Uncategorized

Amatorismus in integrum

Dacă aveţi impresia că degringolada din politica mureşeană este generată de altceva decât de amatorism, vă înşelaţi amarnic. Nimic nu este mai pregnant în toate partidele politice locale decât lipsa profesionalismului.
Toate cotidianele ne desfată zilnic cu ce se mai întâmplă într-un partid sau altul, cu cine, pentru cine mai candidează, cine pe cine sapă, cine susţine pe cine şi cum vor toţi să-şi facă loc pe liste cu coatele. Aceste lucruri nu sunt interzise, ba chiar se încadrează perfect în lozinca tot mai adevărată “politica e o curvă”. În politică nu e loc de moralitate, săpatul aproapelui este de-a dreptul o poruncă, în contradicţie flagrantă cu perceptele biblice. Poate că tot ceea ce e rău într-un om, toate sentimentele şi trăirile negative ale oamenilor se simt în partide ca peştele în apă şi ies la iveală mult mai abitir decât în alte colectivităţi.
Zbaterile din ultimele săptămâni, spuneam, sunt normale pentru ceea ce înseamnă politica. Doar că ele se desfăşoară cam târziu, pentru o clasă politică ce are pretenţia a fi una rasată, matură şi profesionistă. Argumentele sunt mai multe decât ar încăpea în acest colţ de pagină. Politicienii mureşeni nu sunt întârziaţi numai la propriu, ci, iată, şi la figurat. Chiar dacă mai sunt doar şase săptămâni până la începerea campaniei electorale, nici un partid nu şi-a definitivat listele pentru consiliile locale şi Consiliul Judeţean. Nu mai spunem de desemnarea candidaturilor pentru primari, că ne apucă iarăşi diperarea cu iz de greaţă, generată de impotenţa… potentaţilor.
Dumneavoastră, onoraţi cititori, în goana după umplerea frigiderului şi plata consumului, poate nu sunteţi aşa de pricepuţi în ale promovării imaginii politicienilor. Dar există şi aici câteva reguli de bază, care prin ţări mai civilizate se respectă. Una ar fi că toţi candidaţii se cunosc cu mult înainte de începerea campaniei electorale. Asta pentru că ei trebuie să fie pregătiţi de specialişti în ceea ce priveşte discursul, imaginea personală, apariţiile în mass-media şi multe altele. Mai ales în cazul tinerilor şi a mai proaspeţilor intraţi în politică (oameni de perspectivă, bine pregătiţi, dar necunoscuţi marelui public) o imagine se construieşte greu, cu paşi mici, într-un interval de timp mai mare, de minimum patru ani.
Dar la noi, pe plaiuri incompetente mureşene, ce se întâmplă, măiculiţă?! Mulţi tineri politicieni mureşeni care au apărut de trei ori la televizor şi în patru articole de presă au impresia că şi-au făcut treaba şi sunt aşa de cunoscuţi de nu mai poate lumea să-i uite. Se şi închipuie votaţi de mii de alegători, se şi văd în funcţii de conducere. Nimic mai fals.
Alţi politicieni, mai hârşiţi, care au pierdut trenul în anul 2000 şi nu au prins nici o funcţie, ies acum din bârlogul anonimatului şi se masturbează psihic, imaginându-se votaţi de mii de oameni, numai pentru că vor lipi o mie de afişe şi vor apărea în zece clipuri electorale.
Cei care au avut funcţii patru ani, dar n-au făcut mare lucru, mai speră să fie votaţi din nou doar pentru că sunt creţi, blonzi sau au nasul mare. Au avut apariţii în presă, timp de patru ani, mai puţine decât Aly de la Big Brother într-o săptămână. Dar cred că vor fi votaţi. Nimic mai fals.
Cei mai mulţi dintre cei care vor obţine voturi în anul 2004 vor fi cei care au făcut treabă, dar s-au preocupat şi de imaginea lor publică. Fără acest din urmă lucru nu se mai poate face mare brânză politică în ziua de azi. Sunt puţini mureşeni care se pot lăuda la acest capitol şi care pot fi numiţi politicieni profesionişti.
Restul, marea masă de politruci cu notorietate la nivelul rudelor şi a scării de bloc, dar cu aere de politicieni, sunt ceea ce se poate numi amatorismus in integrum. Sunt cei care se înghesuie să iasă acum în faţă, după ce patru ani n-au făcut nimic. Ei se vor neutraliza unul pe altul pentru că sunt aşa de mulţi şi vor veni cu atâtea mesaje încât nu vor fi vizibili. Nu vor fi vizibili nici măcar când încearcă să fie vizibili, asta-i ironia amatorului!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close