Uncategorized

Ascensiunea Electroserv

A mică afacere pornită în 1992, în domeniul instalațiilor electrice, a făcut, în timp, din SC Electroserv Târnava Exim SRL un pion important în acest sector de activitate. Protagoniștii afacerii sunt Petru Coman și Torok Zoltan, doi mureșeni care au știut să-și dezvolte investiția astfel încât societatea lor să se numere acum printre puținele firme prospere din Târnăveni.

Florin MARCEL: În primul rând, v-aș ruga să faceți o prezentare a societății Electroserv și un scurt istoric al ei.

Petru Coman: Societatea a fost înființată în anul 1992, de doi asociați, Pentru Coman și Torok Zoltan, singurii, cu câte 50 la sută fiecare. Domeniul de activitate de bază este: instalații și construcții electrice. E vorba de rețele electrice, posturi de transformare, revizii, reparații, întrețineri, automatizări etc. adică aproape tot ce ține de partea electrică.

F.M.: Cum a evoluat societatea în timp?

Torok Zoltan: Primii angajați au fost Coman și cu Torok. Am început activitatea într-un garaj, unde aveam și o mașină, dacia mea. Apoi a mai fost nevoie de câțiva oameni și am ajuns ca la ora actuală să avem în întreprindere în jur de 65 de angajați, plus colaboratori, și 50 de mașini. Pe locul garajului am construit un sediu, care acum este prea mic. Mai târziu am cumpărat TCM-ul din Târnăveni, cu actuala clădire și cu o bază de trei hectare aici și una de aproape un hectar în Iernut. Încontinuu am încercat să modernizăm activitatea, să ținem pasul cu noutățile tehnologice, lucru care a necesitat și mari cheltuieli, investiții. Am înțeles că performanță nu poți face decât cu utilaje performante.

Colaborare cu Orange

F.M.: Care a fost secretul dezvoltării societății dumneavoastră?

Petru Coman: De la an la an ne-am tot dezvoltat. Am pus bază pe dotare, pe calitate. În economia de piață, dacă nu faci o muncă de calitate, mai devreme sau mai târziu ieși din competiție.

F.M.: De unde provin principalii clienți?

Torok Zoltan: Avem multe lucrări în multe județe ale țări. De exemplu, avem un parteneriat de afaceri cu Orange, firmă franceză care lucrează numai la standarde occidentale, cu termene occidentale. Pentru ei facem lucrări complete. Facem antene cu tot cu fundație, alimentare etc. La început am executat o lucrare în județul Mureș. Au fost mulțumiți de ceea ce am realizat, așa că ne-au solicitat și pentru lucrări în alte județe. Și ei stabilesc relații de colaborare pe bază de licitații. Le-a convenit raportul calitate-preț pe care l-am oferit noi și astfel s-a legat o relație de afaceri convenabilă de ambele părți.

De asemenea, lucrăm pentru Grupul Parisot, care acum construiește o fabrică de mobilă aici, la Târnăveni. Noi ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă partea electrică la acest obiectiv. Am avut multe lucrări și în Mureș, dar și în diferite județe ale țării. La Sibiu, de exemplu, am realizat partea electrică la mai multe blocuri construite recent, pentru Rombat Bistrița am lucrat la o fabrică pe care ei o construiesc în Copșa Mică.

Executăm lucrări și pentru Electrica, reparații capitale, modernizări etc. Legat de calitatea lucrărilor mai trebuie să spunem că avem o serie de atestate care certifică ceea ce facem, pentru că altfel nici nu se poate lucra în acest domeniu. Suntem certificați pentru lucrări și în afara țării.

Eficiență și promptitudine

F.M.: Faceți și servicii de întreținere?

Petru Coman: Evident. Avem multe mașini pe care le folosim în caz de urgențe. În cel mult 6 ore, trebuie să ajungem la locația respectivă. Dacă putem, remediem repede defecțiunea, dacă nu, alimentăm cu grupul până când se rezolvă problema.

F.M.: Ați angajat numai oameni care au lucrat înainte în acest domeniu sau v-ați ocupat și de școlarizare?

Torok Zoltan: La început am absorbit forța de muncă din Târnăveni, disponibilizată de la diferite societăți, dar am și școlarizat o serie de oameni, i-am format ca meseriași în cadrul firmei. Aceștia din urmă au fost, de regulă, tineri.

F.M.: De unde achiziționați materialele de care aveți nevoie?

Petru Coman: Nu avem un singur loc sau 2-3 firme de la care cumpărăm materiale. Aducem din mai multe orașe și chiar din import. Cele mai impotante sunt cablurile, panourile electrice, transformatoarele etc.

F.M.: Aveți probleme majore cu clienții? Datorii de recuperat?

Torok Zoltan: Nu există neajunsuri mari. În anii trecuți ne-am mai luptat cu rău-platnicii, dar în ultima vreme s-au cam rărit problemele, din acest punct de vedere. Mai ales când e vorba de firme străine, occidentale, nu sunt deloc probleme. Își respectă termenele de plată.

F.M.: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le aveți?

Petru Coman: Cele mai importante planuri sunt legate de partea de construcții. După ce am preluat fostul TCM (utima dată Conti) ne-am extins activitatea și pe partea de construcții. E vorba de construcții civile, industriale etc. Deocamdată, activitatea pe acest domeniu nu este foarte amplă, dar sperăm ca în timp să ne dezvoltăm și pe acestă linie.

A consemnat Florin MARCEL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close