Apă de milioane de euro în Sângeorgiu de Pădure
În Sângeorgiu de Pădure se vor investi 4,5 milioane de euro în clădirea unei uzine de apă și în extinderea vechiului sistem de canalizare și de distribuție a apei.
Conducte austriece pentru
apa din Sângeorgiu de Pădure
Licitația a fost câștigată de către OMS România, subsidară companiei austriece SW Umwelttechnik. Contractul semnat de primăria orașului și de firma austriacă, prevede construcția unei centrale de purificare a apei și punerea pe picioare a unei rețele de distribuție de 20 de kilometri. Fondurile folosite, sunt asigurate în proporție de 85% de Ministerul Mediului, restul de 15%, fiind suportate de către comunitatea locală. Se estimează că începerea lucrărilor va avea loc la sfârșitul lunii martie.
WC-urile de curte
și ligheanele, doar o amintire
În prezent, chiar dacă vorbim
despre un oraș în toată regula, numai 40% din populație este racordată la apă și canalizare, aceasta în condițiile în care rețeaua este veche de treizeci de ani iar apa nu este filtrată de loc. „Echipamentul” de până acum este format din două fântâni, două pompe și un bazin cu cădere liberă direct în conducte. „Conductele sunt prea vechi și nu mai fac față. De asemenea, trebuia făcut ceva în vederea purificării apei ținând cont de faptul că aceasta e plină de calcar.” ne-a declarat Andras Tar, primarul localității Sângeorgiu de Pădure. După finalizarea lucrărilor de modernizare, toți sângiorgienii vor trece în sfârșit peste etapa WC-urilor în spatele curții și a spălatului în lighean, beneficiind după cum era firesc într-un oraș european, de apă curentă și canalizare.
Licitații fără număr…
În mod normal, investiția trebuia să fie finalizată de mult timp, numai că, așa cum se învârt treburile pe la noi, s-a tot bătut pasul pe loc din cauza…licitațiilor. Ba cereau toate firmele prea mulți bani, mai mulți decât ar fi suportat bugetul, astfel că n-avea cine să câștige, ba câștigătorul, când el exista, era contestat de concurență… și tot așa…
„De fapt, lucrările trebuiau să înceapă în anul 2007 când propunerea ne-a fost aprobată de Ministerul Mediului. Numai că noi, în loc să înaintăm cu amenajarea uzinei de apă, am ținut-o dintr-o licitație în alta”, ni s-a plâns Andras Tar. Un an de zile a durat numai licitarea proiectului, care a fost contestat de două ori până ce, societatea Multinvest l-a câștigat. Când a venit vremea punerii la bătaie a execuției, companiile concurente țineau atât nasul cât și prețul sus. După trei astfel de licitații, s-au ivit în sfârșit două societăți pe măsura bugetului aprobat de Guvern. Învingătoare a ieșit OMS România în detrimentul Azimutului din Târgu Mureș. Acum, teama cea mai mare a edililor este ca nu cumva să se mai găsească vreun nemulțumit care să depună contestație. „Dacă vom fi întorși iar din drum de supărarea vreunei societăți, îmi smulg părul din cap”, a avertizat primarul. În cazul în care lucrările nu vor mai fi tărăgănate cu alte contestații și recalculări, după cum există deja o tradiție în acest sens, o dată estimativă pentru finalizarea acesui proiect este iunie 2010.
Allain CUCU