Uncategorized

Atletismul muresean, in scaun cu rotile

Sectia de atletism a Liceului cu Program Sportiv din Targu- Mures isi desfasoara activitatea pe terenul Liceului Bolyai Farkas, candva puternic centru sportiv al orasului, fiintand chiar dinaintea Liceului cu Program Sportiv, la acea vreme Scoala Ge­nerala Nr. 9. Seful catedrei, Baczo Laszlo, are alaturi inca sapte profesori cu specializarea atletism, Sorin Balas, Ballo Eniko, Mircea Duca, Cristian Graur, Finta Andor, Szabo Ferenc, Szabo Margareta, care se ocupa de pregatirea micilor atleti din clasele I-VIII, la categoriile copii II, copii I si juniori III. Din cauza terenului cu dimensiuni reduse pe care se pregatesc, Stadionul Municipal fiind impracticabil, se ocupa doar de probe tehnice, adica sariturile (prajina, lungime, inaltime), probele de garduri si de sprint. Terenul nu permite aruncari mai lungi de 52 de metri, astfel incat nu se fac decat probele de sulita fete. Semifondul si fondul lipsesc deoarece sunt alergari de durata si pe teren de 200 de metri sunt prea multe turnante, traseul devine astfel chiar plictisitor si neperformant, dupa cum declara profesorul Baczo Laszlo.

O sala de sport iluzorie

“ Nici antrenamentele nu se pot face in conditii optime. Terenul existent este intretinut, are si zgura de calitate, toate ace­stea se datoreaza actualului director al scolii, Fazakas Arpad. Probele tehnice insa le facem la nivel inalt, avem patru copii in loturile nationale, acestia sunt Sinka Monika, Sinka Zsuzsana, Marian Augustin si Bogdan Alexandru. Ei se claseaza constant pe locuri fruntase in probele de prajina si stafeta. Mai pot fi amintiti si alti atleti cu rezultate remarcabile, care au plecat deja de la noi, absolvind scoala. Un exemplu ar fi saritorul in lungime Sasca Andrei, care a ocupat locul trei la Tineret. El este acum la Oradea, fiind student acolo, sub indrumarea lui Virgil Preda, care dupa parerea mea este unul dintre cei mai buni antrenori la sarituri din tara. Am mai avut o colega foarte valorousa, Gombar Monica, pe care n-am putut-o pastra din cauza lipsurilor, ne mai trebuiau doua posturi la catedra, care nu s-au aprobat. La prajina am avut perioada cand castigam toate locurile fruntase, se si plangeau altii ca nu mai lasam nimanui loc pe podium. Este o proba dificila, nici nu mai sunt decat trei centre in tara care lucreaza la aceasta proba, la care iti trebuiesc ani sa ajungi la rezultate notabile. Avem promisiuni ca vom avea o sala de dimensiuni adecvate, in care sa ne putem pregati si iarna.

Este un lucru foarte important deoarece avem o perioada pe timpul iernii cand ramanem in urma cu pregatirea. Este nevoie de o perioada oarecare pentru a ajunge la un varf de forma sportiva. La noi, acest lucru, din cauza conditiilor, se petrece abia prin luna august, cand se incheie competitiile majore”, a mai adaugat seful catedrei de atletism.

Pentru reglementarea acestor probleme, deocamdata exista…promisiuni. In multe alte localitati, stadioanele, daca au fost renovate, au devenit arene pentru “sportul rege”. De acest lucru se teme si profesorul din ale carui maini au iesit atleti sau sportivi care s-au orientat ulterior spre alte discipline. Se mai preconizeaza si construirea unei sali adecvate, in care atletii sa se poata pregati si iarna. Aceasta ar urma sa fie pe terenul Liceului cu Program Sportiv, langa noua sala a scolii. “Ni s-a spus ca banii exista. totul a fost deja aprobat. Inca nu stiu de ce nu au demarat lucrarile”, ne-a relatat Baczo Laszlo.

“Furtul” de sportivi

Pana la ridicarea viitoarei sali de sport, situatia este destul de “sumbra”, dupa cum spune profesorul Baczo: “Competitiile judeteane le organizam noi, in schimb Campionatul Judetean se desfasoara la Medias, unde au o baza sportiva mai moderna. Noi mai organizam un concurs memorial, cu caracter national, in memoria tuturor elevilor si profesorilor care nu mai sunt printre noi. Acesta se tine la sfarsitul lunii septembrie. Tot cu caracter national este si crosul organizat in memoria primului director al liceului, Szasz Albert, organizat in ultima sambata a lunii martie la Platoul Cornesti. Un alt concurs de anvergura este “Gala saritorilor”, care se organizeaza cu ocazia Zilelor Targumuresene, cu sprijinul Primariei, fara de care de fapt nici n-am functiona. Acest concurs are caracter international. Un alt sprijin mai avem din partea Directiei Judetene pentru Sport si a sponsorilor, majoritatea fosti sportivi de-ai nostri. In consecinta, la noi doar concursuri de sarituri si crosuri.” O alta problema pentru atletismul muresean, spune Baczo, o reprezinta chiar profesorii de sport de la celelalte scoli, care, dupa ce ameninta regulat cu grevele, cerand doar majorari salariale, prefera sa nu tina orele de sport, decat sa dea copiilor ocazia de a prinde gustul de miscare si sa le incolteasca idéea de a se muta la Liceul Sportiv. “Sunt directori si profesori care mai degraba nu lasa sa se faca sport de frica sa nu le luam elevii. Cea mai buna colaborare o avem cu Gimnaziul Mihai Viteazul, din cartierul Tudor ( nr: fosta nr. 5), unde Aurelia Duca ne promoveaza multi copii. Si acolo insa, stim ca directoarea scolii nu agreaza sportul. Este adevarat ca nu putem sa oferim copiiilor nici cazare, nici masa, acest lucru se refera insa doar la cei din afara localitatii”, a incheiat Baczo Laszlo. Cam asa se prezinta la unele ramuri infrastructura sportului muresean, in toiul campaniei electorale, cand promisiunile curg pe toate fronturile, dar toata lumea stie ca dupa incheierea alegerilor foarte putini politicieni se vor tine de cuvant.

Mihai VERES

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close