Uncategorized

“Ars Maris” Reghin la prima editie

Prima editie a întalnirilor Europene a Asociatiei Culturale “Ars de Maris” prospat botezata la Reghin s-a organizat în perioada 11-13 octombrie, în trei locatii diferite si s-a dovedit a fi un real succes. Reghineni, au venit în numar destul de mare în cele trei zile ale întalnirilor cu scriitorii din strainatate, pictorii, sculptorii, cantaretii si actorii autohtoni dand dovada ca mai sunt si tineri din “generatia

internet” care scriu poezie si sunt interesati de cultura.

“Ars Maris” s-a înfiintat pentru a veni în sprijinul acelor artisti care nu au avut sansa sa se afirme dintr-un motiv sau altul. Aceasta Asociatie vrea sa puna accentul pe tineri, tratand problemele privind educatia, cultura si valorile morale stimulandu-i sa-si dezvolte talentul în beneficiul culturii. În urmatorii cinci ani se doreste la Reghin crearea unui muzeu din lucrarile artistilor donate Asociatiei “Ars Maris”, începand din Mexic pana în Australia, creearea unor tabere de cultura si de creatie unde tinerii sa fie initiati gratuit în tainele artei. Initiatorul acestei Asociatii, Radu Tuculescu celebrul scriitor, publicist si realizator de radio si TV la Cluj-Napoca, este nascut la Reghin. “Aceasta Asociatie este un proiect pe care l-am gandit doi ani cu mai multi prieteni si este dedicat comunitatii din Reghin si care functioneaza în beneficiul culturii. Va fi o rampa de lansare pentru toti artistii dornici de afirmare. Concursul de anul acesta este destinat autorilor care nu au un volum publicat si au varsta maxima de 35 de ani. Pe viitor îmi doresc la Reghin un festival în care sa conexez mai multe ramuri culturale: arte plastice, dansuri populare, grafica, pictura, chitara clasica si vioara. La ultimul domeniu chiar sunt un cunoscator pentru ca am 17 ani de vioara si nu ma poate pacali nimeni, pentru ca am terminat si eu conservatorul si stiu ce înseamna muzica adevarata. Anul acesta ne-am axat mai mult pe Concursul National de poezie si proza scurta. Din cauza lipsei unui spatiu oficial al Asociatiei “Ars Maris” Reghin activitatea s-a desfasurat în trei locatii diferite sub forma unui cenaclu ad-hoc în premiera la care reghinenii au raspuns prezent în numar destul de mare depasind asteptarile organizatorilor”, a declarat Radu Tuculescu.

Deschiderea cu nume celebre

Joi, 11 octombrie la ora 17.00 la Biblioteca Municipala ” Petru Maior a avut loc Deschiderea oficiala a Înâlnirilor Europene a Asociatiei “Ars Maris” cu scriitori din: Elvetia, Cehia, Republica Moldova. Moderatorul primei editii “Ars Maris” a fost Marin Sara care încantat audienta în stilul sau caracteristic prezentand semnificatia acestei dezbateri. Radu Tuculescu a prezentat invitatii speciali ai “Ars Marisului”: primarul Nagy Andras, Andreas Zaurer poet si publicist din Elvetia, Grigore Chiper, redactorul sef al revistei Contra Fort din Republica Moldova, Ladislau Cercovski, Ioan Toader Lazat, Radu Furnist, poetul Vasile Musca, Iliarion Muntenu redactorul site-ului “Liternet”. Printre spectatorii din sala s-au mai numarat si consilieri locali, poeta Iris Chiorean, Bândila Marceanu, Ilie Frandes, Ioan Contiu, istoricul Vasi Soimosanu si Zina Cengher.

Lansari ilustre

A doua zi a avut loc o întâlnire intre scriitorii invitati cu profesorii si elevii Grupului Scolar “Lucian Blaga” si apoi s-a continuat cu scurte vizite la Biserica Evanghelica, Fabrica de Viori si Muzeul Etnografic. La ora 17 la Biblioteca Municipala ” Petru Maior” s-a desfasurat lansarea volumului de versuri “Si Dumnezeu suspina” de Magdalena Doina Suciu, o scriitoare în scaun cu rotile. Cartea bilingva a fost prezentata de Laurean Stancescu, Mariana Cristescu Lazar Ladariu si Dorin Cremene. Este al VII-lea volum de versuri al Magdalenei Doina Suciu lansat la Reghin. Scriitoarea a primit un cadou din partea Marianei Cristescu si a lui Lazar Ladariu pentru aniversarea celor 10 ani de la debut. A mai primit o diploma de excelenta din partea ASTRA Reghin pentru activitatea literara si pentru puterea de a-si transforma suferinta în creatie. Dupa lansare, participantii au schimbat locatia la Casa de Cultura “George Enescu” pentru o auditie de muzica de film (SF si Horror) realizata de Basil Poleduris din filmul “Conan Barbarul” (1982) avându-l ca protagonist pe Arnold Schwarznegger. S-a proiectat si videoclipul muzical “Nici un înger” al trupei Krisowelony din Reghin, videclip prezentat în premiera. La sfârsitul auditiei de muzica s-a lansat a treia editie a volumului “Apocalipse climatice” de Cristian Muresan. Documentarea pentru aceasta carte s-a facut timp de doi ani, ea avand nu mai putin de 600 de pagini. Cartea a primit un premiu UNESCO si cu siguranta va fi un best-seller si, in timp, va creea multe controverse si antipatii în cercul oamenilor de stiinta si al politicienilor. Autorul a donat doua exemplare pentru Biblioteca Municipala “Petru Maior”. Toate lucrarile artistilor prezenti la “Ars Maris” ramân în patrimoniul orasului pentru realizarea în viitor a unui muzeu “Ars Maris” unic in România.

Robert MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close