturii, lupta a fost practic fara istoric.
K.H.: Din pacate nu am avut un cu cine sa ma lupt, doar cu câteva voci sporadice, pe care nu o pot numi batalie. Am venit, am vazut si… am preluat Ministerul Coolturii. Lupta adevarata de acum începe, iar teatrul de razboi e unul jalnic, cu un decor în paragina,  iar actorii nu mai prea au vocatie. Cel putin asa cred eu.
Rep.: Cum se vede cultura din fotoliul de ministru?
K.H.: Ideea e ca nu prea ai ce vedea, e prea mare ceata, iar ca sa o dai la o parte, îti trebuie ceva bani. Exista si riscul ca dupa risipirea cetii, sa dai nas în nas cu o situatie jalnica.
Rep.: Ceata e deasa, dar vocile care se aud venind din ea?
K.H.: Unele sunt mai înalte, altele mai joase si nu stiu care din ele sunt mai credibile. Trebuie sa ai un auz foarte fin pentru a le deosebi, astfel risti sa fi tras la raspundere de altii mai mari ca mine, care stau undeva mai sus, deasupra altei cete, mult mai profunde, prin care chiar si vocea mea nu razbate.
Rep.: Revenind la Târgu-Mures, cum vi se pare Teatrul National?
K.H.: L-am vizitat chiar anul acesta, la invitatia directorului de acolo, Vlad Radescu. M-a luat de mâna si mi-a tot aratat în ce conditii se afla Nationalul. Sincer sa fiu, nu prea mi-a placut ce am vazut acolo. În contabilitatea teatrului, desi apar date, cifre, acestea nu se regasesc în baza materiala. Le-am promis ceva banuti, dar problema e ca acestia nu mai prea sunt.
Rep.: Unde sunt acesti bani?
K.H.: Pe mine ma întrebati? Eu de unde sa stiu, mai bine i-ati întreba pe altii despre acesta.
Rep.: Care altii?
K.H.: Cei care au fost înaintea mea. Eu am nimerit la conducerea ministerului, într-o perioada în care am crezut ca pusculita e plina, asa cum au vehiculat cei dinaintea mea. Din pacate, am gasit doar ceva pe fund.
Rep.: Cât ajunge acest putin gasit pe fundul pusculitei?
K.H.: Greu de spus, mai ales ca acum trebuie sa ne batem capul cu alte treburi. Sunt ditamai institutii care toaca o gramada de bani, iar acestia nu poti sa-i scoti asa usor.
Rep.: Va place opera?
K.H.: Nu doar opera, ci si teatrul, muzica, arta în general, dar din pacate nu-mi prea place cum arata ea în prezent. Pacat ca nu-i putem întinde o mâna de ajutor, ea fiind momentan în ghips, iar medicul sef nu prea vrea sa-l dea jos.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close