Uncategorized

Averi amețitoare fãrã iz medieval

Intrãm direct în pâine, sau mai bine zis în averi. Începem cu doi consilieri afaceriști:

Adrian Gherca de la PNL și Florian Coman de la PD. Fostul concurent la scaunul de edil, pedistul Coman nu se poate plânge de lipsã de avere. Consilier pentru a doua oarã, se pare cã pentru Florian Coman funcția de ales local și de afacerist se îmbinã cu succes. Florian Coman are 2.150 metri pãtrați de teren intravilan, douã spații comerciale, un apartament achiziționat în ’95 și pãrți sociale la SC Premier SRL. La capitolul mașini situația stã în felul urmãtor: un Peugeut 307, un Opel Vectra și o Dacia 1310. Din informațiile pe care le avem la aceastã orã, se pare cã Florian Coman intenționeazã sã cumpere câteva spații comerciale, printre care și fostul laborator de cofetãrie de pe strada Anton Pann. Un bogãtaș care nu are grija zilei de mâine. Nu pãrãsim barca democraților fãrã sã amintim de averea co-echipierului de partid a lui Coman, Marius Mândãianu. Acesta deține acțiuni la douã societãți profitabile: SC Consig SA și SC Help Serv SRL. Are o Dacie și o vilã din ’99. Consilierul a pornit cu dreptul și în noul mandat.

Adrian Gherca vine tare din urmã. Alesul PNL este director general la SC Romburg SA și acționar la alte trei societãți cu un profit considerabil: SC Siret SRL, SC Prințul Dracula SRL și SC Paulsig SRL. De asemenea, acesta deține 3.767 teren intravilanâachiziționat în 1998, o casã de locuit de aproximativ 200 mp și douã autoturisme de invidiat: un VW Passat și un Mercedes E Class. De menționat ar mai fi faptul cã, având în vedere litigiul privind retrocedarea hotelului Steaua din Sighișoara și în urma deciziei favorabile a Curții de Apel Mureș, imobilul respectiv a revenit în posesia acționarilor, Adrian Gherca deținând 94 % din acțiuni. Un nou punct câștigat pentru consilierul-afacerist.

Modești, dar consilieri

Ceilalți doi colegi ai consilierului Gherca, Ion Adãscãliței și Mircea Purenciu sunt mai modești în avere. Averea lui Adãscãliței este una de-a dreptul subțire: un teren agricol de 0,5 hectare și un Opel Kadet. Cam suspect, dar rãmâne de vãzut dacã pe parcursul anilor de mandat averea consilierului se va îngroșa considerabil. Mircea Purenciu, când nu este consilier, este asistent manager la SC Cambus SA. În plus, are o casã cu o valoare de impozitare de peste un miliard de lei Și cam atât.

Barca FDGR

Pentru Forumul Democrat al Germanilor din România alegerile din 2004 au fost fructuoase: trei fotolii de consilieri. Averile lor sunt din start bine dotate. Consilierul Gitschmer Harald este director general la SC Parat RO și are pãrți sociale la alte trei firme. Este proprietarul unei case de 300 de metri pãtrați în Germania, cu o valoare de impozitare de 500.000 de euro. Pe lângã casa din Germania, consilierul deține un apartament în Sighișoara pe strada Șt. O. Iosif și un cont bancar de 24 de mii de euro. Cu alte cuvinte o avere impresionantã. Gorczyca Ștefan, consilier din aceeași tabãrã politicã ca și Gitschmer este manager de producție la SC Hochland România și are un cont bancar de 16.000 de euro. ConsilieÎul mai deține un teren agricol de 9.900 de metri pãtrați, 800 de metri pãtrați de pãdure și peste 12.000 mp de teren intravilan. Averea lui este completatã de o vilã cumpãratã în 2001, un Citroen și un Ford. Hugel Adolf a fost în urmã cu zece ani viceprimar. De aici și pânã la obținerea mandatului de consilier Hugel a învârtit niscaiva afaceri în Germania, a cumpãrat o casã în 1998 de doar 87 de metri pãtrați.

PSD de afaceriști

Începem cu averea pesedistului Florin Popa. Consilierul este administrator la SC Mext SRL, dar are acțiuni la alte cinci societãți. Dupã cum îi stã bine unui consilier, Popa are și o casã de vacanțã achiziționatã în 1994 și un teren intravilan de 2.112 metri pãtrați.

Ioan Ferezan, tot consilier PSD și-a început averea cu douã vile, a cãror valoare de impozitare depãșește douã miliarde de lei și un teren intravilan. Un autoturism VW și un IMS luat în 2000 completeazã averea social-democratului. Carmen Gligor este una din reprezentantele sexului frumos în tabãra consilierilor. Pesedista Gligor are trecut în declarația de avere un Opel achiziționat în 2001 și cam atât. O altã prezențã femininã în Consiliu, tot din rândul PSD, este Aurlia Ciota. Consilierul este director tehnic la SC Cesiro SA, deține un teren agricol și un apartament de 42 metri pãtrați pe strada Plopilor. Nimic spectaculos. Pânã acum. Rãmânem tot în tabãra PSD și ajungem la averea consilierului Cristian Ciucan. Acesta deține un teren intravilan de 1.234 metri pãtrați și douã autoturisme: Skoda Octavia și Ford Fiesta. În rest, silentio stampa. Oare funcția de director economic la SC Parat RO sau alte îndeletniciri de contabilitate nu se pun?

Viorel Diaconițã este un consilier novice. Dar cu stare: o casã de 152 metri pãtrați urmat de un apartament în 2001 și un teren intravilan de 2.700 de metri pãtrați. Consilierul Stelian Larga este medic și pare cel mai iritat de prezența presei la ședințele de Consiliu local. Consilierul are o casã de 87 de metri pãtrați pe strada Dragoș Vodã, niscaiva pãmânt și douã mașini.

Mofturi de UDMR

Lãsãm pesediștii cu pãcatele, pardon averile lor și ne orientãm spre tabãra UDMR. Pentru cã și aici avem o reprezentantã a sexului frumos, vom începe cu Szasz Izolda ajusã la cel de-al doilea mandat. Consilierul are un apartament achiziționat în 2002 și un autoturism, Opel Korsa, an de fabricație 1994. În timpul liber este avocat și mãmicã. Toth Tivadar, consilier UDMR este profesor și relativ novice în lumea politichiei. Cam atât, deocamdatã. Trioul UDMR este completat de Gall Erno. Averea lui e ceva mai consistentã. Un teren agricol luat în ’93, o casã de 80 de metri pãtrați situatã pe strada George Coșbuc și o mașinã. Gall are și ceva acțiuni la SC Gabler Com SRL.

Alegerile din 2004 nu au adus un suflu tânãr în Consiliul Sighișoara. Averile consilierilor sunt însã de invidiat. Cã, deh, în cetatea Sighișoarei și într-o funcție considerabilã nu se poate altfel. Vom sta în continuare cu ochii pe aleșii noștri. Vorba aceea: paza bunã previne primejdia…

Mihaela BUCUR

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close