Sanatate

Anevrism cerebral tratat în două ore

poza mare

Premieră medicală națională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureş

În cursul dimineţii de joi, 26 februarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureş, în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională, o pacientă de 53 de ani a fost tratată de anevrism cerebral, cu un dispozitiv revoluţionar, prin tehnici minim invazive, fiind prima intervenţie de acest gen din România.

Singura soluţie de vindecare

Reușita medicală a fost posibilă datorită unei echipe formate din neuro-radiologi interveţionişti din Târgu-Mureş şi Bucureşti. ”Intervenția de astăzi a fost o performanță, un eveniment profesional științific ce vizează acest domeniu fascinant atât de complicat al neuroradiologiei. Este vorba de anevrismele cerebrale care, în ultimul timp au beneficiat de niște tratamente extraordinar de avansate și complicate, în același timp, dar toate numai în beneficiul bolnavului”, a declarat prof. Mircea Marian Buruian, Radiologie – imagistică medicală.

Phenox este o companie germană ce extinde portofoliul de produse inovatoare prin oferirea de noi opțiuni în tratamentul intracranian de accident vascular cerebral ischemic. Implantul este o nouă categorie de dispozitive intraluminal destinat pentru a trata anevrisme complexe bifurcație intracraniană. Acesta este conceput pentru a sprijini masa bobinei la nivelul gâtului acestor anevrisme care nu pot fi ușor spiralate sau tratate chirurgical. Structura acestuia oferă ancorarea sigură și stabilitatea pe termen lung. ”În premieră în România am folosit un dispozitiv de-o firmă germană, pCONus, un fel de stent care reușește să țină spiralele în interiorul anevrismului. Pacienta de astăzi nu avea altă soluție de vindecare decât acest dispozitiv care ne-a ajutat să tratăm cazul în mai puțin de două ore, iar cu noroc, ea va pleca mâine acasă și va avea grijă de familie, iar luni va merge la servici. Începem să ne aliniem la standardele europene și mondiale, iar faptul că acest dispozitiv, recent apărut pe piața mondială a procedurilor neuro-intervenționale, l-am folosit și la nivel național, eu consider că este un semn foarte bun. În acest moment, 99% din anevrismele cerebrale pot fi tratate endo-vascular cu succes prin interiorul vasului de sânge cu o mică puncție, intrăm pe o înțepătură de ac, practic, nici nu se vede la final, iar perioada medie de spitalizare este în jur de 36 de ore. Dat fiind faptul că, eu vin din București, pot spune că în acest spital am văzut o colaborare pluri-disciplinară, mă simt ca într-o familie aici, este un adevărat climat pentru a face performanțe și pentru a trata pacienții”, a declarat dr. Ștefăniță Dima, Institutul de Boli Cardiovasculare din București.

poza dr. Marginean

Pacienta, în vârstă de 53 de ani

Anevrismul este o zonă dilatată a peretelui arterial, ca o umflatură pe traiectul unei artere cerebrale care irigă creierul. În marea majoritate a cazurilor, anevrismul cerebral este asimptomatic și trece neobservat, iar în cazuri rare, acesta se rupe și duce la hemoragii cerebrale reprezentând cauza unui accident vascular cerebral. Când un anevrism cerebral se rupe, hemoragia este subarahnoidiană. În funcție de severitatea hemoragiei cerebrale, se poate instala o afectare permanentă a creierului sau decesul. ”Pacienta are 53 de ani, este din București, cu anevrism pe artera cerebrală medie stângă, la nivelul bifurcației acesteia. Dispozitivul introdus este un aliaj de nichel și titan, materiale bine tolerate și compatibile cu organismul, se deschide ca un fel de lalea, ca să susțină materialele ce le introducem în anevrism. Ne bucurăm de suportul moral și informativ tehnic prin prezența celor doi reprezentanți ai companiei care produc acest dispozitiv, oameni de o eleganță deosebită, care gestionează sume mari de bani și se bucură de fiecare dată la fiecare reușită”, a declarat dr. Lucian Mărginean, coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervențională din cadrul SCJU.

Lago poza ziar Centru pilot, de excelenţă

Finețea și materialele din care sunt făcute aceste dispozitive determină ca prețurile lor să nu fie mici, dar producătorii depun efortul în a încerca să dezvolte tehnicile astfel încât acestea să fie diferențiate, suportând o parte din preț. România nu are un sistem de rambursare foarte bine pus la punct, iar prețurile sunt ajustate și coborâte față de cele din Germania sau Statele Unite, oscilând între 3.000 – 5.000 euro. Decizia terapeutică a pacientului se ia în urma realizării unui bilanț interdisciplinar. Având în vedere faptul că SCJU este inclus într-un program în care activează de mai mulți ani de zile, făcând de fiecare dată dovada procedurilor și justificarea finanțărilor de care a beneficiat, și achiziția acestui dispozitiv revoluționar a fost posibilă. Remarcându-se pentru numeroase intervenții medicale în premieră națională și prin existența unui Centru de simulare și abilități practice la Universitatea de Medicină și Farmacie,undestudenții, începând cu anul trei de studiu și până la absolvirea facultății, pot studia pe simulatoare performante toate situațiile patologice pe care le vor întâlni în practica medicală, Târgu-Mureș se dorește să devină un centru pilot, de excelență, în care se face instrucția celor care vor să urmeze diferite specialități din medicină, la ora asta, într-un progres extraordinar. ”Sunt vicepreședinte al companiei Phenox, companie germană care în luna aprilie împlinește zece ani de existență pe piața internațională, se ocupă de neuroradiologie intervențională, un domeniu dinamic. Dacă în urmă cu un deceniu se puteau trata cu succes 50% din cazurile de anevrism, la ora actuală se tratează 99%. Mă bucur de rezultate, mă bucur să văd că materialele noastre sunt implementate și în țări mai nevoiașe, cum sunt Polonia și Ungaria, iar azi în România”, a afirmat James Lago, vicepreședinte Phenox, sosit la Târgu-Mureș, după un drum lung din Statele Unite ale Americii, California.

Externarea, în maxim două zile

poza dr. Arndt BeckerMajoritatea dispozitivelor sunt fabricate manual, pentru un singur dispozitiv este necesar un flux continuu de 22 de ore, sunt extrem de fine, de până la 2 milimetri, pentru că medicii lucrează pe un cateter de mărimea unui vârf de pix sau fir de păr. ”Este o onoare să fiu aici și voi veni de câte ori vom avea câte un dispozitiv nou pentru a salva vieți”, a declarat Arndt Becker, director Europa al companiei Phenox.

Tratamentul anevrismului cerebral variază în funcţie de mărimea arterei dilatate, vârsta pacientului, structura şi mărimea anevrismului, starea de sănătate generală a bonavului. Implantul pCONus reprezintă un nou tip de stenturi intraluminale, este o strategie de tratament mult simplificată și, mai presus de toate, mai sigure. ”Dacă facem o comparație între tratamentul endovascular și cel chirurgical, în intervenția clasică de tratare a anevrismului, complicațiile sunt mult mai mari și frecvența lor e mult mai mare. În intervenția de astăzi, în maxim două zile pacienta este acasă”, a menţionat dr. Simona Retegan, medic primar Anestezie Terapie Intensivă.

Apărut doar de câte luni de zile pe piața mondială, în premieră la Târgu-Mureș, pCONus a salvat o viață datorită unei echipe medicale de înalt profesionalism, ce mențin și îmbunățățesc calitatea serviciilor puse în slujba pacienților. La nivel mondial, în zece țări, aproximativ 400 de pacienți au beneficiat de acest produs, fără de care, cazurile ar fi fost pierdute.

Amalia VASILESCU

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close